Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка

Предстои тя да бъде приета от парламента
Обновена: 3 яну 2020 12:06 | 3 яну 2020 11:50, Елка Василева
35
Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че вече е подписал оставката си и сега се очаква председателят на парламента да свика пленарно заседание, на което оставката да бъде констатирана, съобщават македонските медии.

„Вярвам, че много бързо ще стигне до Събранието, така че в рамките на деня да може да започне процедурата и да приключи изборът на преходно правителство“, каза Заев пред местна телевизия.

Той очаква цялата процедура да мине без проблеми, като припомни, че практиката за сформиране на преходно правителство преди провеждане на парламентарни избори е установена още през 2016 г. по искане на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/, който тогава беше в опозиция.

Още по темата

Днес се очаква парламентът да одобри ново преходно правителство на Северна Македония, което да проведе предсрочния парламентарен вот на 12 април 2020 г.

След разочарованието от европейската среща на върха, когато ЕС не взе решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония, в края на октомври миналата година лидерите на парламентарните македонски партии се договориха да бъдат произведени избори.

Подадената от Заев оставка ще бъде изпратена на президента Стево Пендаровски, който след това трябва да уведоми председателя на парламента Талат Джафери за номинирането на нов служебен премиер.

След това Джафери трябва да насрочи заседание, на което да се констатира оставката на премиера и на другите членове на правителството и да бъде гласуван съставът на служебното правителство.

Както вече е известно, според споразумението на политическите партии премиер на служебното правителство ще бъде досегашният министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, а по предложение на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ министри на вътрешните работи и на труда и социалната политика ще бъдат Наке Чулев и Рашела Мизрахи.

Съставът на служебното правителство трябва да бъде гласуван в парламента до полунощ днес. Служебното правителство се формира 100 дни преди предсрочните парламентарни избори на 12 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
До Анонимен: Нашият мавър ,дето се правеше на спасител на македонците ,кога ще си подаде оставката?
32
1
 
2
 
! Отговори
bonbon преди 4 години
Заради вътрешносъюзна некадърност ЕС предизвика ситуацията в Украйна.Сега подлъга Македония,но кой е виновен за провала на тази глупост......България!Македонците обаче имат късмет.Няколко държави,като Швеция,България,Холандия,Румъния.....бяха вкарали зорлем в ЕС от което само зомбираните,чиновници са доволни.Сега статистиките в поне половината ЕС държави показват,че при референдум народите ще гласуват за ИЗХОД от ЕСинтерна.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на него. Сега ЕС да прекрати преговорите с тях и да се свършва. Те трябва да чакат още поне 10 години, да се научат как да се държат с държавите-членки и тогава пак да кандидастват. Първия кандидат-член в историята на ЕС, който поставяше условия на държави-членки, за да го приемат.
30
0
 
4
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 4 години
До ПЕРНИКДА АМА ЗА НЕЛЕГАЛНИЯ ВЕЦ ПАРЛАМЕНТА СИ Е ЗАТВОРИЛ ОЧИТЕ КАКТО И ББ----ВИНОВНО Е---ВРЕМЕТО ГЕШЕВ СЪЩО Е С ПРЕРЪЗКА НА ОЧИТЕ
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Многострадалният македонски народ е бил 300г. под бугарско робство, докато ги освободят сърбете. А албанезите 500г. докато са освободени от турските братя освободители. Така се учи там, ако не знаете. Само власите учат за българско-влашка империя. Ние, обаче нищо не учиме и нищо не сме научили.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мавърът си свърши работата.Мавърът може да се оттегли.
27
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ха!..Човек не знае от къде ще изкочи веселба....Що рече Тиквата по въпроса?..-Нали уж той беше "фактора,раздвижил северните"?!...........иначе сериозно:-Така наречената "Сев. Македония" НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ДРУГО,освен "ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ"!Но,"Се ла ви"..
26
1
 
5
 
! Отговори
До 24 Проф.БожидарДи преди 4 години
С водка ли възкръсна ?
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех Заьо, Заьо ...
24
7
 
16
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 4 години
Време е тази многострадална държава Македония да си възвърне старото име България.
23
1
 
8
 
! Отговори
До Перник преди 4 години
Грабвайте калашниците, баце. Ние ще ви подкрепим.
22
1
 
14
 
! Отговори
Папанов преди 4 години
Типично македонски ценности, "мъдрост" и поведение. Уссираш всичко каквото можеш и бягаш. Тоест подаваш оставка. Ну, Заяц, ну погоди!
21
3
 
22
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 4 години
Борисов кога ще си подаде Оставка ?На 50 години съм - Видях Опашки от Хора за банани , за месо , за хляб , за телевизори , за нови коли . ХОРА , за първи път в Живота си видях опашки за ВОДА в Перник - Положението ни е Бедствено - купуваме вода от магазините , тя е с марки на фирми приближени до ГЕРБ .Точат водата през ВЕЦ , продават ни тока на високи цени , завзеха Изворите на Вода и я бутилират .
20
5
 
15
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Най-накрая македонския народ се отърва от един национален предател.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Председател на парламента.............албанец.................хаха.................много са *** тия македонци, ама все България им е крива!!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ ***, АКО БОЙКО ПОДАДЕ ОСТАВКА ПРЕМИЕР ЩЕ СТАНЕ РАДАН КЪНЕВ. ОЩЕ ПО-ЗЛЕ ЗА ВАС.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Провал на политиката на Бойко за Западните Балкани.
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка и за Бойко, защото не успя да вкара западните Балкани в ЕС.
15
6
 
15
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 4 години
Бойко кога?
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Абе видяхме немафиота Жан какво направи.