България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС

Това стана ясно от интервю на Екатерина Захариева
31 окт 2020 12:23, Нели Христова
292
България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС
Снимка: БГНЕС

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че тя трябва да признае, че националната й идентичност и езикът й имат български корени, заяви в интервю за Ройтерс министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя посочи, че България, която фокусира първото си ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, може да наложи вето на официално започване на преговорите със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не успеят да решат спорните въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да сложи "Северна" пред името на страната, за да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към ЕС и НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г.

Като изход от тази ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България.

"Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това", заяви Захариева в интервю за Ройтерс вчера.

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и да признае македонска идентичност, посочва генцията.

"Ние не оспорваме тяхното право на самоопределение, нито правото им да наричат езика си както искат. Ние сме готови да потвърдим съществуващите реалности, но те трябва да признаят историческата истина", подчерта тя.

София смята, че македонската нация и език са създадени изкуствено в бивша Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те мнозинството от хората в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха преговори през последните две седмици в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но не постигнаха съществен успех.

В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява, че двете страни ще намерят решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Тука един казва че Македония била българска докато извън Софето България вече е с****ска!Извадете си софийските мутри от зад ниците и вижте първо тукашното положение беше!
13
8
 
11
 
! Отговори
простак преди 3 години
Добро решение за северномакедонските нищонжници би бил пакт за военна инвазия между България и Гърция за превземането на македонската територия и преразпределянето й, след което македонските шерпи да робуват на новите си поробители. Мога да си представя как северномакедонска робиня ми играе лют кючек в механата докато пия руйно червено вино.
12
1
 
22
 
! Отговори
ами айде де преди 3 години
стига сме правили една и съща грешка - помощ без да е поискана. трябва да се увъртат, да се молят, да реват и тогава да им се помага. и междувременно да се наритват
11
22
 
3
 
! Отговори
Питане преди 3 години
Кога ще се открие специалност Македонски език и цивилизация в СУ "Климент Оридски" и ВТУ "Св.Св. Кирил и Методи"?Държавата спешно има необходимост от подобни специалисти.Държавата се задръсти с юристи, икономисти, стопанско управление ...Да се въведе задължително изучаване на македонски език в училищата на Петрич, Сандански, Горна Джумая, Разлог, Банско, Кюстендил и София.Нека в страната да се издава всекидневник на македонски език.Европа означава различно мислене и действие, а не национал
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа ли е?Държавата Македония се появява преди 60-70 год.До тогава си е било България.Странни хора,наистина какво като някога са били българи?Сега нали искат отделно?Имат си писменост,език,държава,институции.Аз бих се радвал ако съседът ми прилича на мен.
9
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смееш се на македонските историци-фантасти, но и нашите не са много по-горе. Искрено ме разсмиват с абсурдите - зорлем да ни изкарат висша раса.
8
15
 
5
 
! Отговори
Перник преди 3 години
Екатерина Захариева дали знае,че в България член на ЕС се изтезават хора с методите на ЦРУ и ако знае за зверствата с какви очи ще блокира С.Македония!?Позор!
7
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
македонската нация и език са създадени паралелно с българската и гръцката в края на 19 век и началото на 20 век в трите части на македония- в егейска,където имаме македонски език признат като такъв от официална атина и разбира се в софия,където македонската имиграция на няколко пъти от началото на миналия век създава и публикува книги на македонски език с настояване да се изучава в софийските училища.българските валсти ги смятат за сепаратистки и ги унищожават.
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквите оправили Тиквария и вече от скука че всичко е наред и няма кво да правят тръгнали да оправят на македонците езика!Макар че там въпреки съвсем никаквото производство на нищо и никаква икономика заплати и пенсии са двойно по големи от Тиквария а цените два пъти по ниски!
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най -редно би било Бойко и Радев да се обединят, да се извърши военна инвазия и македония да се анексира към България, след което да последват събития за причстване на новопридобитата територия, наподобяващи тези в Сребреница. Също така всички македонски паметници би следвало да бъдат третирани с фадроми, багери и булдозери!Македония е жалка и измислена държавица.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северно Македонците ще трябва да отнесът плувката,защото са нагли.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата са ***, би било редно това парче територия да се разпокъса на три - едно за България, едно за Македония и едно за Сърбите, които са ни забивали неведнъж нож в гърба, затова по -добре на шиптърите!
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
македония е Българска!
1
9
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ще си платят на когото трябва и няма да има проблем ... типично по български