Гърция удължи мерките за влизащи в страната до 8 февруари

Ограниченията са за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт
2
Гърция удължи мерките за влизащи в страната до 8 февруари
Снимка: БГНЕС

От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF форма, с генериран QR код.  Остава в сила и задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. Изключение от изискването за тест има за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП.

Компаниите, предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни), са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код преди качването в превозното средство. При липса на такъв, транспортната компания носи отговорност за връщането на пътника в началната дестинация.

Пристигащите в Гърция граждани подлежат на задължителна 7-дневна карантина, като тя продължава 14 дни, в случай че резултатът от бързия тест е положителен. Карантината може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

Припомняме, че изключение от изискването за тест - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП - има за шофьорите тежкотоварни превозни средства, осъществяващи търговски превози.

Бизнес пътуванията са разрешени единствено по изключително неотложни причини. Препоръчва се на гражданите предварително да съгласуват с гръцките гранични власти на сухопътна граница своето пътуване, когато то е по бизнес повод, както и конкретните причини за него, за да са сигурни, че ще бъдат допуснати на гръцка територия.

Тези, на които бъде разрешено влизане в страната, а след това я напуснат, няма да бъде разрешавано повторно влизане до изтичане на срока на действие на настоящите мерки.

 


2
Още по темата: меркиГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не е за злобеене, но поне няма да киснат с тракторите срещу Кулата както толкова зими досега!
1
0
 
0
 
! Отговори
коментатор преди 1 месец
Нищо, нищо!
Нека!
Аз се глася покрай Великден да се размърдам и да пътешествам насам-натам.
Ако до месец май гърците махнат изискването за PCR тестове може да се разходя от София до Солун поне за ден-два.
Нека ни бъркат в носа и устата, където искат да ни бъркат, само да не плащаме!
Аз вече съм се тествал и нямам грижи!