Запазват иконите в "Света София", първата молитва на 24 юли

Турция припомня, че има 400 църкви и синагоги в страната
12 юли 2020 18:39,
54
Запазват иконите в "Света София", първата молитва на 24 юли
Снимка: БГНЕС

Иконите в катедралата “Света София” ще бъдат запазени, съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калин в специално изявление. Той отхвърли и твърденията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на световното историческо наследство, пише БГНЕС.

Още по темата

Религиозната иконография в катедралата е правена през 6-ти век.

На въпрос какво ще стане с иконите, Калин съобщи, че “ще останат “недокоснати” за гледане на хора от всички вероизповедания”.

В интервю за TRT World и BBC Калин подчерта, че превръщането на “Света София”, която 86 години работи като музей, в джамия, “има подкрепата на всички партии в Турция”.

“Смяната на статута на катедралата има огромната подкрепа на всички политически партии – и опозиционните, и на републиканската партия”, допълни той.

В опит да отхвърли твърденията, че световното историческо наследство на ЮНЕСКО ще бъде „засенчено или унищожено“ с решението на Ердоган, Калин съобщи, че по линия на религиозната толерантност и съвместното съжителство на различните религии в Турция днес съществуват повече от 400 църкви и синагоги. Калин обеща всички посетители да имат достъп до религиозното и историческо наследство на “Света София” – не само до иконите, до и до уникалната мозайка и стенописи.

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е насрочена за 24 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
23
 
16
 
! Отговори
Salim Tufekci преди 3 години
В България действащите джамии са били поне три пъти повече. София е била осеяна с минарета, ако погледнете стари снимки или прочетете. Баща ми помни града си с поне 14 месджита. Сега и в двата града има само една действаща джамия. Къде са останалите? Разрушени, превърнати в обори от комунистите, в кафенета, в кръчми. И сега излизате и недоволствате, че Хагия Софиа се отваря за ибадет. Какво лошо има в това. Такава е волята на Завоевателя Мехмет Втори Фатих.
22
6
 
18
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Уж музей беше досега, ама пак се влизаше без обувки, т.е. си беше джамия. А мюезинът от минарето, още от 2015 си призоваваше към молитва. Нищо ново, просто го официализираха. Тъкмо ще махнат касите, таксите и опашките. Може да се посети, но не е кой знае какво. Един Йеребатан ( огромното подземно водохранилище) е по-впечатляващ. Ама с грубото отношение на турските чиновници на границата, в Турция не си струва вече да се ходи
21
4
 
7
 
! Отговори
42 преди 3 години
В Света София икони няма. Има мозайки. От Х, XI, XII, XIV век. Може би, но малко вероятно Богородицата в апсидата да от 9 век. Ако е имало по-ранни фигурални изображения, то те са били унищожени от иконоборците през 8-9 век, но по-вероятно и в доиконоборския период украсата да е била изцяло орнаментална. Така че, "иконите" не са на 1500, а най-много "само" на 1100 г. Лошото е, че според рисунките на братя Фосети при ремонта през 19 век има запазени още изображения, но вече няма шанс да ги видим
20
10
 
25
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Ердоган се похвали че в Турция има 400 църкви. В България има 1300 джамии. Да ги направим 300. По волята на народа. И никой да няма право да ни каже нещо.
19
5
 
15
 
! Отговори
23 преди 3 години
"Отче, прости им, защото не знаят какво правят"
18
4
 
12
 
! Отговори
животни свое имат ли преди 3 години
Влизат в домовете ви стават на сая влизат в храма ви става на сая То животното няма как иначе да има и така влиза в построеното от човек и веднага го обитава като негово само животните нахълтват така в човешки дом
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато в Германия чуете ETZAN тогава пишете за Турция кво трябва да прави
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има десетки храмове от византийската епоха- 6-7 векпо ниськ от земята ли ?Говорим за най голямата сграда навремето си, (варварите) не са я разрушили нали а са я развили според потребностите си, запазвайки я до наши дни и няма такьва сила който да го я погубу щом прадедите са могли и бъдещото ще могат да сьжителстват.
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 В Испания мюсюлманите са завоеватели, през 7 век нахлуват през Гибралтар от тях С. Африка! Впрочем ЦЯЛА С. АФРИКА + ЕГИПЕТ И БЛИЗКИЯ ИЗТОК ПРЕДИ ДА ПАДНАТ ПОД РОБСТВОТО НА ИСЛЯМА СА БИЛИ РИМСКИ- ХРИСТИЯНСКИ!
14
1
 
12
 
! Отговори
Йоаникий преди 3 години
Византийците се задържат в южна Италия до 11 век. И сега има гръцки села там.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10 Да в сърцето на католицизма Италия- в областта Калабрия ( южната част на страната) има десетки храмове от византийската епоха- 6-7 век, те са греко- ортодокси, на български казано православни!
12
5
 
13
 
! Отговори
Йоаникий преди 3 години
А колко църкви има в Саудитска Арабия ястребче? Нали вашия султан е сол таш*к с кралят им главорез и "Мюсюлмани братя"?
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата дандания туриста ще спечели, ще си спести 15 долара разглеждайки я безплатно.
10
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а отгоре Исус (когото те мразят и в червата си)В България няма религиозни те на религията гледат като на култура.Иса пегамбер (пророк Иса) е предпоследния пророк на монотонната религия.Важно е в сърцето да имаш Господ с кое име ще го назовеш зависи от искреността.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
иконите се пазят от над 1500 години ,Те са православни.В католическа страна такава стара православна цьрква сьществува ли.
8
10
 
25
 
! Отговори
Йоаникий преди 3 години
Който е ходил в Света София знае че на тавана има гигантски изображение на Иисус Христос. Представяте ли си картинката - долу мюсюлманите се гъзурчат за молитва, а отгоре Иисус (когото те мразят и в червата си) ги гледа укорително :)))
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реципрочното действие от наша страна ако имахме нормални управляващи а не хора поставени за да точат държавният бюджет би било превръщането на джамията до халите в православен храм и започването на отслужване на литургии в нея.
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В турция има само 400 църкви?! Много са малко за голяма държава като турция. Че то само в България има 2000 джамии.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе преписвач неграмотен внук на възродител . Калън (дебел) го преименува на Калин на руско пху язьк за заплатата.
4
10
 
22
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Св.София ще бъде отново църква и Константинопол-християнски,но не сега,а като му дойде времето.Общо взето след като САЩ спукат гумите.Щото няма кой друг да тръгне да спасява Турция-всички останали я мразят.