Захариева: Няма как да кажем "да" на Македония за ЕС

Трябва да се изпълнява подписания договор между двете страни
5 ное 2020 09:33, Нели Христова
57
Захариева: Няма как да кажем "да" на Македония за ЕС
Снимка: БГНЕС

Няма как на този етап да кажа да за започване на преговори на РС Македония с ЕС. Нашата подкрепа за РС Македония никога не е безусловна. България не оспорва езика и съвременната идентичност на населението там.  Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Още по темата

„Много ясно сме изразили нашата позиция. Сега вече тя е много видима в публичното пространство. Още миналата година правителството внесе в парламента декларация, която беше подкрепена от всички партии. Така че нашата позиция по СР Македония не е нова, както някои твърдят. Мисля, че имаме обединение на всички по тази тема“, заяви външният министър по bTV.

Тя посочи, че в интерес на България е всички страни от Западните Балкани да се присъединят към ЕС.

„Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със СР Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 и ратифициран през 2018 г., но той не се изпълнява“, подчерта Захариева.

Тя отново повтори, че въпреки спекулациите в Македония, България няма претенции как се определят гражданите на тази република, но и македонците не трябва да имат претенции към българската история. Но не ни притеснява само историята, а и езикът на омразата. Непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни, обясни още Захариева.

За разлика от останалите балкански държави, с които имаме споделена история, със СР Македония имаме обща история. „Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това. С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония“, уточни тя.

Според нея трябва да се потърси с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор, а не да търсим как да го заобикаляме.

Ние не искаме българско малцинство в СР Македония, защото това означава да признаем делото на тези, които 75 години работиха за унищожаването на българското самосъзнание на населението там, за неговото заличаване. Там трябва да бъдат създадени условия, така че хората, които заявяват българското си самосъзнание в СР Македония, да не бъдат дискриминирани и да могат свободно да заявят какви са, подчерта Екатерина Захариева.

За съжаление, от другата страна на границата чухме много изказвания. Преговорните екипи трябва да работят, все още не сме постигнали съгласие по всички въпроси, за да кажем да. Премиерът Борисов също така е обяснил на канцлера Ангела Меркел, че напредъкът не е достатъчен, каза първият ни дипломат.

По отношение на работата на Съвместната българо-македонска комисия и съгласието, което историците са постигнали за 5 личности от средновековието, е важно, че този резултат не е обявен публично и не е влязъл в учебниците. Това означава, че резултатът от работата й е минимален, защото той не е достигнал до македонското общество.

Екатерина Захариева коментира и самоизолацията си, след като стана ясно, че заместник-министър Петко Дойков е с положителен тест за коронавирус.

„Спазвам предписанията на РЗИ. Правилата трябва да се спазват от всички. Резултатите от моя PCR тест и на всички контактни лица на заместник-министър Петко Дойков са отрицателни“, заяви Захариева призова всички да спазваме предпазните мерки – носене на маски и спазване на дистанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
До Бунгар преди 3 години
В България няма македонско малцинство. В смешното държавица няма българско малцинство, има го по на запад - в Албания! Но пък в България има десетки улици и площади с имена на реки, планини, градове в Македония, не само в БЮРМ, а и в гръцка Македония. В София - пл.Македония, ул.Скопие, Битоля, Щип, Куманово, Тетово, Берово, Криволак, Охрид, Лерин, даже Мачуково, Струмица, Вардар, Козяк, Шар планина, Преспа и др.В Скопие няма НИТО ЕДНА УЛИЦА с български топоним!Да прекръстим всички тези улици!
44
0
 
4
 
! Отговори
ВЕТО преди 3 години
ВЕТО
43
3
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Според акад.Георги Марков над 20% от корените на българите са македонски.Нека тези с такива корени да се самоопределят,а не Каракачановци да им казват какви са и колко били заблудени. Асимилацията неможе да изтрие родовата памет. Защо се лъжем,че няма македонско малцинство в България. Има разбира се,както има и българско малцинство в Македониа.Нека македонците са самоопределят какви са.Това е Европа.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От герб са готови да ни скарат с всички сьседи - след нас потоп нали така - захариева
41
3
 
4
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Общата история е ясна...Отоманската империя
40
2
 
6
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Как така ,хем имаме обща история с Македониа,хем тази история била Българска. Обща ли е,или само Българска.Знаем е братската дялба...На мен всичко,на вас останалото. Пълни глупости дрънкаме българите и станахме за смях пред света.
39
1
 
