Само за шест дни 291 вторични труса люлеят Хърватия

Правителство днес обяви състояние на природно бедствие
4 яну 2021 20:15, Нели Христова
10
Само за шест дни 291 вторични труса люлеят Хърватия
Снимка: БГНЕС

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, публикувани днес, в района на хърватския град Петриня за 6 дни са регистрирани 291 земни труса, предаде Танюг.

След като на 29 декември миналата година бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,2 с епицентър в района на Петриня, сеизмолозите предупредиха, че могат да се очакват многобройни вторични трусове, някои от които доста силни.

Катастрофалното земетресение в Петриня е едно от двете най-силни земетресения на територията на Хърватия от началото на 20 век, когато е започнала регистрацията им.

Единствено земетресението край град Имотски през 1942 г. е било със същия магнитуд 6,2 по Рихтер и е станало също на 29 декември.

Във връзка със земетресението край Петриня хърватското правителство днес обяви състояние на природно бедствие в Сисачко-Мославска жупания /област/ и в части от Загребска и Карловачка жупания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
към 9 преди 3 години
Нещо пренебрегват газовия хъб за Централна и Източна Европа на Буда Тиквоний.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катастрофалното земетресение в Петриня няма ли да засегне и да навреди на терминала за приемане на втечнен природен газ от Пиндостан и платформата Gas Infrastructure Europe.Техническата мощност на терминала на остров Кърк е 2,6 милиарда куб.м годишно. Проектът беше разглеждан като възможност Хърватия да се превърне в газов хъб за Централна и Източна Европа и да обезпечи доставките на гориво за съседните страни.Хърватоя е надеждата на Пиндостан за нанасяне на унищожителен удар на "Газпром"
4
2
 
7
 
! Отговори
ветиринар преди 3 години
Днес кучета рано към 4 и нещо пак бяха неспокойни и пак е имало заметресение .Явно не се съобщава, че има и на наша територия .Животните усещат .Съседското куче беше неспокойно и лаеш преди първото и чак на третия ден се успокой след това в Румъния.Днес пак неспокойни пак тресе.Следете животните.Убеден съм, че нещо става и в наша територия .Забелижително е, че по вестниците ги няма сейзмолозите от БАН.Още по подозрително.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хърватите са хубав народ.Честни точни и лоялни хора са.Те на са като сръбете да мразят без причина.За тях казват че били студенокръвни и най-жестоки на балканите,но за това съдят само тези които са ги нападали.Дубровник е може би най-желаната туристическа дестинация за американските туристи.Самите туристи казват че са леко смутени от откровеното отношение на всички хървати към чужденците.Много точни хора са.Човек би помислис че имат някаква стара германска жилка в гените си.Хубав народ са.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой там е решил че с добива на шистов газ ще го сложи отзад на гадното джудже от Кремъл,халал да са им земетресенията...малко им е!!
1
4
 
9
 
! Отговори
Бaу преди 3 години
това дано не дойде насам :( Милите.