На чия страна е Русия в конфликта между Турция и Гърция?

Според Георги Димов тя няма да заеме страната на Анкара
18 авг 2020 22:50, Нели Христова
66
На чия страна е Русия в конфликта между Турция и Гърция?
Снимка: БГНЕС

Колко е голям конфликтът между Гърция и Турция и възможно ли е да се стигне и до военен конфликт? До напрежение се стигна, след като Анкара изпрати за сеизмологични проучвания изследователски плавателен съд, придружен от турски военни кораби, край гръцкия остров Кастелоризо в източното Средиземноморие.

"Има не само анонси от страна на Анкара, но и истинско дрънкане на оръжие, което е наистина опасно. Това е в продължение на дълги години, поради проблемите в Егейско море - континентален шелф, въздушно пространство, както и апетитът около Кипър, където има петролни залежи в размер на 8 млрд. барела", коментира бившият генерален консул в Одрин Георги Димов.

Според него целият конфликт се поражда от сложните турско-гръцки отношения, както и от голямата геополитическа, геостратегическа и геоикономическа игра.

"Зад Гърция и нейните интереси стоят САЩ, Египет, Израел, Франция и Италия. Отделно позицията на Русия също е много хлъзгава, но не е категорично на страната на Турция", добави още Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че е силно скептичен по отношение на появилите се твърдения, че Москва може да признае т. нар. Северно-Кипърска република и с това да застане на страната на Турция.

"На о. Кипър има две държави, които от международноправна гледна точка, са частично признати. Първата е Република Кипър, която е призната от 196 от всички 197 страни членки на ООН,  а другата е тази държава-дудже, която е призната само от Турция", поясни Димов.

Бившият генерален консул разказа, че още от управлението на английската кралица Виктория, о. Кипър е смятан за апетитна територия.
Според Димов обаче конфликтът между двете страни трудно би могъл да бъде разрешен.

"Докато Турция не изтегли войските си от Кипър, не виждам това как би могло да стане", добави още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Дукйп преди 3 години
Сума ти и славяни избили гърчолята преди само десетилетия вашите християнски братя а българчето преди месец само заради футбол до ком 48 така че незнам на кого удрят
52
2
 
4
 
! Отговори
lambros преди 3 години
До 54 прав сте ! Просто ми е писнало всеки ден да ми нарушават въздушното и морско простртранство ! Не говоря за тотална война ! Но един самолет можем да съборим но явно нашите управници ги е страх ! Турците как събориха руския самолет ! За такъв конфликт говоря !
51
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Позицията на Русия винаги е хлъзгава. От една страна да подкрепи Гърция е основен камък в доктрината за Източно православие. Винаги са бутали в тази посока. От друга страна - примера с Ататюрк - Русия отпуска огромни помощи на кемалистите в оръжие и боеприпаси, както и финансови. Фактически се стига до договорка за създаване на турска комунистическа партия, но в началото на 1922 година Ататюрк избива членовете и. Естествено, след като вече е спечелил и арменския конфликт. Така че, кой знае?
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53 Не знам някой нормален да предпочита военен конфликт. ...
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50 ! Съжялявам но не помня кой член алинея или парагаф ! Четох го в официялен гръцки сайт за новини !Ако те лъжат значи съм подведен ! Ще опитам да проверя достоверноста на твърдението !А колкото се касае за създадената обстановка между Турция и Гърция която не е от вчера и както се очертава няма да приключи скоро предпочитам да има конфликт ! Да се свършва с тази история !Кой ще спечели или загуби не знам ! Тогава ще се види кой колко пари струва !
48
2
 
6
 
! Отговори
Козяк 16 преди 3 години
И защо ли изобщо се тормозим за руската позиция? Ами ние кого ще подкрепим, дали гори пред нашата врата? И отново опит за отклоняване от нашето дередже. Добър или лош е Радев други да преценяват. Но той беше първият политик , който пръв заговори че нивото на армията ни е плачевно. А по това време Бойко се прегръщаше и с двамата, а специално в Турция той поздрави почетната рота с "Mерхаба аскер". А Радев знаеше много добре че ние сме със свалени *** и ако сме на зор никакво НАТО няма да се меси
47
3
 
4
 
! Отговори
Къде е Русия преди 3 години
И къде става дума за Русия в тази статия? Нищо определено няма.Заглавието си е чиста журналистическа манипулация.
46
0
 
5
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
за 47. Европейската общност отдавна не съществува, просто тя е предшественик на Европейският съюз. И няма такава уговорка, че ЕС ще се намеси в един такъв конфликт, а и ЕС не е военна (още не) организация. Можеш да се конкретезираш и обясниш какво имаш на ум...
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май-много на туркпитеците да им теглят една пЕшка няколко пъти и да се приберат в анадола наакани.
44
6
 
2
 
! Отговори
lambros преди 3 години
Аз се питам защо до сега Гърция не е потопила един кораб или свалила един турски самолет !Отговора е лесен ! Както Гърция И България сме зависими държави ! Ние сме дребна риба цаца !Също зная че ако 2 държави членки на Нато се спречкат всички правила отпадат ! И там важи уговорката че ако държава членка на така нариечената Европейска Общност влезе във военен ковфликт с държава която не е членка трябва да застанат на нейна страна ! Това остава да го видим на практика !
43
8
 
8
 
! Отговори
Тигара преди 3 години
Русия никога няма да застане срещу гърция каквото и да става без значение дали са прави гърците...
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България да внимава МНОГО да не се окаже ОТНОВО от грешната страна
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато две членки на нато се ръчкат - Русия ще подкрепя и двете!
40
5
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Русия от този кофликт само може да спечели. Колкото по-дълго продължи патовата ситуация, толкова по добре за Русия.
39
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русията ше яде хурката и от Гърция и от Турция, ако тръгне да си завира муцуната, в този конфликт. Но ще е интересно да се види LIVE!
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно ли е да се стигне до военен конфликт между Гърция и Турция? Тои въпрос трябва да вълнува отан, но не и Русия. В светлината на събитията в Белорусия, случващото се между Гърция и Турция е добре дошло за Русия и само пълен глyпaк би взел страна в чужд конфликт между отановски държави.
37
1
 
3
 
! Отговори
каинчо преди 3 години
до искам да попитамОт страната на булката. Абонирали са ни. На този етап.
36
4
 
13
 
! Отговори
пацифист преди 3 години
Ще бъде интересно, Русия да посредничи и да успее да реши конфликта между две натовски държави. Докато нато си епилира Бъза.
35
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли искат да се бият с някого ва тниците?
34
7
 
4
 
! Отговори
мила Родино! преди 3 години
До ХА-ХА-ХА!!!ОСВОБОДИТЕЛИ И ПОРОБИТЕЛИ - строителите на съвременна България...........