Турция бе пред икономически срив, но се справя в условията на пандемия

На какво се дължи този успех?
24 фев 2021 22:05, Петя Славова
126
Турция бе пред икономически срив, но се справя в условията на пандемия
Снимка: БГНЕС

Очакванията за турската икономика бяха за тежък срив, но дотук страната се справя блестящо в условията на пандемия, пише "Дойче Веле". На какво се дължи този успех?

По време на първата вълна от пандемията редица индустриални предприятия в Турция не въведоха съкратено работно време, нито програми за парични компенсации, а продължиха да произвеждат, преориентирайки се към по-голям износ. Тази стратегия явно даде плодове – междувременно турците получават поръчки от Италия и други страни, които никога преди не са проявявали интерес към турската продукция.

Прогнозите за срив не се сбъднаха

Последиците от това намират отражение и в цифровите данни, отбелязва „Ханделсблат“ и пояснява: „Турската икономика навярно спада към малкото стопанства в света, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) нарасна през 2020, макар и с малко. Световната банка отчете 0,5% прираст за 2020, а МВФ – дори 1,2%. На фона на прогнозата на Световната банка за срив на турската икономика с 4,3%, това е феноменална стабилност“, посочва изданието. Прогнозата за 2021 година е за 4,5 на сто икономически ръст, а за 2022 - дори за пет процента.

Причините за това развитие са няколко. През цялата 2020 икономиката продължи да работи на бързи обороти. Разрешителните за строителство бяха издавани в спешен порядък, а често за строежите в големите градове биват наемат работници от Анадола. Властите сметнаха, че не си заслужава нито от финансова, нито от епидемична гледна точка да върнат тези хора обратно по родните им места. За хотелите по турската Ривиера пък бе разработена специална хигиенна концепция, която им позволи да продължат да приемат туристи. Мнозина хотелиери инвестираха стотици хиляди евро в преградни стени, допълнителен специално обучен персонал и дезинфекция на стаите. Този  икономически курс бе подкрепен от паричната политика на Анкара, коментира "Ханделсблат".

Основният лихвен процент остана нисък до ноември 2020, това позволи на потребителите да купуват евтино на кредит, а предприятията използваха ниските лихви, за да инвестират. Ниските лихви натиснаха курса на турската лира до рекордно ниско ниво. Но онова, което беше проблем за потребители и вносители, доведе до поевтиняване на турските експортни стоки и ги превърна в хит на много места по света – от селскостопанските продукти до турската стомана, чиито цени накараха конкурентите от Тисен-Круп и Арселор-Митал да подадат оплакване за дъмпинг до Еврокомисията. На Турция обаче това се отрази благотворно – много фирми изкараха рекордни печалби.

Инфлацията остава риск

С началото на втората вълна от пандемията Турция въведе строг локдаун за населението – забрани за излизане навън, задължение за носене на маски навсякъде извън жилището, както и масово тестване и проследяване на контактите на заразените. Млади и възрастни хора нямаха право да ползват обществения транспорт и можеха да излизат от дома само в определени часове, а всички ученици минаха на дистанционно обучение, което беше добре организирано.

Икономиката добре се съобразява с тези мерки, за нея и бездруго те са по-положителни, отколкото пълното затваряне на всичко. Не само супермаркетите останаха отворени, а и редица други магазини, както и търговските центрове и хотелите.

