Сърби към българското малцинство: Българи, вървете си в България!

Все повече граждани на Сърбия искат българско гражданство
20 фев 2020 20:45, Елка Василева
171
Сърби към българското малцинство: Българи, вървете си в България!
Снимка: архив, БГНЕС

Все повече граждани на Сърбия се опитват да вземат българско гражданство. Те правят това, за да получат работа и по-добър живот в страна от ЕС, да придобият право за безплатно следване и стипендия в България, облекчения при лечение или да използват многобройните привилегии, осигурявани от българския паспорт, който отваря вратите на ЕС, пише сръбското издание "Южне вести".

Силния интерес за придобиване на български паспорт, който по привлекателност е далеч преди сръбския, потвърждава Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център в град Враня, който отскоро има право да предоставя консулски услуги.

По думите на Аначков освен тези, които се интересуват да получат български паспорт, има и млади хора, които искат да следват безплатно в България.

"Безплатното следване е възможно отскоро. Освен всички привилегии, студентите получават и 120 евро месечна стипендия през първата година. Гражданите са заинтересовани да получат български паспорт, защото той им дава многобройни привилегии, а по привлекателност е далеч пред сръбския", казва Аначков за "Южне вести".

Центърът осигурява възможност гражданите да получат консулски услуги, тъй като веднъж месечно консулите от генералното консулство на България в Ниш идват във Враня.

Става дума най-вече за възможността за предаване на документацията за доказване на български произход, което е нужно при кандидатстването за българско гражданство, възможността за записване на час за хората от българското малцинство в Сърбия за безплатни прегледи във ВМА в София, възможността за заверка на документи, обяснява Аначков.

"Моят баща вече има българско гражданство, така че това улеснява много нещата за мен, но трябваше да минавам през интервюта и да чакам известно време. Тук е много трудно да живееш нормално и да печелиш добре. Политиката се е намесила в почти всички сфери на живота ни. Заради фамилното си име често са ми поставяли етикет, което изобщо не е приятно. Тук имаше и коментари: "Българи, вървете си в България, малко ли вреди сте ни причинили във войните" и други подобни забележки. С българския паспорт ще имам възможност за приличен живот в страна от ЕС, без лепене на етикети, без да трябва да се моля на разни хора да ме вземат на работа. Дава шанс за живот, по-различен от простото оцеляване", разказва жена от Враня.

Процедурата й по получаване на българско гражданство тече от близо две години, като не е трябвало да доказва, че има български произход, докато баща й е чакал близо 5 години.

"Той получи гражданство преди десетина години само с училищно свидетелство  на неговия баща, където пише, че той е български гражданин. Сега контролът е много строг, тъй като търсенето е по-голямо и се изискват категорични доказателства", казва още жената.

По думите й само разходите по превода на документите и пътуванията възлизат и на над 500 евро. По данни на Българо-сръбския център във Враня в момента има десетина души, които са заинтересовани за получаване на български паспорт.

Все повече коли с български номера в Сърбия

От края на миналата година консулски дни се провеждат и в Босилеград и Цариброд, което улеснява най-малкото получаването на информация.

Мъж от Пирот чака за български паспорт повече от 4 години, като тръгнал да прави това директно чрез министерствата в България. Очаква тази година най-накрая на получи паспорт на страна от ЕС, който според изследване, проведено от британските власти, се намира на 18-0 място и се котира по-добре от сръбския, който е на 39-о място.

"Работата е ясната причина и напускането на страната, а за хората, които остават в Сърбия, улеснява закупуването на автомобил. По-ниска цена за регистрация, по-ниски данъци. Колата се регистрира в България и заради митото струва поне 500 евро по-малко", обяснява мъжът от Пирот.

Затова и не е странно, че по улиците на Пилот и Цариброд все по-често могат да се видят автомобили с българска регистрация. Макар че български туристи все по-често посещават сръбските гранични градове, става дума главно за колите на хора с двойно гражданство.

От двойното гражданство силно се възползват жителите на Цариброд. Според някои оценки над 300 души от този град всеки ден отиват на работа в България.

