Обвиниха бившия президент на Косово Хашим Тачи в близо 100 убийства

Обвинителният акт на Хага е резултат от продължително разследване
24 юни 2020 19:45, Нели Христова
62
Обвиниха бившия президент на Косово Хашим Тачи в близо 100 убийства
Снимка: БГНЕС

Специалната прокуратура за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово предяви обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи и още няколко души във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за почти 100 убийства, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обвинителният акт съдържа 10 точки, в които Хашим Тачи, бившият председател на парламента Кадри Весели и още няколко бивши членове на Армията за освобождение на Косово са обвинени конкретно в убийства, преследване и измъчване на хора, пише в съобщение на Специализираната прокуратура, цитирано от Танюг.

Имената на убитите около 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници, посочва прокуратурата.

"Обвинителният акт е резултат от продължително разследване и отразява убеждението на прокуратурата, че може да несъмнено да докаже всички съдържащи се в него обвинения", се казва в съобщението.

Съдът сега разглежда обвинителния акт, за да вземе решение дали да го потвърди.

Специализираният прокурор намери за необходимо да разпространи публично съобщение за обвиненията след систематични опити на Тачи и Весели да спъват и подриват работата на Специализирания съд, се посочва в съобщението.

Те са провели тайна кампания с цел да се премахне законът, с който е създаден Специализираният съд, както и по друг начин да пречат на работата на съда с цел те самите да не бъдат изправени пред правосъдието, се добавя в съобщението.

"С тези си действия те показаха, че личните им интереси са по-важни от жертвите на техните престъпления, от принципите на правовата държава и народа на Косово като цяло", отбелязва прокуратурата.

Съдът бе създаден през 2015 г., за да разследва обвинения за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово. Той започна изслушвания през декември 2018 г.

Разследването на тези престъпления и създаването на съда бяха инициирани след доклада на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, представен на 7 януари 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
ааа преди 3 години
що за набързо образувана държавата туй Косово и премиерът и президентът замесени в трафик на органи наркотици зверства и всякакви античовешки дивотии , доскоро бяха изгодни на САЩ и сега се отърват от тях онзи Харадинай беше същия изверг *** то като се огледаш и нашият премиер един чешит ...абе въобще на балканите има ли политик да е прокопсал без да е навързан с мафиотски истории
52
1
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Той може да е *** син ,но е наш неолиберален ,евроатлантически ориентиран *** син.Такива деяния като убийства и наркотрафик са допълнителен щрих ,без значение
51
0
 
10
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 3 години
Ама какви ги вършат тези в Хага.Та той е демократичен ,неолибералист.Нали така мило се цАлуваха с Иван Костов.Това ,че е наркотрафикант и е продавал органи на отвлечени сърби само,още по силно подчертава неговият неолиберализъм.Как може любимеца на Клинтанови да бъде съден.Много се надявам съдът в Хага да вземе правилното решение и да го оневини ,което и ще стане.Бил транжирал сърби,ами разбира се,че ще ги транжира,та те са русофили.Това транжиране е само плюс в негова защита.
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Няма да му потърсят сметка за търговията с органи! Нали идва следващият въпрос кой е купувал органите ? Явно органите са отивали за Западна Европа.Няма как властите там да не са знаели ,че се внасят органи за трансплантация която се извършва в техните клиники.За убийствата маже и да го съдят но за търговията с органи едва ли .Ръководствата на западните държави много добре знаеха с какво се занимава армията за освобождение на Косово,но важно бе да се сатанизират сърбите.ПОЛИТИКА
49
1
 
3
 
! Отговори
5432 преди 3 години
Настоящ пресидент а не бифш!
48
0
 
10
 
! Отговори
Ей това се казва преди 3 години
Тъмен балкански субект !
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това се знаеше отдавнабанда имигранти от албания, професионални трафиканти основават своя собствена държава
46
4
 
10
 
! Отговори
ЕлМафиозо Чекмеджеро преди 3 години
Тези са май единствените по-зле от нас в Европа, общо взето мафията си има две държави в Европа.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът на косово е най-долнопробният терорист на планетата. Никой преди Хачи не си беше позволявал да търгува с органи на военнопленници и деца!!! Фактът, че жив и не понася никаква отговорност за гнусните си престъпления се дължи единствено и само на друг престъпник - Клинтън, който продаде всички демократични и морални ценности за един мижав паметник....
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАШИМ ТАЧИ по прякор ЗМИЯТА/Снейк член на таен суфистки-кабало-сатанински орден принасящи човешки жертви ,горящи човешки органи като дар за ЗМИЯТА/Луцифер -ДЯВОЛА/ХЕЛЛБАНИАЗ група от албански и косовски НАРКОдилъри контролиращи трафика и разспостранението на КОКАИН за ЦЯЛ ЛОНДОН /става въпрос за над 12 милионен град пълен с богати и заможни потребители на БЯЛО/.ХЕЛЛБАНИАЗ/в превод ХЕЛЛ/НЕLL-АД АДСКО ,или АДСКИТЕ АЛБАНЦИ се хвалели в Инстрагам че се кланят и молят на 2 АДски ЗЛАТНИ ДРАКОНА с големи рога на които ''дължали'' бързото си забогатяване с търговия на БЯЛО ,благодарение на почита
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента на псевдо-държавата Косово, всъщност е един убиец, търговец с човешки органи и наркотрафикант.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа ще свърши като Праляк!
41
0
 
1
 
! Отговори
кйц преди 3 години
След това заседание ген. Ивашов е изключен от списъка на свидетелите.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39. А кой взе решение българите от Вардарска Македония да ги направят насила македонци? Кой взе решение българите от поморавието и нишко да ги пишат сърби? Какво да плачем за сърбите ли?!
39
0
 
10
 
! Отговори
кйц преди 3 години
Прочетете книгата на ген. Л. Ивашов за войната в Югославия. Бил е свидетел по делото на Милошевич. На въпрос от съдията отговаря ,че от подслушван разговор разбират за връзки между косовските бандити и М. Олбрайт - на атаката от съдията ,че послушват тел. на дър.секретра на УСА отговаря - ние подслушвахме телефоните на обявен от Интерпол наркотрафикант.
38
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Буш също е съучастник на този убиец и трафикант на органи.Въпрос на ценности.
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙ взе решението България да признае Косово за държава и да установи дипломатически отношения с нея? И то, при положение, че няколко държави от ЕС още не са признали това бандитско формирование, няма и да го признаят!
36
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 31САЩ официално нарекоха хагския трибунал фалшив.
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано го стигне възмездието за всички престъпления, които е вършил. От много време насам за пръв път виждам знак, че някой на този свят търси справедливост за жертвите.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радко Младич и Аркан национални герои на Сърбия