На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем

Влизането от България засега става само през ГКПП "Кулата"
133
На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем
Снимка: БГНЕС

Гърция отваря границите си за туристи от началото на юли, следвайки постепенното облекчаване на мерките срещу коронавирусната пандемия, пише Greek City Times.

Пред медията говорителят на правителството Стелиос Пецас обяснява какви са необходимите изисквания за посещение в страната.

"Гърция преминава към следващата стъпка за възстановяване на туристическите потоци, основана на защитата на служителите в туризма, жителите на туристическите дестинации и нейните посетители", заяви Пецас, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Ето какво е необходимо да знаем преди посещение в Гърция:

Посетителите

Всички постоянни жители на страните-членки на Европейския съюз могат да влизат в Гърция. Това включва и постоянните жители на държавите, които не са част от Шенген (България, Хърватия, Кипър, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Румъния и Швейцария), както и Ирландия и Великобритания. Всички, които не са жители на ЕС, ще могат да влязат в страната, ако Гърция им издаде разрешително. Изключения са предвидени за здравните служители, сезонните работници в земеделския сектор, транспортните служители и други.

На всеки две седмици Гърция ще подновява списъка на страните, чиито постоянни жители могат да влизат в страната, на база препоръките на ЕС.

Жителите на държави извън ЕС трябва да показват документи за потвърждение на постоянното им пребиваване.

Полетите

От 1 юли се възстановяват международните полети до Атина и Солун. Директните полети от Швеция и Великобритания до Гърция остават забранени до 15 юли.

Сухопътните граници

Преминаването на границата с Гъция от България е позволено само на ГКПП "Кулата". Останалите гранични пунктове ще са отворени за пътуващите само по неотложни прични.

На границите на Гърция с Албания, Северна Македония и Турция посетители могат да влизат също само по неотложни причини.

Морските граници

Входовете на пристанищата в Патра и Игуменица са отворени.

Контрол на входните точки в Гърция

Всички пристигащи в Гърция са задължени да попълнят онлайн декларация 48 часа, преди да отпътуват към страната.

Тестове за Covid-19 ще се правят на случайни посетители на влизане в Гърция, като те трябва да следват директивите на Генералния секретариат за гражданска защита. Протоколите са базирани на анализи и оценки на епидемиологичните данни и са изготвени от гръцките лекари и експерти.

Пецас добави, че "Гърция, в сътрудничество със своите партньори от ЕС, си запазва правото да преразглежда политиките си по тези въпроси" въз основа на данните за развитието на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 6 (Не!)За бойкота на Бойко съм съгласен, две мнения няма!Обаче... не се ли замисляш, къде ти е удоволствието да висиш половин ден (или нощ) на границата, само за да се цопнеш в гръцкото море, колкото и да е чисто?Не приемаш ли вариант едно лято да не ходиш никъде?Или на планина да речем?Ще рече човек, на поклонение в манастир да беше тръгнал нямаше да си толкова фанатично решен!
18
3
 
12
 
! Отговори
Шкембе Патреот преди 3 години
Защо требе да ходите до Гърция за едни тиквички по гръцки- и у Нас има такива в менюто- и то на достъпна цена -само стотачка!!! Бъдетепатретоте бъдетесмели (хаштаг)---Ще съсипете Бизнеса и Хотелиерството в БГ!!
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да, сега румънците ще се изсипят на нашето море и ще се увеличат още новече заразените в Тикволандия, а гърците са си прави, наложиха най различни условия, за да намалее наплива от мириззливи селянни от бугария и ромиНия
16
4
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 3 години
Още по пътя за нащо черноморие се почва с тегавнята. На Омв сред зомбираните дето се редят по 1 час за тоалетна и пазаруват като за последно. От там се почва с простотиятаа велика.
15
0
 
6
 
! Отговори
Отпускарче преди 3 години
Добре го каза
14
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5"имаме си прекрасни плажове с прекрасен пясък" - Абсолютно невярно. Плажовете ни БЯХА прекрасни някога, вече не са след дългодишната намеса на мутробарока."мпга да си се разбирам на български" - Ако говориш само български в днешно време, значи си буквално *** "няма да губя от смена на пари" - Левът и Евроото са във валутен борд, курсът е твърд."и няма да чакам в мизерия на КППта" - Чакането си струва пред това да ти дам пари, мутро.Очевидно не си особено интелигентен.
13
5
 
31
 
! Отговори
Ценоразпис преди 3 години
Картофки с мирене 10 лв ! Барбаронче 6 кинта. Кетчуп 3 кинта ! Замразена скумрия с зелена салата 15 лева. Кафе 4 кинта ! Водата е чиста колкото е чиста в тоалетната чиния след голяма нужда ! Те тава е Бг морето !
12
7
 
27
 
! Отговори
БОЙКОТ на МУТРОМОРИЕ преди 3 години
Пари за лоша храна, лошо обслужване, бетон вместо пясък и барбарони НЕ ДАВАМ!!!
11
24
 
7
 
! Отговори
Агроном преди 3 години
В тая жега около КПП Кулата яко ще смърди да на прокиснала лютеница. Ясо!
10
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовОт близо 10 години ходя в Гърция и никога не съм пълнил багажника със зеленчуци, нито познавам някой, който е. Въпреки че имам апартамент на черноморието, го давам под наем и не почивам в България. А пък в Гърция ходя не заради хипер супер мега евтините цени (каквито не са, просто са нормални), а заради обслужването, което в България липсва. Ти и слабограмотните мутри от твоя калибър се научете да не сте селски тарикати и да не гледате накриво, дотогава се скрийте.
9
20
 
6
 
! Отговори
Зарко Попа преди 3 години
Гърчолята предприеха мерки срещу нашенците, които изхарчват зорлем по 25 евро за уикенд, и според злите езици си носят буркани, за да варят компоти с гръцко електричество и суровина:)))))))
8
8
 
38
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Прекрасни плажове да все платени, водата ни е като тиня, на прекрасния ти плаж само мутрафони и селяяндури щъкат. И бетона е супер ! Само мазохист може да иде на черноморието !
7
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То щото гръцките мафиоти дето не си плащат ддс и цяла европа трябва да им дава заеми и искат да прецакат българския туризъм и икономическо развитие...НЕ НА ГРЪЦКИТЕ МАФИОТИ и скапаните им каменисти плажове.
6
2
 
27
 
! Отговори
Шкембе Патреот преди 3 години
Бъдете Патреоте!!--Отивайте на Барбароните при Барбаганьовците да давате стотачки за тиквички по гръцки!!
5
6
 
41
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Aко трябва цяла нощ ще вися на КПП, но пак ще почивам в Гърция! Бойкот на БГ мутрите и бетона!
4
45
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амм Гърция?! Не мерси, имаме си прекрасни плажове с прекрасен пясък, мпга да си се разбирам на български, няма да губя от смена на пари, и няма да чакам в мизерия на КППта.
3
5
 
26
 
! Отговори
Парижанка преди 3 години
Ей, тая Гърция голям трън ви е!
2
51
 
15
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
И не забравяйте БГ летовници ''на Гърция'' да заредите багажниците с преоценени домати и краставици от тарелките на Фантастикото, да се запасите с много пастет и лютеница, поне 2 стека с евтина бира Дийп от Лидъла в туби, извадете праза и сланината от камерата ''за мазнинка'' както казва премиера, стинките от касичката дето сте събирали 3 години и да не забравите да се тагнете у Фейса с фрапето и едно пипало на октопод с локация ''гръцки острови'' и текст ''нека ми е зле'' !
1
1
 
16
 
! Отговори
Гоши преди 3 години
Епимено