Каква да е позицията ни за еврочленството на Северна Македония?

Наши евродепутати в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR
Обновена: 5 окт 2019 17:22 | 5 окт 2019 17:17, Анисия Иванова
24

"Реакцията на българските институции - и правителство, и президентство, е съвсем правилна: да, ние подкрепяме нашите най-близки хора, разбира се че сме за европейската интеграция (б.р. - на Северна Македония). Именно ние поставихме тази тема в ЕС по време на българското председателство. Винаги ще ги подкрепяме, но не и с фалшификациите от миналото,“ каза в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, който е и член на Председателството на ЕП.

"Това е евроинтеграцията - да влезем в Европа, изчиствайки това, което е водило до омраза в миналото. Подкрепяме ги, но с условия. Няма как да приемем, че към 1900 г. Гоце Делчев де факто много искал, но нямало как да се декларира като македонец и затова, видите ли, бил като тези, които сега взимат български паспорти, за да пътуват," коментира евродепутатът, визирайки изказване на президента на Северна Македония Стево Пендаровски отпреди няколко дни.

"Ще бъде стратегическа грешка от страна на България, ако на 17-ти не подкрепи кандидатурата на Северна Македония. Това е първият етап, по време на този първи етап се дава зелена светлина, след това има ред критерии и дълъг процес, който се наблюдава от много институции - дали така наречените Копенхагенски критерии се спазват,“ заяви в студиото в Брюксел евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк, зам-председател на АЛДЕ.

„Това не е окончателното решение, което трябва да даде България. Въпросът не стои утре дали Северна Македония влиза в ЕС или не влиза. Важно е България да погледне по-стратегически на региона. Ние имаме ли интерес да живеем в съседство с държави, които са демократични, споделят ценностите на ЕС, споделят върховенството на закона, човеките права и свободи и всичко, което произтича от това. Имаме ли интерес България да бъде водеща страна в този процес? Според нас - категорично да. Интересът на България е да има за съседи държави, които са част от НАТО и от ЕС,“ коментира Кючюк.

"Нашите отношения с Македония са белязани от самото начало от наивен идеализъм - още от признаването й низ от стъпки винаги са за българска сметка с наивното очакване, че някога те ще срещнат благодарност, разбиране и преосмисляне от страна на македонския елит, което въобще не се случва,“ смята евродепутатът от БСП/С&Д Иво Христов.

„България пропусна своя шанс да наложи определени условия на Македония, когато тя беше кандидат за НАТО, ние допуснахме тя да членува в НАТО без да поставяме своите условия. Сега със задна дата опитваме да поставяме същите условия при интеграциите в ЕС, когато вече пистата е отворена и когато е дори някак политически неприлично да спъваме съседите по пътя към Европа. На какво се надяваме? Че Историческата комисия ще признае нашата версия? Разбира се, че няма, тя няма такива намерения,“ коментира Иво Христов. Според него гърците са проявили непреклонност и в двустранния договор са изчистили въпросите по тази тема.

„Ние допуснахме грешка, като подписахме един договор, който не вменява особени задължения на македонската страна и се надяваме само на добрата воля, което е наивно в международните отношения,” смята Христов.

Кратък откъс от разговора на Милена Милотинова с тримата вижте във видеото, а целия разговор от студиото на ЕП в Брюксел ще бъде излъчен днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Е как? преди 4 години
Каквато е позицията на САЩ!Друго?
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония е част от "Зеления мюсюлмански пояс".
21
0
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Странно е държави членки (като БГ Румъния и т.н) първо да ВЛИЗАТ ВЪВ ВОЕННЕН СЪЮЗ (НАТО--) И ПОСЛЕ ДА ИМАТ ПРАВО ДА БЪДАТ ПРИЕТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ- ТОВА Е ДЕМАГОГИЯ!!!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция и Гърция са врагове в рамките на НАТО. Кипърският проблем си стои от десетилетия. Влизането в НАТО не прави държавите единни или защитени. В ЕС има надмощие на едрия капитал над националните интереси. Никой не го е еня за историческата слава или заслуги, както и обратното - за кланетата и столетните вражди. Проблемът на ЕС сега е, че никоя държава поотделно и никоя фирма не е в състояние да се пребори в световен мащаб срещу Китай и САЩ. Най-големите фирми търсят протекциите на съюза.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има нещо положително в цялата работа,това е прогледването на множеството българи по този много важен въпрос.Вече не махат пренебрежително с ръка и добродушно да им прощават за лошото отношение към тях.Вече има доста запознати и много негодувание от подадената за помирение и охапаната в отговор ръка.Гледа се по-сериозно на въпроса и има силно недоволство от водената досега политика на България към СМ.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото кажат от централата на ул. "Козяк" 16
17
0
 
