Национализмът във възход в Хърватия: Банди нападат, трошат, бият

Зачестяват нападенията срещу сръбското малцинство
21 ное 2019 19:45,
29

Борис Петко и приятелите му гледат мач в неговото собствено заведение в едно хърватско село, когато нахълтали група мъже и започнали да трошат и бият.

Тогава 16-годишно момче е откарано в болница с тежки рани.

"Това не бяха местни хора. Бяха дошли от над 100 км. Това означава, че акцията е била планирана. Настоявам властите да разкрият кой ги е организирал и изпратил тук", обяснява Борис пред DW. Няколко заподозрени са вече в ареста.

Десни организации заклеймяват Борис, представител на сръбското малцинство, че е измъчвал хърватски военнопленици.

Бившият полицай отрича и уверява, че всичко това е лъжа.

"Никой представител на властта, нито една медия не отрече това публично. Никой не каза, че Борис Петко не е вършил това. Никой не каза, че този Борис Петко е бил на 12 г., когато избухна войната", гневи се Борис.

Национализмът в Хърватия отново е във възход и зачестяват тези нападения срещу представители на сръбското малцинство, макар и според властите нападението да е изолиран случай.

Не така смятат обаче всички.

"В селата с преобладаващо сръбско население хората се страхуват, при това с основание, защото такива неща могат да се случат по всяко време", обяснява журналистката Васка Радулович.

Борис Петко е категоричен - няма да разреши да бъде сплашен. И допълва, че не иска нищо повече, от това да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип, никак не е добре това да те пребият и потрошат заведението.Също по принцип, знаем какви шовинисти са сърбите и че нищо не пречи и 12 годишен да измъчва и да се гаври с военнопленници.