Македония не иска анекс на договора за приятелство с България

Днес Зоран Заев ще разговаря с Ангела Меркел
4 ное 2020 15:38, Нели Христова
39
Македония не иска анекс на договора за приятелство с България
Снимка: БГНЕС

Договорът за приятелство с България от 2017 г. е добра основа и рамка за продължаване на разговорите с цел намиране на решение, заяви говорителят на правителството на Северна Македония Душко Арсовски.

По време на днешната пресконференция той пое ангажимент да информира журналистите за детайли от разговора на премиера Зоран Заев с германския канцлер Ангела Меркел.

Очаква се премиерът да изрази благодарност към Германия, която като председател на ЕС активно работи за организирането и провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония, която ще отбележи началото на преговорите за членство в ЕС.

„Това е сигнал за целия регион, че по този начин се запазва доверието в ЕС, което е в интерес на всички”, подчерта Арсовски. Успоредно с това се осъществяват и двустранни контакти между министерствата на външните работи на България и на Македония, което води до укрепване на доверието и сближаване на позициите.

На въпрос относно искането на България за нов анекс към Договора за приятелство, Арсовски обяви, че позицията на правителството е, че няма необходимост от нов договор или анекс към съществуващия.

Скопие има готовност да излезе с обяснение по този въпрос и би осъдил говора на омразата в двете държави. Той призова заинтересованите страни да подкрепят този апел и заедно да предотвратят нова вълна на омраза във всяка посока, която би оказало влияние, включително на преговарящите и на историческата комисия. Според него, историческите спорове трябва да бъдат решени от експертите от двете страни, които участват в работата на комисията.

По отношение на въпроса за македонския език говорителят подчерта, че вече е ясно, че македонският език и идентичност са потвърдени от ООН факти и правителството смята, че по тази тема не може да съществуват дилеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
ВЕТО преди 3 години
Като не искат да целуват ръка, ке целуват ***.Вето!!!
31
1
 
6
 
! Отговори
Вето до откат преди 3 години
Вето до откат
30
2
 
5
 
! Отговори
Ниш е България преди 3 години
Вето за крадците на история!
29
1
 
8
 
! Отговори
Мирослав преди 3 години
Един въпрос ме тормози, Бойко разбра ли най-сетне,че в дипломацията няма приятели има интереси и всеки си гони своя. Колкото и да се целува с Меркел и Заев и който и да е,това няма значение сране ли въпрос за държавен интерес,дано го е разбрал ама надали...
28
1
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-НИКАКВО ВЛИЗАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ-ЩОТО ЩЕ КАЖАТ ЧЕ Е ТЕХЕН И ЗНАМЕТО Е ТЕХНО И ЛУНАТА Е ТЕХНА-АБЕ ЩО ИМА СЕ Е ТЕХНО-АМА ДИДЖЕЯ НЕ ИМ Е ДОБЪР.
27
1
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Ако не ги ПРИНУДИМ сега макетата да подпишат официално ,че имат български корени ,ще ни тормозят още 1000 години.Така,че търпение трябва само.Без наше съгласие в ЕУ няма да влязат.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без анекс няма да стане.Утре може пак да направят някоя глупост.Не вярвам на макета.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите много добре знаят реалността каквато е.ТЕ са преки потомци на българите, както много българи са потомци на тези, които се изселиха от Македония тук. Изселиха се не в Гърция или Сърбия, изселиха се тук, защото тук е истинската им родина. СТИГА ВЕЧЕ ШИКАЛКАВЕНБългария няма какво да губи. Македония ИМА.
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние пък не искаме Македония в ЕС.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болните мозъци от Сев.Македония трябва да си знят мястото.Иначе никакъв ЕС.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата България трябва да приеме реалността такава, каква то е и да спре сантиментализмът към римската провинция Македония. Безобразие е съвременните ни политици, като се започне от Ж. Ж. досега, да обгрижват македонците, а да "пропускат" тракийците например. Грозно е също, като представят уж български фолклор, най-голяма част да са македоноподобни напеви, вярно, че са най-запомнящи се, най-прости, най-лесни за фабрикуване, подходящи за мезе.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо са ни тези еничари? Българите 500 години не можаха да ни потурчат, македонците предадоха всичко свято и за 50 години станаха сърби. Аз не ги искам в ЕС, не искам и да са ни приятели. Нито подмолните сърби.
20
1
 
8
 
! Отговори
Пак си го изберете! преди 3 години
Кой подписа договора за добросъседство с Македония в сегашния му вид? Отговорът е известен от стихотворението на Валери Петров "Приказка за трите хаш" и той, както е написал поетът, е "някой некадърник наш със глава от алабаш".
19
3
 
13
 
! Отговори
akud преди 3 години
душко единствения сигнал който подавате е,че сте готови да си въртите селските номера и за в бъдеще. Няма как да влезете в ЕС и да вкарвате македонски интриги в него. " България приема настоящето а вие трябва да приемете миналото"
18
20
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Още не е изсъхнало мастилото от Договора и ние искаме анекс. Така е когато сами се оплитаме в собствените си мераци,лъжи и измислена история. Българите не знаем каво искаме и само гледаме да слагаме прът в колелата. Македониа ще стане член на EU колкото и да се пеним и перчим и въпреки нашата злоба към тях.Станахме за смях пред света с историческите си измишлйотини.
17
5
 
5
 
! Отговори
Да си спомним преди 3 години
Обединените И дио Ти и шкембе войводата подписаха някакъв договор. Сега се оказва, че не са разбрали какво подписват и на какъв език е написано. Тези задминаха и *** от коминтерна. За *** може да има извинение, случило се е преди 75 години, но за сегашните предатели има само една присъда.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Никой бългаески политик не е признавал че бългаеския е македонско наречие, ако има го кажи кой е :)) Макетата са обременени, търсят своята идентичност, но защо не е търсят в сръбската история, може би защото "татарите" са ги налагали ? Аз писах че ще напусна България ако признаят тези смешници, даже с презрение ще гледам назад :)
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това,за Пирин,им е отколешна мечта.Ама и нашите гъзблизци,са виновни.Да признаеш нещо ,което никога не е съществувало преди ВСВ,е национално предателство.А да се съгласиш,че езика ни е произлязал от македонското наречие на българския език е малоумие.Никога и никъде,не е съществувала македонска нация и македонски език.Още по малко пък в Българските земи.Българомакедонци,българомохамедани,тракийци,шопи и власи да,но не и македонци,още по малко пък "антички македонци".
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не се гаври с България,няма НИКАКЪВ НАТИСК,с България се гаврят ПРОДАЖНИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИкато вчера подписалите някакъв *** и от наша страна редом до побъркани македонисти са все отявлени либера.сти Стефан Дечев,Ивайло Дичев,ДимитърБечев-все необолшевики.Според тия ненормалници на историята не можело да се гледа сега както в миналото!Идио..ти,е затова и в САЩ бай Дончо трябва да спечели.Новите болшевики са много по-гадни от автентичнитеболшевики.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Още не са влезнали в НАТО, има още много да ни правят на маймуни :)))