Видиш грък, усещаш, че иска да те убие... Как живеят мигрантите на Самос?

Правителството предприема мерки за да се справи с тях, но ще успее ли?
18 мар 2020 19:07, Нели Христова
101
Видиш грък, усещаш, че иска да те убие... Как живеят мигрантите на Самос?
Снимка: БГНЕС

Преди година братята Мустафа и Омар бягат от Алепо, Сирия, преминават през Турция и стигат до гръцкия остров Самос. До днес те обитават мигрантския лагер там, станал дом на близо 7000 други мигранти. Те ходят в гората за клони, палят си огън, на който си готвят или варят чай. Хранят се на земята и спят в палатки. 

"Когато дойдохме тук, не очаквахме положението да е толкова тежко. 7000 човека се редят на опашка за храна. Там винаги си проличават проблемите между афганистанците и арабите. Когато вали, измръзваме почти до смърт. Искахме да стигнем до Германия, при нашата майка и сестра ни. Не сме ги виждали от 6 години. Но не успяхме да изпълним целта си. Не стигнахме до Германия и ето ни тук", разказва Омар пред VICE.

След началото на мигрантската криза през 2015 година, населението на Самос, някога китно туристическо островче, се е удвоило. 7000 мигранти живеят със 7000 местни жители. Гърция, която още се възстановява от икономическата криза, бе оставена да служи като наказателен център на Европа. Местните жители далеч не са доволни.

Напрежението в Самос расте

"Вчера им казах да си тръгват, да плуват обратно! Всеки, който е грък и помага на мигрантите, трябва да намери дърво и да се обеси на него, като Юда, който предава Христос, защото в този момент, те предават Гърция и нашия остров", крещи ядосана гръкиня от другата страна на улицата.

"На острова се отнасят много зле с нас. Когато се разхождам по улиците, усещам как ме гледат с ярост. Хвърлят ни отвратени погледи", казва Омар, а брат му Мустафа допълва: "Предполагам, това можеше да се случи навсякъде. 7000 души са живели тук в мир. Сега още 7000 живеят с тях."

Гърците протестират. Те не искат мигрантите на острова си и настояват за тяхното депортиране.

"Нещата са толкова сериозни сега, че когато видиш грък, предполагаш, че той иска да те убие. Той продължава по пътя си, но можеш да го усетиш", казва Омар.

Самос е един от петте острова в Гърция, който не успява да се справи с притока на мигранти. Местният общински съвет се опитва да намери решение на хуманитарната криза, пред която са изправени всички, ала задачата не е лесна. На една от срещите на съвета става ясно, че престъпността на острова е скочила с 300%.

Дори кметът на Самос не успява да запази спокойствие.

Клипче, разпространено в интернет, показва как той крещи на мигрантите, които са го обградили, да се разкарат. Пред камерата той разпалено заявява: "Искаме да се махнат от острова! Това е! Няма друго решение!"

А гневът не е насочен само към мигрантите - дори журналисът на VICE е нападнат от местните гърци, които настояват камерата му да бъде спряна. Десетки хора се опитват да спрат записа, крещейки зад него: "Хванете го, той снима, хванете го!" Камерата му е отнета насилствено и хвърлена в морето.

"Хората тук, на Самос, са изправени пред финансова криза и големи социални и културни проблеми. Никой не ни помага. Тук има 7000 мигранти и още 40 хил. на другите острови. Това са кошмарни числа за всички. Тревожа се всеки час, всеки ден. Хората тук се притесняват, че нещо лошо може да им се случи", казва пред VICE кметът на града. 

Правителството подготвя мерки, с които да помогне на островите - лагерите ще бъдат затворени, а нови, закрити, ще бъдат създадени. Мигрантите няма да могат да ги напускат, а някои от тях ще бъдат депортирани.

"Въпреки обидите от местните, винаги можем да отидем в града сега. Да излезем и да подишаме чист въздух. Но в тези затворени лагери... Не мисля, че ще мога да остана цяла година. Просто ще се самоубия. Всяка седмица някой отнема живота си тук, дори и сега. Какво си мислите, че ще стане в един затворен лагер?", пита Мустафа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
6
 
! Отговори
Кина преди 4 години
Защо само някои ще бъдат депортирани ?! ВСИЧКИ обратно кой откъдето твърди че е. Щом са бежанци, да бягат в богатите страни с близка за тях култура и религия. А ако някой иска да се самоубива, да го прави по-бързо, вместо да черпи от ресурса на домакините, насила приели тия същества на земята си.
74
0
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Казват,че тъпотата е благодат,но някои като вас злоупотребяват с нея
73
5
 
