Ужасът след трусовете в Албания: Жена ми и детето още ги няма!

"Само няколко мига, след като се бяхме озовали навън, цялата жилищна сграда се срина пред очите ни"
29 ное 2019 07:10, Елка Василева
11
Ужасът след трусовете в Албания: Жена ми и детето още ги няма!
Снимка: Reuters

Хората в Тумане и Дуръс са преживели невъобразим ужас. Страховитите гледки на срутващи се сгради и покриви, на пропадащи и смазани хора още са пред очите им. Цяла Албания е в шок и покруса.

След силното земетресение от вторник, което беше с магнитуд 6, 4 по Рихтер, в Албания бяха регистрирани 524 вторични земни труса. Броят на потвърдените жертви междувременно нарасна на над 40. Най-много са загиналите в Тумане, северно от Тирана, и в пристанищния град Дуръс. Издирванията на оцелели продължават, пише Дойче веле.

Хората посрещат с ръкопляскания спасителите, когато успеят да измъкнат някой оцелял изпод развалините; и плачат, дълбоко покрусени, когато помощта се окаже твърде закъсняла. 

Часове след опустошителните трусове с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер все още не се знаят окончателните размери на щетите и броя на жертвите. Помощ идва не само от Албания, но и от съседните страни. Издирващите екипи междувременно са пристигнали на място и спасителните работи текат на бързи обороти. Около разрушените и застрашени от срутване сгради са поставени заграждения. Районът е ограден от полицейски кордон.

На няколко метра, встрани от разрушенията, един човек едва сдържа сълзите си. „Жена ми и единствения ми син още ги няма", казва той. В нощта на земетресението те и тримата искали да слязат от третия етаж на сградата, когато една от площадките на стълбището се сринала изпод краката им и повлекла жената и детето надолу.

Бързи спасителни работи след шока

Артур Буши е кмет на областта Круя, която е най-силно пострадала от земетресението. Той координира спасителните работи, организира помощните акции, снабдяването и подслоняването на хората, чиито домове са разрушени. „Най-важното сега е, разбира се, да спасим оцелелите“, казва Буши в разговор с Дойче веле. „Веднага след земетресението се стекохме в общината, за да предприемем най-необходимото. Изпратиха ни помощ директно от столицата Тирана, получихме много подкрепа и от съседните страни.Солидарността е голяма“, казва Буши.

Още по темата

Една от първите организации, пристигнали на мястото на бедствието, е Червеният кръст. Сътрудникът Дитион Курти посочва, че веднага след земетресението пристигнали помощници от целия регион. „Правим всичко възможно, за да спасим хората и ще останем тук, докато разчистим всички развалини“, посочва кметът.

Още вечерта на футболното игрище в Тумане били разположени първите палатки за временно приютяване на останалите без жилище. В една от палатките е настанено четиричленното семейство Тороцино. Те живеели на най-горния етаж на сриналия се многоетажен блок. Все още продължават издирванията на оцелели сред развалините.

„В истински шок сме. Децата целите треперят“, казва Ибие Тороцино: „Земетресението ни завари, докато спяхме. Целият блок се разлюля. Мъжът ми и аз грабнахме децата и хукнахме към вратата. Тя не можеше да се отвори, при земетресението един шкаф се беше смъкнал пред вратата и я беше барикадирал. Когато се опитахме да го отместим, се разнесе ужасен шум: цистерната за вода беше пробила бетонната плоча и падна насред жилището ни. Ние успяхме да отворим вратата и с всички сили затичахме към изхода. Само няколко мига, след като се бяхме озовали навън, цялата жилищна сграда се срина пред очите ни."

Семейството на Клевис Точи също имало късмет: „Беше ужасно, всичко се люлееше. Семейството ми и аз успяхме да избягаме от сградата, докато стените все още се олюляваха. Ние се спасихме, но много от съседите ни не успяха. Моля се да са още живи!“

Изключителна солидарност

Хората все още са в шок. Включително поради стотиците вторични трусове. Кметът Буши казва, че албанското правителство ще сключи договори с хотели в близките градове Лежа и Дуръс, за да могат хората да бъдат подслонени там. Готовността за помощ е голяма: както в страната, така и в чужбина много хора правят дарения за семействата на жертвите, събират дрехи и храна за пострадалите. Особена солидарност засвидетелстваха и останалите балкански държави, включително и България. На 28 и 29 ноември Албания празнува своите национални празници. „Тази година обаче празниците ще са засенчени от траур и скръб“, заяви албанският министър-председател Еди Рама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: АлбанияЗеметресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
хара кири преди 4 години
нерда българия,нерда албания.да помага авера по религиона
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ забавя, но НИКОГА не забравя.
6
1
 
3
 
! Отговори
внимателно преди 4 години
За всеки случай има данни от резонанса на региона че може би предстои по силен трус.Да се внимава и за региона Вранча Черно море..
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не могат ей така да падат блокове от 6,4"Зависи как са строени и как са поддържани. Блок на 50 години, с "пестене на мат`рияла" и нулева поддръжка и от 5 ще ти падне.
4
2
 
1
 
! Отговори
със сигурност преди 4 години
ОСЕМ И ЧЕТИРИ Е силата на труса Другото е лъжа Не могат ей така да падат блокове от 6,4
3
15
 
4
 
! Отговори
do 2 преди 4 години
отивай да копеш като ти е толкова жал.На приказки сте големи ама зад компютъра.не не ми е жал за некви албанци.не ги познавам не ме интересуват.имам достатъчно проблеми
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги поканим при нас. Имаме толкова много пустеещи села и градчета!
1
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мисля че някой наистина се интересува.Нали Ердоган каза че всички албанци са му братя да им помага.Човек помага на братята си нали така?