Възстановиха експресно поругания паметник в Охрид

Вандали го бяха разрушили
28 ное 2020 13:54, Петя Славова
100
Възстановиха експресно поругания паметник в Охрид
Снимка: БГНЕС

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", който бе разрушен от вандали, бе възстановен напълно тази сутрин, предаде БГНЕС.

Вандалите бяха разрушили "Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. При инцидента се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира “Свети Наум”. Корабът "Илинден" потъна на 200 м от брега.

Още по темата

Снощи българското МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба "Илинден" в Охрид. “Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо”, подчертаха от МВнР и добавиха: Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност.

Няколко часа по-късно и македонското външно министерство категорично осъди вандалския акт с оскверняване на паметника в Охрид. "Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли", съобщиха от МВнР в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До до 83ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ИМ ПИШЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО! НИЕ СМЕ ГИ НАПАДНАЛИ, НИЕ СМЕ ВРАГОВЕТЕ!! А СЪРБИТЕ СА ДОБРИТЕ :)
71
0
 
5
 
! Отговори
до 83 преди 3 години
До АнонимеНПРЕЗ ВСВ БЪЛГАРИЯ НЕ НАПАДНА ЮГОСЛАВИЯ А ОСВОБОДИ МАКЕДОНИЯ ОКУПИРАНА ОТ СЪРБИЯ ПРЕЗ 1912..И ВОЙНАТА СЪС СЪРБИЯ ЩЕШЕ ДА СЕ ПОВТОРИ АКО СЪРБИТЕ БЯХА ПОСМЕЛИ ОТНОВО ДА Я НАПАДНАТ КАКТО НАПРАВИХА С ХЪРВАТСКА ,БОСНА , СЛОВЕНИЯ И ЧЕРНА ГОРА.зА ТОВА ИМ ДАДОХМЕ ТАНКОВЕ .НЕКА СЪРБИТЕ ИМАТ ЕДНО НАУМ ЗАЩОТО МНОГО БОЙ СА ЯЛИ ОТ НАС ЗАРАДИ ПОДЛОТА СИ ПОЛОТИКА.
70
0
 
4
 
! Отговори
българска пословица преди 3 години
една лъжица катран стига да развали цяло буре с мед
69
0
 
5
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Анонимен 87 Паметникът на "съвецката армия" е израз на робското отношение на българските комунисти към окупационната армия, която ги постави като марионетки на власт, за да унищожат собствения си народ. Той не е братска могила, под него няма кости на загинали войни и не подлежи на международна защита. А за мавзолея и Бузлуджа нямам думи за твоето невежество. А да разрушиш надгробен паметник си е най-вандалски акт и мерзост.
68
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който политик си позволи да ги пусне в Европа да знае, че моментално заминава на бунището на историята !
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, па...Ке рипат, ке рипат, па ке им мине.
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи съвецка бе абдали!
65
4
 
9
 
! Отговори
? преди 3 години
До АнонименКоя е съвецката армия?
64
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е военен паметник и Македония няма задължения. Докато за паметника на съвецката армия България е подписала че ще ги пази, но не ги пази. Също и Бузлуджа и мавзолея бяха разрушени.
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНВ 1941 г. цар Борис нарушава Ньойския договор от 1919 г. и Букурещкия от 1913 г. и окупира Македония, но преди това Сърбия окупира Македония в 1913 г. Така че май Сърбия с НАТО е окупатор и причина за войните , но отказва да обезщети България и Македония. Още повече Македония избяга от Югославия в 1991 г. и за какво бяга ако сърбите не са окупатори.
62
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - макото, което трбва да направи Българската държава е да анулира издадените на македонци Български паспорти. И никога вече дане издава такива за тях.
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Не знаех, че устните споразумения между дипломати-аристократи, договарящи се тайно за съществени проблеми в геополитиката, нямат никаква стойност, сега знам, че в главите на доморасли кръчмарски философи нещата стоят баш така! Знам, че след като Великите сили са се разбрали да не допускат създаването на голяма и силна славянска държава на Балканите, то някоя от тях, например Русия, би могла леееееекичко, в стил "тарикатче", да се врътне в друга, удобна за нея посока....Хе, хе!
60
7
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА БЪЛГАРИЯ НАПАДА ЮГОСЛАВИЯ С ЦЕЛ ДА СИ ВЪРНЕ МАКЕДОНИЯ!!!НО ТОВА НЕ ГО ПИШЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ИМ ТАМ ПИШЕ , ЧЕ СМЕ НАПАДАТЕЛИ ВРАГОВЕ!!!-----------НА МАКЕДОНЦИТЕ ИМ СЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ ДА МРАЗЯТ БЪЛГАРИТЕНО И НАШИТЕ ОТ ГЕРБ СА СУПЕР НЕКАДЪРНИ!!! ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ТОЧНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ И ЗАЩО В ИСТОРИЯТА ИМ!
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО 81Ето - гледаш, а не виждаш очевидното: в трудовете на макеисторичарите българското самосъзнание на славяноезичните е Македония преди 20 век го няма никакво. Всички са само македонци . В т.ч. - и Миладиновци, и Пърличев са "македонци" по самосъзнание, независимо, че хората ясно са се самоопределили като българи . Както вече ти обясних - не би се познал и в огледало, това са ти възможностите. Помоли лекаря си да смени терапията , поне себе си да разпознаеш!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представям си как Заев е побеснял и е завъртял телефона на кмета на Охрид с нареждане паметникът да бъде възстановен до края на деня. Бойко трябва да го погали по ***.
57
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЕОДОБРЯМАН ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПОДОБНИ ПАМЕТНИЦИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИ МАКЕДОНЦИ ИЛИ ДРУГИ------------------ВСЯКА ГОДИНА СТАВАТ ЕДИН КУП КАТАСТРОФИ НА ПЪТЯ!!!ТРЯБВА ЛИ ДА ОБСИПЕМ ПЪТИЩАТА СЪС НАДГРОБНИ ПЛОЧИ!!! АБСОЛЮТНО НЕ----------ПАМЕТНИЦИ СЕ ПРАВЯТ ЗА ЗАСЛУГИ, ЗА ХРАБРОСТ !!!
56
1
 
13
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До Сата НАТОКъде прочете, че някой има против да се самоопределят, като каквито и да е?Проблема е езика и българската история!
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОМислиш ли, че си в състояние да осъзнаваш видяното? Разпознаваш ли се, когато гледаш в огледало? Какво ти казва лекуващият лекар, дядка?
54
6
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
А ти виждал ли си карта на Първото Българско царство?------Не, къде да видя такива карти!
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 65Туй споразумение няма никаква юристическа стойност, нещата по света се рeшават със договори не ги бъркай царска Русия и Русия на Сталин. Отделно тоя граф Солсбъри е продавал оръжия на Цариград и не ни е продал на нас нито една пушка за Априлското въстание. За Райхщадското споразумение няма нито един пописан протокол, туй са само преговори обаче във него доколкото се знае съдбата на БГ изобщо не е обсъждана. Там са обсъждани много държави и то неформално, ние там не присъстваме.