12
 
! Отговори
бг преди 3 години
Да означава съгласие със сръбския шовинизъм и коминтерновските измишльотини за трите нации в България мизийци , тракийци и македонци прозлизащо от жимперския мерак на Русия да разпарчетоса българия
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония и вето си подхождат като дупе и ***.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония и вето са двете най-съвместими и пасващи си думи във вселената.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тая Македония бе! Кой ги би по главата да я вадят от ***. Сърбите с европарите дето им ги отпуснаха, наместо да си намалят гигантските дългове купиха руско и китайско оръжие.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болните глави от Сев.Македония трябва да се примирят със истината,иначе ЕС през крив макарон.
34
1
 
15
 
! Отговори
77 преди 3 години
Браво така се действа с достойнство и самочувствие.Тогава ще бъдеш уважаван и респектиран. И тези които са на власт и опозицията и медии всичко в бившата БГ територия Северна македония са българомразци.Няма и как да е друго като са израснали в среда която ги учеше и учи и до сега на антибългаризъм.Всичко там е свързано със сръбски и руски тайни служби и интереси.Тази страна не е готова и няма да бъде в близките години узряла да води преговори за ЕС. Изолация и ще им дойде акъла в главата.
33
0
 
0
 
! Отговори
не разбирам преди 3 години
До ЕЛИИ кво от това!?
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВА "ОБЩА" ИСТОРИЯ??? АЙ СТИГА С ТЕЗИ ПОЛИТКОРЕКТНИ ЛИГАВЩИНИ ЗА СМЕТКА НА ИСТИНАТА! ДЕФИНИЦИЯТА ОБЩА ИСТОРИЯ Е МНОГО ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ! НЯМА ОБЩА ИСТОРИЯ! ИМА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ! ГОКЯМА, СЛАВНА, МРАЧНА, ХИЛЯДОЛЕТНА, И БЪЛГАРСКА, БЕЗ "ОБЩИ" ГЛУПОСТИ, ДЕТО СА УГОДНИ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ! ОНИЯ ОТ СЕВЕРА НЕ ЗАСЛУЦАВАТ НИЩО, ЩОМ СА СЕ ПРЕЧУПИЛИ ЗА 80 ГОДИНИ. 5 ВЕКА НИ КЛАХА И ПАК ОЦЕЛЯХМЕ, ЕТО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ И ДЕКЛАРИРА ПРЕД ЕС, ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ДАЛА БУКВИТЕ НА 1/3 ОТ СВЕТА!
31
18
 
7
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
БОЙКО ПУСКАЙ МАКЕДОНИЯ В ЕВРОПАС ЛОШО НЕ СТАВАБСП ТИ КРОЙ НОМЕРА--АКО СПРЕШ МАКЕДОНИЯ КЪМ ЕВРОПА-СЛЕД ДВА МЕСЕЦА ЩЕ РЕВАТ ЧЕ СМЕ СИ ВЛОШИЛИ ОТНОШЕНИЯТА С МАКЕДОНИЯ
30
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С поведението си на слуги на Масква завинаги ще се смразим с ншите братя во Македония.Руските агенти ВЪН!
29
2
 
31
 
! Отговори
очевидно преди 3 години
До ОЧЕВИДНОТО Е ЧЕ 35Очевидно е че нищо не разбираш. Македония е в НАТО с наша подкрепа и не ми е ясно за каква Москва става дума. Ако влезе в ЕС обаче, първата и работа е да започне да реве за македонско малцинство и как го потискаме. Този проблем трябва да се изчисти преди приемането и.
28
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре стига с тая Македония. Като мразят България вето им слагаш и толкоз. Какво има да ги коментираме? Вкараме ли Македония в ЕС, вкарваме една антибългарска държава, вкарваме и албански джихадисти в ЕС. Нито едните ни трябват, нито другите. Албанците знаете ли какви хора са... За най-малкото режат уши и глави, ислямски фанатици. А макетата са сърбомани и антибългари с изтрити от пропаганда мозъци. За какво са ни тия в ЕС? Вето до дупка и никакъв ЕС за тия!
27
3
 
10
 
! Отговори
Захариева преди 3 години
Първо реши бедността и корупцията в България, че така сте я ***... няма до къде!!!!!
26
25
 
7
 
! Отговори
ОЧЕВИДНОТО Е ЧЕ преди 3 години
Комсомолката Захариева има иснтрукции от Мацква, че Македония в ЕС не е в руски интерес и България трябва да прави всичко възможно, за да я спре. Цяла нормална Европа е за разширяването на ЕС и с това и укрепването му, но наследниците на ДС (филиал на КГБ по думите на диктатора Живков) и неговите протежета като тази до последно ще се опитват да наливат масло в огъня. На кой му дреме за това какви глупости щяло да пише в учебниците... О, Боже, това да ти е проблема на съвременна България...