Опасността при това развитие обаче е свързано с високата инфлация, която нарастваше през последните 4 месеца. През януари тя беше достигнала 15%. Ако в резултат на ниската основна лихва лирата отново се срине, планината от вътрешни дългове ще се превърне в бомба със закъснител, коментира "Ханделсблат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анадол-меринджейАз не бих толкова се радвал на евтините кредити, защото поскъпват живота и после трудно можеш да си го позволиш. С евтините кредити цените на жилищата се увиличиха неимоверно, накрая взимаш просто двоен кредит и вноската ти е двойна. Жилищата са едно, а "несубсидираното" земеделско стопанство - съвсем друго, то не смогва у нас.
64
9
 
8
 
! Отговори
ЛошО преди 3 години
Турция ще се оправи когато стане модерна демокрация! Сега си е 100% диктатура и затова бизнесът бяга от страната
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган ще ги оправи, но ви съвртесм: не ходете при доц. Зафер Оркун Токташ - арогантен некадърник гледащ само печалбата
62
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Чакат нещо лошо у съседите че да се радват!!!
61
5
 
13
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Не бъркай турците с управляващите им. За съжаление и те не са случили на управник
60
14
 
3
 
! Отговори
911 преди 3 години
Kak nqma da procyftqwa... Bulgariq e zalaqta s turski stoki na 300 400% nadcenka... I glupacite kopuwat
59
26
 
21
 
! Отговори
Анадол-меринджей преди 3 години
Пълен фейк е тази статия! Дръжки процъфъвала турция! Единственият верен показател за състоянието на една страна и иконо иката й е, на какъв лихвен процент световните банки й дават кедити!!!Никой не дава кредити на Турция под 12% годишно!!!Бъкгария взема на 0,3%!!!Коя е по стабилната държавя, икономика и валута, според вас!?
58
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повеке не да им стъпим
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция ще се оправи, но Зафер Оркун Токташ е пълен некадърник, не му се доверявайте, ще ви осакати
56
31
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Ердоган се дължи. Истински водач, колкото и да не ни е приятно е редно да го признаем. Ако му бяхме вилает щяхме да бъдем в пъти по добре. Не го желая, но това е жестоката истина с тази наша Ряпа начело
55
14
 
15
 
! Отговори
От бореца преди 3 години
Анадолската драма край няма.!.
54
20
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Турската и руската лира по 2 стотинки :))))))))))))))))))))))))))))))))))) Гледайте в тубата клипове от турските пазари, как масово хора ровят в изхвърлената стока - плодове и зеленчук.
53
26
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Турция Никога Не е Била Пред Срив,Това бяха Гнусни Лъжи,Турция има Толкова развита индустрия ,Че Няма как да Фалира,Все Едно Да Имаш Крави , а да Нямаш Мляко ,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
52
32
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко лошо за туркето е добре за нас.
51
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 68Хаха, и заради това продават олиото в чаши, за да могат да си позволят хората. А в много супермаркети сиренето, кашкавала, месото, колбасите и т.н. за заключени.
50
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той *** всичко знае, затова е винаги гладен и жаден.
49
25
 
31
 
! Отговори
... преди 3 години
Дори със срината икономика..турците имат минимална заплата 3500 лири(850лв) и средна заплата 7000 лири(1700лв.) а в държавата на Боко с неввроятен икономически разтеж мин заплата е 600лв. а средната 1000...най-бедни в европа че и на балканите най бедни, а седнали тука да коментират по големите..ганьовска работа...
48
16
 
22
 
! Отговори
запознат преди 3 години
До Да бе даСериозно ли си вярваш или това ти го казаха от партията ГРОБ ? *** и нахрани прасето и не коментирай ! Един мост и метро не можем да построим като хората !!! Корупцията уби 16 годишен младеж на улицата а сме тръгнали да коментираме страна в Г-20 !!!!
47
3
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Христо ХристовВ момента в машиностроенето има криза, заради огромния скок в цените на металите. Вносът на евтини метални полуфабриакти от турция е забранен, но вносът на готови машиностроителни продукти е разрешен. Поради това някои фирми купувайки по-скъп метал стават неконкурерентни на турски фирми, които им отнемат пазара !Ей с такива бюрократични неразбории турчулята прецакват европейски фирми !!!А кризата с металите скоро всички ще я усетят, металът е в основата на съвременната цивили
46
44
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай боже да се срине, за да настане спокойствие в региона. Турция е най-голямото зло в човешката история, много повече дори от нацистка Германия