По данни от последното преброяване на населението в Сърбия Цариброд и Босилеград са единствените общини в Сърбия, в които българите са мнозинство от жителите, заключава изданието "Южне вести", цитирано от най-големия сръбския вестник "Блиц". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато нашите псевдопатриоти лъжат за славянския произход на българския народ, и раздухват тракийска теория, или пренадуват прабългарите, ТЕ ПРЯКО ИЗПЪЛНЯВАЙКИ ВОЛЯТА НА КУКЛОВОДИТЕ СИ ОТ ЧУЖДИ ПОСОЛСТВА ОБСЛУЖВАТА МАКЕДОНИЗМА И ТОВА ЗАПАДНОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ ДА ПРИДОБИВА СРЪБСКО СЪЗНАНИЕ. НЯМА ПО-ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ НАЗНАЧЕНИ ПАТРИОТИ ОТ АТАКА, НФСБ И ВМРО. САМО ОБЪРКВАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ТЕ ДАВАТ ГРАЖДАНСТВО А НЕ ОТНЕМАТ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО НА ТУРЦИТЕ С ТУРСКИ ПАСПОРТ. ЕТО БЕЗОЧИЕ
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не БСП сганта не сме доволни, чеия е по-добре от нас, но го виждаме и го казваме. А ГЕРБ сганта се занимава само да разделя и заблуждава народа и с такива антисръбски статии, докато лидерите им облизват налъмите на Ердоган. И инфлацията изяжда доходите и спестяванията. Лихва на депозит 1 процент депозитите а инфлацията 5
109
11
 
7
 
! Отговори
Az преди 4 години
Това са пълни глупости. Ако Сърбия е искала да изгони тези хора щеше да го направи за последните 100 години. Познавам няколко българи от Сърбия, и никой никога не е казал че там се чуства нежелан като чужденец. Точно обратното, чустват се прекрасно в Сърбия, колкото и да не се харесва на тукашните патриоти.
108
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През цялото време Австро-Унгария е грабила сръбски земи и е тикала Сърбия когато си е имала зависим от тях крал към агресия срещу България. По същия начин през цялото време е тикала българските царчета - чистокръвни шваби за войно срещу сръбския народ. Така в първата световна заедно с българския цар избиват 1 234 147 човека в окупирана Сърбия, което е и държавата с най-голям брой жертви в окупирано състояние - 28 % от населението.
107
13
 
9
 
! Отговори
ГРАЖДАНСТВО ДВОЙНО преди 4 години
Ще намерите ли в българска олигархомедия антитурска статия, дайте два линка поне... СЪРБИТЕ СА НИ БРАТЯ А ВИЕ СТЕ ЧУЖДИ АГЕНТИ И ОСВЕН ТОВА И В СЪРБИЯ КОИТО ОБИЖДАТ БЪЛГАРИТЕ СА ТОЧНО ТАКИВА ПСЕВДОПАТРИОТИЧНИ СОРОСОПИТЕКИ КАТО ВАС. ЕЙ КАТО ПСЕВДОПАТРИОТАРЧЕТАТА ОТ ВМРО - ЧУЖДЕНЦИ КАРАКАЧАНИ ДЖАМБАЗОПИЯНИЦИ, АБЕ ТУРСКА ДА Е ДУМАТА НА ИМЕТО ИМ, СИДИТА КОНТРИ И КОНТРЕРАСИ. ЗАЩО НЕ СА ПАТРИОТИ В РОДНИТЕ СИ ТУРЦИЯ ИСПАНИЯ И ИЗРАЕЛ НЕ ЗНАМ. А МОЖЕ И ДА СА ЗАЩОТО НЕ МАХАТ ДВОЙНОТО ТУРСКО-БЪЛГАРСКО Г
106
17
 
7
 
! Отговори
ПОЗОР КОБУРГОТСКИ преди 4 години
Сърбите не мразят българския народ. Те мразят българския монархофашистки и в първата световна война царистки немскошпионски режим, който при окупацията на Сърбия заедно с немци и австрийци избива 28 % от населението на тази страна сред което над 100 000 хиляди по най-занижени данни българи в Сърбия. Това е режим на натрапени немци да позорят царската корона на Крум, Симеон, Калоян и Иван Асен, и България вместо съюзник с православните ни съседи и Русия е била съюзник с Турция която пет века кла
105
3
 
