Румъния забрани разпространяването на миризми със закон

Междусъседските войни навлязоха в нова ера
12 юли 2020 21:46,
59
Румъния забрани разпространяването на миризми със закон
Снимка: БГНЕС

Румъния забрани неприятните (или приятни) миризми със закон, който забранява разпространението им. Причиняването на “обонятелен дискомфорт” вече се наказва с глоба до 6,3 хиляди евро, съобщава БГНЕС.

Още по темата

“Обонятелният дискомфорт”, гласи нормативният акт, “е следствие от дейности, които могат да повлияят на здравословното състояние на населението и околната среда, което субективно се възприема като миризми с различна интензивност, и обективно се измерва в съответствие с приложимите национални, европейски и международни стандарти”, гласи дефиницията на обонятелния дискомфорт в новия закон.

Казано по-просто, – ако, например, миризмата на храна, която домакинята приготвя в кухнята си, достигне до стълбищната площадка или общите части на жилищен блок, то на нищо неподозиращата домакиня може да бъде наложена огромната глоба.

Законът предвижда максимална глоба от 30 хил. леи (6,3 хил. евро) за физически лица, и 80 хил. леи (16,7 хил. евро) за юридически.

Инициатори на закона са двама депутати от партията “Съюз за спасяване на Румъния”, а идеята им се базира на правителствено постановление от 2005 г. за опазване на околната среда. „Смятам, че хората трябва да се грижат за добрите си отношения със своите съседи“, каза председателят на Съюза Родика Милитару.

Отсега нататък нивото на обонятелния дискомфорт ще се определя в разрешенията, издадени от местните органи за опазване на околната среда. Те ще касаят всяка икономическа дейност, а нарушенията на установените стандарти могат да доведат до закриване на съответните дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 3 години
Румънците вече няма да пържат риба,както и да сготвят лучена яхния.А който пие опушена цуйка( ракия) на терасата,а съседа му ако я си я изпил,да му мисли!
23
1
 
17
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Уникално как темата от закон в Румъния отива на плюене къщи с/у апартаменти. Че има отвратителни апартаменти-има, но хората в къщите са по-лоши съседи по принцип, защото се карат за влязла котка в двора, за шум, за рязане с флекса. Помнят времето на застрояване и как дядо ... преместил коловете на оградата с 0.51м и сложил външен клозет до оградата....Ние избягахме от къща и над 20г сме в апартамент, знаем и двете опции
22
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ред се създава и поддържа със строги закони и силна съдебна власт.Всичко друго са смешки.Не съм фен на мамалигата, но в случая са прави.
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пръднята забранена ли е , че напира
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17Днес имаше статия, Матю Пери продава АПАРТАМЕНТ в блок, на 40-тия етаж, пентхаус в ЛА.35 МИЛИОНАНай-скъпата сделка за годината в ЛА.Не къща в село, а на пъпа на ЛА В БЛОК.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24 чи какАма тая миризма днес от твоето барбекю ли идваше? Аз си помислих, че чорапите ми миришат. Пък ги сменях преди няма и 3 седмици.
18
3
 
26
 
! Отговори
Чи как преди 3 години
Ще ми забраняват барбекюто на терасата?! Аз ако не осмърдя днес три блока на кюфтета, съм живял напразно.
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простотията граници няма.
16
3
 
29
 
! Отговори
Махалото се върна преди 3 години
Закона може да е абсурден, но така става на фона на това което са правили в миналото. Десет години в Русе не се виждаше на повече от няколко метра от хлор от завода в Румъния. Избиха ни като молци. Затова сега ще приемат закон забраняващ миризмата в Румъния. Да не могат и с парфюмите си да оcмърдяват даже. Махалото се връща.
15
6
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Ами 8А ще ни кажеш ли как се правят градски запръжки та да не дразнимхората
14
9
 
34
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗАКОНА Е ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ ЗАЩОТО ЗА ВСЯКО НЕЩО ТРЯБВА ДА ИМА ИЗМЕРВАНЕ ЗА ДА СЕ ПРЕЦЕНИ ДАЛИ МИРИШЕ СИЛНО ИЛИ НЕ!!ПРИ ШУМА Е ЛЕСНО ИМА СИ УРЕДИ!!!СЪС КАКЪВ УРЕД ЩЕ ИЗМЕРВАМЕ МИРИЗМАТА И КОЙ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ ДАЛИ МИРИШЕ ИЛИ НЕ!РУМЪНСКИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ Е МАЛО-УМЕН НО В ТОВА НЯМА НИЩО НОВО!!
13
24
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блока е клозетник. Навремето в блокове са живеели най-най-най-бедните и прости същества. В днешно време в развитите ЕС и САЩ маргиналите също живеят в блокове(с малки изключения). Само тука в БГ и в Рашка примерно е много по-престижно да живееш в някоя панелна клетка. Средната и висшата класа в богатите държави живеят престижно в къщи по селата, но тамошното село няма нищо общо с тукашното.
12
15
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДНЕС СЕ РАДВАМ, ЧЕ НЕ СЪМ РУМЪНЕЦЗАКОНА Е ПЪЛНА ПРОС-ТОТИЯНАРИЧА СЕ ГРАНИЦА С АБСУРДА И ТЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСИЧААМА СЪСЕДА ПОД НАС ПЕЧАЛ РИБА И НИ ЗАМИРИСАЛО!!! КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА МАРШ ДА ЖИВЕЕ В КЪЩА!!! БЛОКА Е ОБЕДИНЕНИЕ ОТ ДОМАКИНСТВА И ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ТОВА!
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До М да,шшшшшшшш ееееййййййй. Как така глоби за пърдежи в асансьора, без такива.
10
4
 
28
 
! Отговори
Смрад преди 3 години
Хайде сега всички с новото строителство да спрат да си ползват абсорбаторите, защото когато ги пуснат настава смрад и при съседите, тъй като всички ползват общ отдушник...
9
8
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВЪВ РУМЪНИЯ СА ЗАБРАНЕНИ ВСИЧКИ ДЕЗОДОРАНТИ!!!ТОВА СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ХОРАТА ДА СЕ ПОДУШВАТ ПО ДУПЕТАТА ЗА ДА СЕ РАЗПОЗНАВАТ ПО-ЛЕСНО!
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага се сетих за съседите на 1вия етаж, дето си направиха от банята - кухня. Съответно прозорци няма. И като се разготвят, настава страшна смрад.
7
8
 
17
 
! Отговори
до Ами преди 3 години
Да, ти все по ресторанти се храниш...
6
17
 
34
 
! Отговори
Ами преди 3 години
На някои хора може да е им смешно,но много често псувам на ум,когато съседите готвят, особено,когато правят селските си запръжки.Така,че много си е готин закона!
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, но може да престанат да горят кабели между блоковете.