Гръцката църква за мерките: План срещу вярата на хората

Митрополити готови да отворят черквите независимо от глобите
Обновена: 14 дек 2020 16:13 | 14 дек 2020 16:13, Елка Василева
34
Гръцката църква за мерките: План срещу вярата на хората
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцки митрополити тълкуват мерките срещу коронавируса като план срещу вярата на хората и заявиха, че ще отворят църквите въпреки глобите. За да успокои напрежението, говорителят на гръцкото правителството съобщи за извънредна среща на премиера Кириакос Мицотакис с главата на православната автокефална поместна църква на Гърция, предаде БНР.

Съгласно въведените COVID мерки в Гърция църквите получиха разрешение да отворят само на Коледа и Йордановден, но при много ограничен брой вярващи - 9 души на литургия. Вчера беше наложена глоба от 1500 евро на духовник, отворил църква в област Копио за вярващите.

Днес един след друг митрополити на различни гръцки области съобщават, че няма да се подчинят на мерките и ще отворят църквите за празниците.

Още по темата

Митрополитът на област Месогио директно обвини правителството, че с наложените мерки цели да повлияе на вярата на гърците.

Митрополитът на Серес, област силно засегната от вируса, обясни на управляващите, че "човек не е само тяло, но и душа и в тези тежки дни има необходимост от опора".

Митрополитът на остров Корфу призова вярващите да посещават литургия и заяви "ние ще служим литургия и нека да ни арестуват".

Правителството по време на първата вълна от коронавирус не позволи присъствие на богослужение дори за Великден, като очакваше, че и сега поради риска от епидемията няма да има реакция, но това не се случва.

Говорителят на правителството днес съобщи за извънредна среща непосредствено в следващите дни между премиера Мицотакис и архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
до атеистите преди 3 години
Не забравяйте че живеете в християнска европа.Християнска. Кравата е една дебела с голям корем а пък прави едни тънки плоски и меки. Овцата една дребна пък ги прави като бонбонки Защо вие още едно лаино не разбирате тръгнали Господ и Църквата да оправят.
12
3
 
1
 
! Отговори
Чудя се мая се преди 3 години
До тактИ сега издигна ли се в собствените си очи? Че си част от мнозинството това звучи гордо. Сякаш си порастнал с 2 санта още. След някоя и друга година (а вече може би е) белия, хетеросексуален мъж ще е тотално малцинство, а за белия хетеросексуален, образован мъж, който отглежда и възпитава повече от едно дете и се интерсува от ядрена физика, философия и шах ще се пише само по хумореските а ако е религиозен то хептен. Нищо сипи си една ракия (закъсняваш), дръпни джойнта и надуй Азис, споко.
11
4
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ако слушате нашите лекари, те ще ви препоръчат затваряне в боксове като прасета.... Вирус няма, не го ли разбрахте вече?
10
4
 
12
 
! Отговори
факт преди 3 години
Самата дума,,църква значи събрание, т.е. хората са заедно за да присъстват и Участват в литургията. Целта и кулминацията на цялата служба е приемането на Свето причастие за опрощаване на греховете и живот вечен. Тялото и кръвта на нашия Господ Иисус Христос ни освещават и уподобяват на Него, ставаме едно с Бог. Това не може да стане в личните домашни молитви, а само на Богослужение. Гърците имат нужда от това, за тях е много важно да са едно с Бога. В България сме минимален процент причастници.
9
8
 
7
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Сатани! Измисления ви юсовид! Хитлер и Сталин скоро ще са дечица пред това, което се готви! Просто човечество хиляди години една шепа *** се гаврят с вас! Под различни форми , търпете !
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно да се реве срещу вярата.Тя е нещо съвсем лично свободен избор на всяко човешко същество. Всеки вярващ може да си направи олтар с една икона и кандило да си пали свещ и да се моли щом има истинска духовна нужда от това. за момента това е достатъчно. Не е необходимо всички да са скупчени на едно място.Това важи за всички вери не само за християнството.
7
1
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Това за църквите е спорен въпрос. Зависи от гледната точка. Ако е марксистка (лява, материалистична, дарвинистка, атеистична) бог няма и всичко зависи от хората. Тоест, ако се пазиш (не ходиш в църква), няма да се разболееш. При друга гл. т. (духовна, езотерична) вярата е нещо повече от религията. Истинският вярващ не е формално религиозен и не му трябва непременно църква. Забраната не го засяга пряко. 1-та категория хора обаче са много повече и оттам притеснението на гръцкия клир.
6
3
 
17
 
! Отговори
Боко преди 3 години
е религиозен симулант.
5
19
 
15
 
! Отговори
Религията преди 3 години
е най-страшният вирус. Православният щам на християнството е един от най-безвредните, защото реалните вярващи се броят на пръстите на едната ръка - Боко... и то други няма.
4
8
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Вопросът е, има ли верващи?;))) То църкви, мое да има, ама верващите... ;)))
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и папата не одобряваше кондоми ,обаче си промени мнението.Ако вярваш в бог,вярвай че ти е дал интелигентност да се предпазваш, когато трабва и да МИСЛИШ!
2
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това религиозниците са голям анахронизъм в днешно време. каква религия бе какви пет лева? как ще събираш толкова хора на едно място и ще предизвикваш зарази? По - добре ги изведи на някоя поляна в планината поне на чист въздух а не в една тясна църква където всички до един да целуват и да олплюнчват една и съща икона. Религията е най - големият враг на прогреса колкото и някои да се опитват да вменяват друго. Ама иначе клирът как ще съществува? Толкова народ се храни от религията.
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето така се заличава вяра и религия. Конституционни права, човешки права.. трябва се правим на герои и да спасяваме бабички за да могат да ни изберат на-година и да се нагушим със парички от заемчета за спасяване на икономиката която вече умря.