14
 
! Отговори
някой преди 4 години
Подозирам, че най-вече по-върастните сърби, старци и бабички отправят такива злобни коментари към българите.Аз съм бил много пъти в Сърбия и винаги са ни посрещали с усмивка и честно казано, отношението към нас там е по-добро отколкото в България - имам предвид конкретно в сферата на туризма и услугите. Няма намръщени сервитьорки (конобарици), няма да гледат да те прецакат.То е същото като тези дето още въздишат по комунизма и бай Тошо и младите хора които гледат към Западна Европа.
104
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТНОШЕНИЕТО НА СЪРБИТЕ КЪМ БЪЛГАРИТЕ Е ПРИЯТЕЛСКО ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА ДА СЕЕ ОМРАЗА НА ТУМБАКА ВОЙВОДА И СИМЕОНОВ И НА ТЕХНИТЕ МАРГИНАЛ-ЕКВИВАЛЕНТИ В СЪРБИЯ.ИКОНОМИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ ТУК Е ПО-ЗЛЕ ОТ СЪРБИЯ И САМО ОЛИГАРХОМЕДИИТЕ И ТЕЗИ КОИТО НЕ СА ХОДИЛИ В СЪРБИЯ СЕ ПРАВЯТ ЧЕ НЕ ГО ВИЖДАТ. ОСВЕН ТОВА СЪРБИЯ ПРЕТЪРПЯ ОГРОМНИ ЩЕТИ НА ИКОНОМИКАТА СИ ОТ БОМБИТЕ И САМОЛЕТИТЕ КОИТО ХВЪРЧАХА И НАД НАША ТЕРИТАРИЯ ЗАРАДИ КОСТОВ И БОМБЕХА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ В СЪРБИЯ.
103
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия никога приятели. Винаги при удобен момент са ни прецаквали. И все ги биеме и не се научиха. И на Македонците промиха главите. Сега обаче я втасаха, няма да влезнат в ЕС, а Путин ще ги досъсипе докато му се мазнят. Всяка година ние дърпаме а тия потъват. До 5г. ако тука не дойдат БСП-то начело с лъотчика който ще ходи сега да му набият камбаната че не се оправя, разликата между нас и сърбите ще е като между нас и Австрия, и тия ще останат дупка.
102
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия е пример как се организира непрекъсната пропаганда срещу всичките ни християнски съседи, за сметка на благоприятното представяне на мюсюлманските Турция, Албания, нещото наречено Косово... Заглавието въобще не отговаря нито на истината, нито на съдържанието на статията. Тоест цели се внушение и насаждане на сръбско-българска омраза. А истината е че във вековете сърби и българи са възставали и са се били рамо до рамо срещу турско-албанския окупатор. ПОЗОР ЗА СТАТИЯТА
101
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво им се впечатлявате на сърбите. 120 години назад от нас са. Магазините- празни. Заплати- тотална мизерия. Нов автомобил не са помирисвали. Абсолютни голтаци. Мислене- 200 години назад. Олицетворение на балканския кич и простотия. Някои *** им се впечатляват, защото пазарите им били евтини- то *** само ракия, салака и мезе го интересува (една група хора наричам така, не всички, разбира се). Тук навлизат все повече нови компании, има инвестиции, растем, а там- кръгла нула.
100
3
 
22
 
! Отговори
Добра идея, преди 4 години
сега остава това да се каже на нашите турчеещи се. Масло и вода не може да се смеси, в Германия го доказват.
99
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно ми стана когато преди време минах през Сърбия и при разговор с местни ,те не вярваха че България е с население колкото тях.Навремето пропагандата здраво е работила.Хората от средна възраст бяха убедени,че българите са кръвожадни зверове,въоръжени до зъби и само дебнат сгоден случай да нападнат.И вярваха твърдо ,че сме 15-20 милиона.
98
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха. Че Бай Тошо даде гражданство на всичкото ,,сае-рома'' на балканите само защото майка му е била влашка ромка.За баща му няма да споменаваме и разискваме ,защото от ЕС забраниха ексхумация до 50 години точно по тази причина.Но както и да е.Може и да е брат на Цар Борис.но това са само предположения.
97
4
 
42
 
! Отговори
Истината преди 4 години
На сърби,украинци,македонци да се дават паспорти.Но първо тези паспорти да се отнемат от ориенталците на юг от Резово,които по цял ден вият срещу България,ама стискат яко българските документи!
96
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 4 години
псоледните дни ясно си пролича че вие турците сте най-проста нация в света и се продавате за жълти стотинки
95
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами те сърбите добре викат на българите да си ходят в България,понеже има къде да отидат.Ама българите ако кажат сърби,идете си в Сърбия.Тогава не знам сърбите къде ще отидат.Ако сте запознати с истинската ,,История на България'' и погледнете картата на Султана предложена пред ,,Цариградцката Мирна Конференция'' от 1876,ще видите че сърбите са такова малцинство в днешна Сърбия,че ще може да се поберат в пет села и десетина паланки.От къде тоз шовинизъм,и аз не мога да си отговоря.
94
3
 
24
 
! Отговори
Полина преди 4 години
До 94.Пише се- увеличение, а не овеличение!Научете правописа бе хора!Много неграмотни.
93
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поръчкова статия! Нито образованието, нито здравеопазването са безплатни в БЪлгария, нито възможностите за "бизнес" ги има, нито ....Отделно, че тук пращаме турците в Турция, руснаците в Русия (а понякога и българи) и т.н.Въобще...евроглупости!
92
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пък се изказаха, правили сме им щети от войните. По-голям смех не бях чувал. Крал Милан искал до София да заграби и столицата да отиде в Търново, пък ни сме им нанесли щети. Тия са болни мозъци сърбите. Така са промили и мозъците на македонците с какви ли не глупости.