Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски

Македонският език е исторически факт, заяви президентът на западната ни съседка
376
Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски
Снимка: БГНЕС

"Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и че езикът, който говоря, не е македонски, тогава не се нуждаем от ЕС". Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат-М в коментар на позицията на България, която е част от заключенията на Съвета на ЕС по общи въпроси за започване на преговори по присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

Коментирайки исканията на България за македонския език, Пендаровски каза, че това е "най-твърдата" позиция в декларацията на българския парламент, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Още по темата
"За да бъда честен, четох изречението два пъти, три пъти, когато го видях за първи път, не можах да повярвам. Не можех да повярвам, че в XXI-и век някой може да оспорва езика на някой друг, да оспорва начина, по който се нарича от десетилетия, въпреки че това е кодифицирано", каза президентът на Северна Македония.

Той бе категоричен, че македонският език е исторически факт и че е международно признат от 1974 г.

"Факт е също, че през 1946 г. комисия, водена от лингвиста и професор Блаже Конески е кодифицирала стандарта на македонския език. И това са факти, те не са предмет на дебат", каза Пендаровски.

Той посочи, че декларацията, приета от българския парламент, "противоречи на няколко основни принципа на нашето споразумение с България".

"Ключовата фраза, използвана в двустранното споразумение, е споделена история, което означава хора и събития, които са смятани за ключови фигури и събития както от България, така и от Македония", каза Пендаровски и допълни: "Ако се опираме на тази фраза, ние ще бъдем в състояние да намерим общо решение много скоро. Ако продължим да настояваме върху твърдението, че всичко преди 1944 г. е обща история - четете между редовете - българска история, тогава няма за какво да преговаряме".

Пендаровски посочи още, че българската декларация, която бе одобрена както от управляващата партия, така и от опозицията, може да се окаже "реална политическа пречка" в приемането на преговорната рамка между Европейската комисия и Северна Македония, която се очаква през юни.

Пендаровски бе помолен за коментар и на изявленията на професор Денко Малески, който е негов съветник. Малески заяви наскоро, че "трябва да се приспособим към историческата истина, че в миналото сме били част от един народ". Думите му предизвикаха силна негативна реакция в страната.

"Не съм съгласен с него по този въпрос, не мисля, че е прав. Той е само един от съветниците ми по външна политика. Искам да имам съветници и асистенти, които могат да ми кажат когато не съм прав, но трябва да кажа, че не съм съгласен с него по този въпрос", каза в заключение Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

В интервю за агенция "Фокус" пък лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов посочи, че "на македонските ни братя трябва да е ясно, че е възможно България едностранно да прекрати участието си в Съвместната българо-македонска комисия".

"Трябва да е ясно на нашите македонски братя, че и това е възможно - едностранно България да прекрати участието в тази комисия и по този начин да се разформирова и да се отиде към по-крайни мерки за намирането на приемливи решения от двете държави", каза Симеонов.

Според него е важно признаването на българската история на Македония, която не е до края на Втората световна война, а до тежките репресии срещу всички българи през 50-те години. "Категорично признаване без условия, без уговорки“, настоя Валери Симеонов.

По думите му от друга страна съвременното развитие държавата е работа на самата държава Северна Македония. "Тук трябва малко повече да внимаваме с препоръките и категоричните изяви. Всяка държава трябва да има свое собствено развитие", посочи още лидерът на НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Македония отбелязва 117 години от смъртта на Гоце Делчев и 40 години от смъртта на Йосип Броз Тито. И двата имат голямо значение за Македония.
268
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
ЕС ще си разпрелете чорапите без северно-македонците. Защо висят за български и какви ли не други европейски паспорти и визи, като могат и без ЕС. Като могат, да са живи и здрави. Македонски професор бил дал стандрта на езика. А Луната да не я присвоил и нея някой македонски астроном без да сме разбрали. Половината говорят български, другата половина - албански. Вместо да благодарят, че все още някой им обръща внимание, застанали да се правят на важни.
267
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не иска да ви взима българския език. Дишайте спокойно.
266
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист 282 Немският език се ползва от Австрой, Швейцария ,освен Германия,но си остава немски за всички държави. Северна Македония говорят на български и албански. Апропо,албанците в Северна Македония,на какъв език говорят? Косоварите измислиха ли си " косоварски език",или говорят на албански?
265
20
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Ние,българите имаме своите основания,но помнете ми думата...това противопоставяне и този ултимативен тон към Македония е иницииран и подклаждан от Русия. Всички знаят,че в България руските агенти определят нашата политика. Колкото пъти сме се борили за тези голи чукари,наречени земльо македонска,толкова пъти сме търпели национални катастрофи.
264
0
 