11
 
! Отговори
Чардафон Велики преди 4 години
Княжество България и Източна Румелия не са съединени от умуващи политици, а от шепа луди глави.
16
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои хора голям страх ги тресе да не осъмнем без граница помежду си. Което лесно ще стане, ако сме в един съюз. Много ще ви убеждават, че пред това съществуват огромни пречки, ако ги няма ще ги измислят, ще интригантстват докрай. Просто не им обръщайте внимание, кучетата си лаят, керванът си върви.
15
1
 
10
 
! Отговори
Аре, чао, ЕС! преди 4 години
Ако Македония не влезе в Европейския съюз, да излизаме и ние.
14
7
 
8
 
! Отговори
Валя Дончева преди 4 години
Не съм привърженици на ЕС. Мисля, че въпреки всички трудности, произтичащи от международната им неприобщеност, на Македония, Сърбия, Босна и Албания им е по-добре без него. Макар и малка, наскоро обособена и небогата Македония се развива стабилно, а атмосферата в страната е далеч по-спокойно и ведра, отколкото в България. Но ... извън ЕС тя просто е тикната в групата на Сърбия и няма избор да се насочи към друг. А трябва да бъдем обединени в един политически, икономически и военен съюз.
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците да не ни занимават с глупости. България и Македония трябва да бъдат заедно, или и двете в Евросъюза, или и двете извън него. Крайната цел е заличаването на границата между двете държави.Ако погрешни исторически тълкувания се решаваха с влизане и излизане от ЕС, то първо трябва да се обявим срещу членството на Гърция, според която българи в Егейска Македония и Беломорието едва-едва е имало, а днес хептен няма.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Позицията ни трябва да бъде последователна и твърда.Нямаме изгода от антибългарското творение в ЕС.Сама ако се изкорени антибългаризма,ще имаме някаква корист от влизането на СМ в съюза.Дотогава отвън и на здравословна диета.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз подкрепям изключително твърда позиция спрямо Северна Македония ... Едва ли някой извън политическата класа на България ще подкрепи държава, в която думата българин е обида...
10
2
 
7
 
! Отговори
Каква да е ;-) преди 4 години
"Каква да е позицията ни за еврочленството на Северна Македония" ли?Много ясно каква!Каквато да е и за НАТО-членството й, т.е. каквато са разпоредили САЩ!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако, трябва да перефразираме великата народна сентенция, тя би звучала така - "Абе, Боли ме ...уро за "позицията" и за макетата"!-))))))))))))))))
8
4
 
16
 
! Отговори
BG преди 4 години
Тези нямат място в света, не само в ЕС.
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ ДА СИ МЪЛЧИМ И БЕЗ ТОВА НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ НАС А ДЖАМБАСКИ ДА СИ ЛАЕ В СТРАСБУРГ ЗАТОВА МУ ПЛАЩАТ САМО ДА НЕ СИ ИЗТУБИ ПИСТОЛЕТА
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е окончателното решение, което трябва да даде България. Въпросът не стои утре дали Северна Македония влиза в ЕС или не влиза. Важно е България да погледне по-стратегически на региона."Това, което виждам е, че си долна пpocтитутка, Ковачев. Нямаш чест и достойнство. България трябва да си отстоява позицията и това не подлежи на баламосване с мантри за "европейското бъдеще".
5
2
 
26
 
! Отговори
Атанас преди 4 години
Не се съмнявам , че 99, 9 % от българите ще отговорят с "НЕ", но останалите 0,1% т.е платените политица за "да"! Това ще бъде поредната грешка на нашите политици, които са готови да унижат България, за да са власт и угодят на своите господари! Защо не вземем пример от Гърция, коята 30 години спираше Македония, заради името и на края приеха всички тяхни искания!
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще бъде стратегическа грешка от страна на България, ако на 17-ти не подкрепи кандидатурата на Северна Македония."Стандартната позиция на поредното безгръбначно. В момента сме в позиция да искаме каквото и да било от старите ни "дружки" македонците, така че нито крачка назад. Сега е моментът да си разчистим сметките с тях и изобщо не ми дреме за евро мантрите на тоя пуяк. В момента, в който влязат в ЕС така или иначе ще ни покажат среден, но преди това ще сме им скъсали учебниците по история.