"Ню Йорк таймс" "обвини" Вучич във военни престъпления

Грешката беше поправена няколко часа по-късно
26 юни 2020 22:35, Елка Василева
21
"Ню Йорк таймс" "обвини" Вучич във военни престъпления
Снимка: Twitter

Един от най-големите американски вестници „Ню Йорк таймс“ обяви в Twitter, че срещата на представителите на Белград и Прищина във Вашингтон е отменена, тъй като лидерът на Сърбия е „обвинен във военни престъпления“.

 „Ню Йорк таймс“ написа това в поста за отменената среща, макар че в подзаглавие под снимката пише, че става дума за „лидера на Косово“.

Публикацията, предаде РТС, предизвика много коментари, в които се отбелязваше, че написаното не е вярно, но текстът не беше променен в продължение на часове.

По-късно туитът беше променен и вече гласи „лидерът на Косово обвинен във военни престъпления“.

Срещата между представители на Белград и Прищина за решаване на косовския въпрос във Вашингтон трябваше да се състои на 27 юни.

След консултация с президента на Сърбия Александър Вучич представителят на САЩ за диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел е решил да отложи срещата след отказа на косовските албанци, стана известно вчера.

Преди това премиерът на Косово Авдула Хоти информира, че няма да присъства на планираните разговори в Белия дом, след като президентът на Косово Хашим Тачи бе обвинен във военни престъпления.

Специалната прокуратура за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово повдигна обвинения вчера срещу Тачи и още няколко души във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за близо 100 убийства.

След като бе съобщена тази новина, президентът Хашим Тачи отмени посещението във Вашингтон и уведоми представителя на САЩ Ричард Гренел, че няма да присъства на срещата.

Срещата в Белия дом щеше да бъде първият разговор между представители на Белград и Прищина от 19 месеца насам. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. САЩ и Европейският съюз се опитват да помогнат в нормализирането на отношенията.

Европейският съюз посредничи в преговорите от девет години, а срещата във Вашингтон не бе координирана с ЕС, отбелязва АП. Говорителят на ЕС Петер Стано не пожела днес да коментира планираните разговори във Вашингтон, а повтори, че ЕС е ангажиран в улесняването на диалога, който може да бъде възобновен следващия месец в Брюксел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
абе той и византийския император е управлявал българските земи преди 1300 г. че и по късно пак.Какви българи кви 5 лева , а???
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Косово е било българско преди да е сръбско за също 300 години. Днес в него зивеят предимно албанци, какви сърби, какви 5 лв?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Югославия бе измислена дарзава, която си присвои българската област Македония, Юзното българско помора ие И Западните покрайнини-цариброд, безроднико.Разпадна се съвсем закономерно, но с грам И трясък, заради сръбските престъпления срещу човечеството.
13
9
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Колеги,ама на вас за сърбите ли ви е жал?Или сте чели малко история?
12
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Фалшивите съдилища навсякъде по света съдят неудобните... даже лондонските шериат съдилища имат повече право за съществуване от измисления съд на хагските корумпета.ПП. Половината определения по-горе за хагската сбирщина идват от американското правителство.
11
1
 
26
 
! Отговори
хага преди 3 години
е кога ше се формира справедлив съд срещу сащ и престъпленията срещу човечеството които вършат по всевъзможни точки на планетата са замесени в безчинства интриги. може в сев корея да го направят сестрата на ким да ги бие с бич бил клинтън джордж буш ...и т.н
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези всички са виновни. Само те са прави въпреки че избиват милиони с измислените си войни. А най лошото е че разнасят проказата демокрация по целият свят. Бият не,,, грите трепят ги но забележете. Демократично. Как да не им макятафостенцата.
9
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вучич е националист и ултрас,за такива неща няма "бивш". Той бе министър на информацията при Милошевич-лепеше плакати на кръволока Радко Младич, осъден в Хага за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Тъй че не е далеч от написаното.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При тези няма случайни грешки. Всичко е пропаганда. Масово читателите им са го прочели и вече го "знаят" като факт, нищо че не е вярно! Пропагандичка гнусна болшевишка!
7
3
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Сигурно краварите пак ще бомбандират Сърбия...
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали е наистина грешка? Повече ми прилича на добре премерена провокация. Ясно е, че повечето американци, прочели статията няма да се върнат след няколко часа да я прочетат отново. И какво ще им остане в главите? Обикновеното - гадните руснаци, гадните сърби, беззащитните албанци, бошняци, чеченци и пр.
5
10
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОСОВО НЕ Е СРЪБСКА ТЕРИТОРИЯНИТО МАКЕДОНИЯ Е СРЪБСКА ТЕРИТОРИЯЗА ЕДНИ ТЕЗИ ЛИДЕРИ СА МЕЖДУНАРОДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ А ПЪК ЗА ДРУГИ СА ГЕРОЙ , ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА!
4
5
 
13
 
! Отговори
Ай стига бе преди 3 години
Тия ги имах за сериозен вестник !
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направиха всичко възможно да разцепят Югославия и Сърбия в частност, пък сега посредничат. Лицемерието им няма граници.
2
3
 
26
 
! Отговори
Тъпаци преди 3 години
Когато САЩ и коалиция (Англия и България) започнаха войната срещу Ирак, тази война бе наречена "Война срещу тероризма". Името беше избрано много удачно - американците, които даже имат трудности да назоват името на щата, в който живеят останаха с убеждение, че това е война срещу организаторите на атентатите от 09/11.Над 80% от жителите на САЩ тогава бяха с убеждение, че Саддам Хюсеин е организирал атентатите срещу кулите-близнаци.
1
3
 
29
 
! Отговори
Факт преди 3 години
В САЩ слабо се интересуват кого обвиняват или бомбандират...Както дойде.