Сръбски политолог: Защо на Балканите през 2020 г. може да избухне война?

Средиземноморието било много гореща точка според Павич
10 яну 2020 18:00, Екип на Dnes.bg
46
Сръбски политолог: Защо на Балканите през 2020 г. може да избухне война?
Снимка: архив, БГНЕС

Има няколко потенциални огнища, от които може да избухнат глобални войни през 2020 г., сред които са и Балканите, твърди сръбският политолог Александър Павич, цитиран от сръбското издание „Правда“.

Според Павич израелското лоби е отговорно за американското нападение срещу иранския генерал Касем Солеймани в Ирак, като Израел желае да тласне Америка към конфликт с Иран.

Павич обаче смята, че след атентата и иранския отговор се е стигнало до успокояване на ситуацията, като много по-голяма опасност за световния мир представляват турските амбиции в Средиземноморието. 

Според политолога включването на Турция в либийския конфликт на страната на правителството на националното единство със седалище в Триполи е всъщност опит от страна на Ердоган да постави под свой контрол газовия потенциал на Средиземноморието. В същото време Ердоган иска да експлоатира и газовите находища край Кипър. Той обясни, че това застрашава Кипър, Гърция, Египет, Израел, САЩ и ЕС и поради това Средиземноморието представлява много по-гореща точка с оглед на потенциална война.

Украйна също така е място, на което много лесно може да се задвижи нов конфликт, казва Павич. Според него риск за това ще бъдат най-големите планирани учения на НАТО на границите на Русия, които ще се проведат през 2020 г. и които имат за цел да покажат колко бързо САЩ и НАТО могат да прехвърлят оръжие и сили близо до Русия.

Коментирайки събитията в Черна гора, Павич смята, че САЩ са накарали Мило  Джуканович да започне разправа със Сръбската православна църква и сърбите. Според политолога Джуканович не е имал интерес да предизвика криза точно сега, но е бил принуден от „началниците“ си. Павич е на мнение, че от този конфликт Джуканович ще излезе най-малкото доста отслабен, а реакцията на Сръбската православна църква и на вярващите и тяхната мобилизация в защита на вярата са били изненада за режима в Подгорица.

По думите на Павич Босна и Херцеговина е в състояние на постоянно напрежение заради опитите Република Сръбска да престане да съществува. Освен това все повече мигранти остават в Босна и Херцеговина, а те могат да бъдат използвани за дестабилизация на ситуацията.

Като потенциална кризисна точка през 2020 г. Павич вижда и Северна Македония, защото, както той твърди, САЩ искат да попречат на приключването на проекта за жп линия от пристанището Пирея към Унгария, която е част от китайския проект за нов Път на коприната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
8
 
! Отговори
минчо преди 4 години
Няма да се шашкате-21 век войните не са с войници ,а ракети-представете си излиза бойко и онзи атлетичен министър на отбраната и казва война-точно 0 човека отиват на война-ние армия нямаме-имаме 5 платноходки-2 3 танка -имаме и 100 изтребитела ф16 ама никой не ги е виждал-нас ще ни анексира по факс или по телефона -с нас няма кой да се занимава
16
9
 
2
 
! Отговори
Принципно няма: преди 4 години
Няма добри богове момче, няма! Добри за едни, унищожават други и това е ок! Но има един зъл, зъл бог, всичките му ангели и светци са мъченици и безгрешници. Та тоя *** е живял някога, но всичко написано за него е такава фантасмагория, че най- спокойно може да се каже, че никога не е живял, никога не се е раждал! Тоя бог не помага на никой момче, той само краде и убива! И лъже! Форма на знание, не е форма на живот! И иска да затърка другите! Няма да му се получи!
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато САЩ са на Балканите и в Близкия изток може да избухне война,същото важи и за западните евтини жени.
14
5
 
25
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 4 години
"Войната - еврейската жътва" -- Хенри Форд
13
20
 
15
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 4 години
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
12
1
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Палестина, палестина... ама Путин ходи да се моли в Израел и руснаците още си се обичат с евреите!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние им ще им строим газопровод.Лепо биле.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тея пак си го просят
9
19
 
27
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 4 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая нация така и не се научи, че с войни не се стига далече.============================================За щатските ли братя ли става дума ?!.............. ........... .............. Или за руските братя става въпрос?
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега е война, но по пътищата. Геноцид с храните и заплатите. Как има още раждащи се деца по нашите региони. Явно сме наистина много корави. Не ни трябва битка с никой, ние я водим всеки ден...
6
19
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Тая нация така и не се научи, че с войни не се стига далече.============================================За щатските ли братя ли става дума ?!
5
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На сърбите само войни са им в главата. Тая нация така и не се научи, че с войни не се стига далече.
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не,няма да избухне война на Балканите,защото сме западни марионетки.
3
11
 
38
 
! Отговори
СЕРИОЗНО! преди 4 години
Аз примерно толко съм обезверен, че и да избухне война, никой не е в състояние да ме накара да се бия за тая държава с когото и да било! Предпочитам куршум в главата от колкото да се бия за олигарсите и корумпираните политици тая кочинаа!
2
8
 
28
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ей тези сърби, "съешиха" се с Русия и почнаха само за войни да мислАт. Трябва да се поучат от господин Борисов - мир мир и само мир!
1
15
 
10
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
тази статия е гнусн0 Анти-семитска, няма такова нещо, окупаторите на Палестина са Ботоизбрани и наши шефове!