Лятото започна, гърците се върнаха на плажовете в горещината

Те обаче държат чадърите си на сериозно разстояние
16 май 2020 22:12, Красимир Ангелов
40

Снимка: БГНЕС

Заради топлото време и отхлабването на мерките срещу коронавируса гърците се спуснаха днес към морето, където бяха отворени над 500 плажа. Това стана факт, след като страната се опита да намери баланс между опазване на хората от COVID-19 и съживяване на туристическия сектор, предаде Ройтерс.

Отварянето на плажовете съвпадна с първата гореща вълна за годината.

Още по темата
Любителите на слънцето обаче са длъжни да спазват социална дистанция и дори чадърите им трябва да са разположени на разстояние. Разрешено е да се събират най-много 40 души на 1000 квадратни метра, а чадърите трябва да бъдат на 4 метра един от друг.

На Алимос, популярен плаж южно от Атина, хората се редиха на опашка от ранна утрин, за да си запазят място.

"Това е най-доброто нещо за нас, възрастните. Да дойдем и да си починем малко, след като бяхме дълго затворени", казва 70-годишният Янис Тентомас, след като се разполага под чадъра.

На съседен плаж дрон предупреждава по восокоговорител хората да спазват дистанция.

Броят на заразените с коронавирус в Гърция надхвърли 2800, а смъртните случаи достигнаха 160. От 4 май страната започна да разхлабва мерките, въведени в средата на март.

Гърция, чието население е 11 милиона, е една от най-зависимите от туризма страни в Европа. Туризмът носи на Гърция около една пета от приходите й.

След отварянето на плажовете от утре гърците ще могат да посещават църковни служби, а археологическите обекти, включително Акрополът, ще бъдат отворени за посетители от 18 май. От понеделник ще бъде разрешено и пътуването през континенталната част на страната и до остров Крит, а от 25 май и до другите острови.

Туристическите компании се надяват да си върнат и чуждестранните туристи от юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: мореплажГърциялято 2020
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефе отивам на почивка в Гърция, ще са ми нужни 30 дни отпуск за да си изкарам карантината :)
27
2
 
5
 
! Отговори
гостенин преди 3 години
Сакън, не пишете таквиз неща, че Черното годжи дебне. И какво правим като плажуващите измрат яко.
26
7
 
14
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Юли месец повечето които познавам имат резервации и отиват в Гърция.Ако разбира се не стане пак някоя драма с този вирус и затворят границите.Никой не може, нито иска да продължи живот в перманентна изолация. Спазвам правилата и указания по въпроса с вируса. Отворени ли са граници и хотели, лятото ще е като всяко друго.А черноморието е друга работа. Който иска фекално море, евтин фалшив алкохол, дрога на всеки ъгъл - палите голфа и по супер магистралите на Барба Ганис за минути сте там.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема вирОс,язе не съм виждал такова животно.Мангъров каза нема вирос и всичко е лъжа с цел да ни забранат да ходим на море!
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За гърците един х...Няколко пъти.
23
6
 
5
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Тези знаят ли , че няма българин който да се изръси 120 лева за тест, за да отиде за един уикенд в страната им. |Или отпада всичко или фалит на Северна Гърция.
22
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато им цефнат налъмите...тогава ще им дойдат туристите от чужбина...
21
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 29Леле колко си заблуден. Гърците, два месеца си излизаха където искаха с безплатен есемес за 2/3 часа. Като, можеше да пускаш колкото пъти си поискаш в деня, никога не ти връщаха обратен с - НЕ. Всички си ходеха без маски по улиците, вече в затворените помещения ги слагаха от лична хигиена. Трябваше да отворят границите и заведенията на 1 юли, но сметнаха, че тази пандемия е пълна глупост! На 25-ти почва потока. А, за цялато време на пандемията, един турист, не е отказал заявката си за почивка в Гърция през времето на пандемията. Затова скачат англичаните сега в Англия, че ще им изго
20
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Балкански не вярва на нищо...което не е в негов интерес и полза...Така е и с този вирус. А гърците ще се окъпят няколко пъти в морето и пак ще ги приберат по къщите в момента в който заразата се усили...Никакъв туристически сезон няма да има и там тази година.
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момчета, вярвате ли, че Гърция ще изпусне туристическия сезон? Тa, това им е най-голямото перо! Но, гърците знаят как да въртят бизнес и да привличат клиенти, чак за следващите години. На 25 май пада забраната за туристи, и всеки е добре дошъл! Вече, са се подготвили за всичко. Теста, може и... той да отпадне, но още го мислят. Но, най вече и много важно нещо, е че имат - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ! И могат да лекуват при нужда! Чистичко море и евтинийка всичко. На Миконос можеш да си намериш стая за 50?
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хммм 21В Германия не е паднала никаква карантина!!Не лъжи!!!
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А във Франция не можеш да ходиш по-далеч от 100 около дома си.И ще е така поне до края на месеца.
16
5
 
16
 
! Отговори
все преди 3 години
отивам си на моренце в гърция и един лев няма да дам за смешното ни черноморие. После ще си спестявам 14 дни вкъщи
15
20
 
26
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Хайде сега да си представим следната хипотетична ситуация - всички заразени и излекувани,всъщност не са изобщо излекувани и вирусът заседнал дълбоко в бронхите и органите им се активира повторно,потретно и в крайна сметка преборилият заразата умира в рамките на няколко години.Има ли как да знаем,че това не е така на този етап?Определено не,особено когато се касае за потенциално бойно отровно в-во.Аз ще съм с маска още година,а вие си ходете на плаж.
14
5
 
18
 
! Отговори
хммм преди 3 години
а в България все още за всеки влязал в страната важи 14 дневна карантина, така здраво са наплашили oвцете че всички са съгласни и дори им се вижда малко.Ако ги питаш колко болни от корона познават не могат да ти кажат но и не им стиска да съберат 100 000 човека в София и да блокират крадливата столица за няколко месеца.В Германия днес паднаха почти всички ограничения включително за карантината от 14 дни, в България нищо че болните са около 100 пъти по-малко карантината продължава поне още месец.
13
11
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
тарикатчеее, дето ще ми ходиш на лаврак и узо, много хора като тебе плакаха, пробацийка и солена глоба, защото си над закона, тогава да ти видя утрепаната физиономия
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха... ха... Бъзикам се бе. От 25 май, но тези неща с тест и здравна книжка ще ги има. Все още се решава за здравната книжка, но теста ще е задължитрлен преди влизане...
11
4
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Аз отивам лятото на плаж в Русия,Сочи.Там няма коронавирус.Там всичко е ОК както винаги.Българи изберете Сочи.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положителните сигнали за овцете продължават, но това не променя нищо. Ослушват се и това е. Така е с овцата. Блее срещу овчаря, но като я пуснеш сама, гледа с другите овце да е.Ами сега?
9
2
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Те хиляди изкараха карантините по кафетата .. не си напъвай малкото мозък за необятни за теб неща