Турция бе пред икономически срив, но се справя в условията на пандемия

На какво се дължи този успех?
24 фев 2021 22:05, Петя Славова
126
Турция бе пред икономически срив, но се справя в условията на пандемия
Снимка: БГНЕС

Очакванията за турската икономика бяха за тежък срив, но дотук страната се справя блестящо в условията на пандемия, пише "Дойче Веле". На какво се дължи този успех?

По време на първата вълна от пандемията редица индустриални предприятия в Турция не въведоха съкратено работно време, нито програми за парични компенсации, а продължиха да произвеждат, преориентирайки се към по-голям износ. Тази стратегия явно даде плодове – междувременно турците получават поръчки от Италия и други страни, които никога преди не са проявявали интерес към турската продукция.

Прогнозите за срив не се сбъднаха

Последиците от това намират отражение и в цифровите данни, отбелязва „Ханделсблат“ и пояснява: „Турската икономика навярно спада към малкото стопанства в света, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) нарасна през 2020, макар и с малко. Световната банка отчете 0,5% прираст за 2020, а МВФ – дори 1,2%. На фона на прогнозата на Световната банка за срив на турската икономика с 4,3%, това е феноменална стабилност“, посочва изданието. Прогнозата за 2021 година е за 4,5 на сто икономически ръст, а за 2022 - дори за пет процента.

Причините за това развитие са няколко. През цялата 2020 икономиката продължи да работи на бързи обороти. Разрешителните за строителство бяха издавани в спешен порядък, а често за строежите в големите градове биват наемат работници от Анадола. Властите сметнаха, че не си заслужава нито от финансова, нито от епидемична гледна точка да върнат тези хора обратно по родните им места. За хотелите по турската Ривиера пък бе разработена специална хигиенна концепция, която им позволи да продължат да приемат туристи. Мнозина хотелиери инвестираха стотици хиляди евро в преградни стени, допълнителен специално обучен персонал и дезинфекция на стаите. Този  икономически курс бе подкрепен от паричната политика на Анкара, коментира "Ханделсблат".

Основният лихвен процент остана нисък до ноември 2020, това позволи на потребителите да купуват евтино на кредит, а предприятията използваха ниските лихви, за да инвестират. Ниските лихви натиснаха курса на турската лира до рекордно ниско ниво. Но онова, което беше проблем за потребители и вносители, доведе до поевтиняване на турските експортни стоки и ги превърна в хит на много места по света – от селскостопанските продукти до турската стомана, чиито цени накараха конкурентите от Тисен-Круп и Арселор-Митал да подадат оплакване за дъмпинг до Еврокомисията. На Турция обаче това се отрази благотворно – много фирми изкараха рекордни печалби.

Инфлацията остава риск

С началото на втората вълна от пандемията Турция въведе строг локдаун за населението – забрани за излизане навън, задължение за носене на маски навсякъде извън жилището, както и масово тестване и проследяване на контактите на заразените. Млади и възрастни хора нямаха право да ползват обществения транспорт и можеха да излизат от дома само в определени часове, а всички ученици минаха на дистанционно обучение, което беше добре организирано.

Икономиката добре се съобразява с тези мерки, за нея и бездруго те са по-положителни, отколкото пълното затваряне на всичко. Не само супермаркетите останаха отворени, а и редица други магазини, както и търговските центрове и хотелите.

Опасността при това развитие обаче е свързано с високата инфлация, която нарастваше през последните 4 месеца. През януари тя беше достигнала 15%. Ако в резултат на ниската основна лихва лирата отново се срине, планината от вътрешни дългове ще се превърне в бомба със закъснител, коментира "Ханделсблат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е толкова добре, тия дето се турчеят в бг да тичат на там и ДПС могат да се изнесат.
24
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички днешни тюркеши са оцапани с кръвта на 1 000 000 арменци и милиони изклани в България, Сърбия, босна, Черна гора, албания, Македония, Хърватия, Словения, Гърция и Румъния.За зверове като тюркешите няма прошка, само бой от Мечката....до наакване.
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като погледнем в България за 500 г. присъствие /иго/, че няма нищо, та ни е ясно какви са създатели.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека си помечтаят чобаните.Мечтите са безплатни.
21
4
 
9
 
! Отговори
Ястребителят преди 3 години
Чувам гласове???
20
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който произвежда, се справя.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справят се щото теглят нови заеми и нямат валутен аборт. БГ с борда на СДС се затри и няма население.
18
12
 
13
 
! Отговори
Ястребителят преди 3 години
Вай анам вай вай вай вай! Дори Велета на Дойчето, макар с половин уста си признава, че Турция се справя великолепно в ситуацията. Пък нацоцания *** и разгащената Ганчовица къде са ми тръгнали да умуват за делата на великата Турция ми не е ясно. А бе хора, гледайте си мизерната си котччина, известна като кенеффистана на Юропата.
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОт Балкански поток , най-голяма изгода има Турция, освен, че построиха потока и голям язовир, построиха и АЕЦ и много други неща и продължават да строят и работят
16
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕрдоган може да е всякакъв,но въведе доста закони в полза на турските бинесмени - дребни и едри,както и защита на турските стоки,производство,също сключи реални договори с различни държави,построи язовир.... и т.н., колкото и да пада лирата,вървят напред и нагоре!
15
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справи се дръжки. Вижте на какъв лихвен процент се дават турските бонове. Над 13% лихва, проверете в гуугъл, това не е скрита информация. Турция заема пари на 13% лихва, за да плати други заеми. Това е все едно да вземеш заем от местните бандити за да продължиш да играеш когато си на загуба в местното казино с над 450 милиярда долара.
14
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция извади късмет,че не са на командване от Брюксел и поставяни в рамки,а са в Азия.И не си разсипаха икономиката,а създадоха постепенно икономика от малки дюкянчета, до заводи,хотели,селско стопанство и няма рекет.В България нищо не може да се създаде именно заради рекета и шуробаджанащината,отделно и налаганата политика на ограничение и рамки върху България от високо.
13
10
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Турция я познавам само от турските...сапунки.Добре ни сапунисват там;много бой,много...кютек,колкото си по...богат,толкоз си по...нещастен.Абе има нещо в тази държава...обърнато и докато не си дойде на мястото,не е на хубаво.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само меките китки от ЕС се съобразяват със САЩ.
11
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция беше тръгнала към цивилизован начин на живот, но се върнаха назад и то яко. Завиха жените с чаршафи, забраниха им свободомислието, затвориха интелектуалците, въобще не ми ги хвалете.
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко комшии, ние от 30 години сме икономически срив и само 2-3 милиона измряха, а Турция е голяма, има достатъчно население.
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотДобре ли сте?
8
12
 
40
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Турците имат таква мощна индустрия и пазар за разлика от нас ,че хич не ги мислете!Сума ти стоки и продукти са от там от дрехи до храни!Ни каво ще правим с нашта тиквена родина!Турчулята ще нагъват баклава и пият ефес !Ние ще си гризем палците България е една разсипия тотална ,не свалим ли олониалното статукво забравете!
7
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10И тези региони са сравнително уредени и развити. Можеш да се разходиш с Гугъл Мапс и да цъкнеш изглед от улицата на някакво прозиволно градче в Източна или Южна Турция. След това повтори експеримента и с България.... Сред моите познати съм известен със своята неприязън към Турция, но дори аз не мога да отрека, че това е страна, която експанзира във всяко едно отношение. ПО-страшно е, че България се намира в най-слабото си състояние от както съществува...
6
18
 
26
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Докато Ердоган е на власт, страната ще върви само напред и нагоре. Също както е при нас.