9
 
! Отговори
Мда преди 4 години
До Гост+Три държави причиняват бедите на целия Свят-Израел и слугите му САЩ и Великобритания.Преценете сами как може да им се противодейства....
72
9
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Мюслетата може да са всякакви, но все пак е безспорен факт, че Новият Световен Ред разсипа държавите им: Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен - хайде да не ги виним само тях, а да се опитаме да разберем причините за това което се случва днес. А може би ве пак има Бог и истински виновните ще си го получат накак си!
71
4
 
28
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Гърците са пред голямо изпитание - вирус, бежанци и много грижи за решаване. В това време дамите и господата в Брюксел умуват. Те все умуват, анализират и големи речи правят. Гърците не са длъжни да вършат работата на всички и само да им се дава акъл или да се ускоряват за действията им. Господ да им е на помощ.
70
2
 
14
 
! Отговори
Русофил+ преди 4 години
"Онези, които предизвикаха всичко това, дават ли си сметка какво направиха?" - В.В. Путин
69
2
 
36
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Настаняват се в града на гърците, разхождат се свободно, хранят ги, не работят, палят и чупят църквите как искат да ги гледат????? Натрапници, нашественици, с какво са заслужили друг народ да поема издръжката им? Кога ще се възстанови справедливостта всеки народ да си стои в държавата, да работи и да я подрежда. Това, което е на гърците си е тяхната държава. Връщайте се в Сирия и стига сте лежали по цял ден. Мързеливци и нахалници.
68
2
 
33
 
! Отговори
Долче Вита преди 4 години
"дори журналисът на VICE е нападнат от местните гърци"//////////////////////////////////////////////////////////////////Нормално, времената на политкоректността минаха и са история. VICE (за тези от вас, които не знаят) е собственост на една от фондациите на евреина Сороc. Гърците знаят, че това е истинския враг - еврея. Ислямските инженери и неврохирурзи са просто оръжие в ръката на юдея, за завладяване на гоя, чрез отслабване на обществото му. От 5 хиляди години репертоара им не е променян!
67
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайната дестинация на мигрантите е държавата с най-добро социално осигуряване.Търсят високият стандарт на живот за сметка на данъкоплатеца.Позната история.
66
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видиш мюслям усещаш, че вони на смрад носи коронавируси и се страхува да воюва за държавата си и искаш да го убиеш незабвно смрадливия страхливец.
65
3
 
34
 
! Отговори
хух преди 4 години
има Дубай, Саудитска арабия, Иран, Кувейт все богати държави и сходна култура. Да хващат пътя натам
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се намерят кашлящи граничари!
63
2
 
48
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Войната в Сирия приключва,така че да не се оправдават с нея!Впрочем Гърция има предостатъчно фериботи да натовари всички и да ги изсипе на сирийския бряг.Само че от Брюксел джендърите и го забраняват!
62
35
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Абсолютно идентична ситуация, когато се прибирам лятото в територията. *** стои насреща и ме гледа злобно. Иска му се да ме убие, да ми вземе маратонките, които струват колкото цялата му кола нов внос. Но знам, че няма топки да направи каквото и да било. Повръщам леко в устата си, поглъщам го обратно и си продължавам по пътя.
61
2
 
48
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
"Видиш грък, усещаш, че иска да те убие"Имаше клипове ютуб как същите тези емигранти подпалват трева и скандират "алах акбар". Където и да отидеш като почваш с пожари и агресия хич няма да те харесват и ще имаш чувството че искат да те убият.
60
3
 
41
 
! Отговори
Мигрант преди 4 години
Мразя християнството, свободното слово, равенството между половете и незабрадените жени, свинското, алкохола и бирата, мъжете които нямат бради, реда и законността.Хмм.. В коя държава да ида? Май Германия и Швеция са най-подходящи.
59
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гърците искали да ги убият - и с право,те са престъпници,минали границата нелегално,да са благодарни,че са живи изобщо,ако по бай тошово време направеха същото на нашата граница,щяха да ги чакат картечниците,и дулата им щяха да прегреят от толерантност
58
2
 
37
 
! Отговори
българин преди 4 години
Тази пап лач,иска да се впие в шията на ЕС като кърлеж. И смуче ли смуче кръв! Защо през "лошият социализъм" Никой не седна пред границата на друга държава,и не "пожела' да я прегази,както тези очакват да ги пуснат и го направят?! Германия и целият ЕС , Не спря да се "хвали" Колко сме "либерални" вече И как сме "толерантни' с другите нации! Ами Лично мен ме върнета на границата с калашника с който служих 2 години при НРБ. И ви гарантирам.Че нито един ци г а ни н НЯМА ДА ПРЕКРАЧИ ГРАНИЦАТА НИ
57
4
 
14
 
! Отговори
Меркел преди 4 години
Уелком рефюджис, набираме материал за новият холокост.
56
4
 
56
 
! Отговори
Защото преди 4 години
До Интересно е да знаемтези животни не са никави бежанци - това са "бойците" на Исламската Държава, която САЩ евакуира в Европа