18
 
! Отговори
Югозападен преди 3 години
И ЕС не се нуждае от вас,и лъжите ви...
263
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонският език е исторически факт, заяви президентът на западната ни съседкаАЗ ПЪК СЪМ НАПОЛЕОН БОНАПАРТ
262
2
 
16
 
! Отговори
Miro. преди 3 години
И какъв по точно е македонският ви език???Преиначавате си историята,защото никога не сте имали своя история,като държава.Факт е че всички новосъздадени държави са националисти,добър пример е Словения!!!Вчера станахте пълнолетна държава и тръгнахте да претендирате за национално наследство,история/исторически личности/И език.Защо си сменихте името и клекнахте пред Гърция???Нали точно за това да влезете във ЕС:)))
261
2
 
15
 
! Отговори
българин от скопие преди 3 години
Ние, българите от Северна Македония, не можем да пишем, тъй като българите ни искат гражданство. Ние чакаме от 4 до 5 години, предлагам да се съкрати процеса до 6 месеца за българи от Македония.Догодина има преброяване на населението, ако нямаме българско гражданство, те не пишат като македонци.Искам да апелирам към г-жа Йотова и г-н Борисов да ускорят процеса за българи от Македония
260
0
 
9
 
! Отговори
kaloian преди 3 години
Решението е;Български(БГ) И Български(СМК) Както Английски (юк) и(уса)
259
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава: "ES, Ciao!"
258
1
 
10
 
! Отговори
МъкаДонец преди 3 години
Няма по измислена нация от "македонската".Измислена от комунистите,с азбука съшита от диалекти на съседни държави,история ... ха взета назаем от другите.Не забравяйте, че ако ме беше ГРЪЦКИЯ му учител "великия" Александър македински е щял да завърши живота си безславно, пасейки овцете на баща си по тъчните македински поляни. Добре че е тати си е бръкнал дълбоко в кесията да осигури на синчето си великия ГРЪК Аристотел ЗА ДА ПОНАУЧИ НЕЩО ЗА СВЕТА .Нагло самочувствие е това което имате .
257
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Денко Малески им го е казал.Какво имада" кодефицират" след 1946 год.Ами до тогава какво са кодирали,та после давлизат във фалцет. Може да е имало бурни реакции заМалески ,но реакцията срещу факта си еустойчиво развитие на племенен етап.Тогава кладете огън и викайте- хау.
256
21
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Македонци , хич не ви трябва ЕС . Ние вече сме 13 години в ЕВ , да сме цъфнали и вързали? Най -добре ще е ЕС да се разпадне . Целия съюз да стане на пепел . Стискам палци за това !
255
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой измисли таятъпотия от нашите депутати ! Сигурно са от вмро. То те всички са без мозък начело с шкембе воевода. Сега и македонците ще ни мразят. Има ли изобщо от балканите и света да ни обича някой ?
254
4
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Тоя знае ли къде се намира въобще? Да слуша и изпълнява, че ще дойдат едни лоши чичковци и ще рецитира "Аз съм българче..."
253
7
 
30
 
! Отговори
Чао преди 3 години
Айде ЧАО, ЧАО тогава! Титокомунистите ви измислиха безумен език със сръбско звучене, думи и букви!
252
5
 
21
 
! Отговори
Плашат гаргите преди 3 години
Не само че ще се откажат.Ами и за Китайци да ги обявят, пак ще са съгласни за да влязат в ЕС Няколко човека в един глас направиха подобни изявления.Че държали че имат език ,и ако нямали не искали в ЕС. Тези въшкари не само че искат, но им е ясно отлично че без ЕС нямат бъдеще, просперитет и развитие.А ги очаква мизерия и вечен глад.С тези изхвърляния се опитват да настроят ЕС срещу нас.Което е разбира се смешно никоя страна в ЕС няма да защити тяхната позиция освен Сърбия която не е в ЕС.
251
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...да оспорва езика на някой друг, да оспорва начина, по който се нарича от десетилетия"...Ийй, много от дълго бе - 4-5 комунистически десетилетия! Това, че бившата Югославия е признавала македомски език не значи, че и другите трябва да го сторят.
250
5
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Добре де, може да се договорим, че те говорят северно-македонски диалект на бъкгарския език.