Захариева: Скопие пренаписва песни и романи, за да изтрие всичко българско

Външният ни министър даде интервю за германско издание
Обновена: 19 мар 2021 15:42 | 19 мар 2021 15:41, Нели Христова
197
Захариева: Скопие пренаписва песни и романи, за да изтрие всичко българско
Снимка: БГНЕС

Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци. Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях, пише българският външен министър Екатерина Захариева до германското издание на Theeuropean de, цитирано от "Фокус".

В статията тя разглежда само въпроса за Македония и случаите, които компрометират отношенията между двете страни. Захариева казва, че  България вижда себе си като движеща сила за разширяването на ЕС към Западните Балкани, пише македонското електронно издание "Фактор".

"Надявам се, че Република Северна Македония скоро ще може да започне преговори. За да се случи това обаче, трябва да преодолеем отворените двустранни въпроси между нашите две държави.

"Колегите в Скопие трябва да покажат, че са ангажирани с дългосрочен ангажимент към европейското си бъдеще, като приемат европейските ценности, както направи България преди 14 години," казва Захариева.

Текстът започва с твърдението, че на 17 ноември 2020 г. България апелира за приемане на рамката за преговори за бъдещото присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

"От името на българското правителство и парламент препратих това решение, което многократно съм съобщавала на европейските си колеги и на Скопие. Направих го от убеждение и загриженост - от загриженост, че Балканите могат да се превърнат в препъни камък за Европа. През 2017 г. все още имаше обещаващи признаци за интеграция на Западните Балкани в ЕС. След признаването от България на независимостта на Македония през 1992 г. и подписването на важна политическа декларация през 1999 г., споразумението за приятелство от 2017 г. имаше за цел да проправи пътя за присъединяване на Скопие към ЕС", казва Захариева.

След това тя прави исторически преглед и твърди, че до днес историческият регион Македония е разделен на българска, гръцка и част, която принадлежи на Република Северна Македония.

"Обособената македонска идентичност се формира едва през първата половина на миналия век. България признава тази обособена идентичност на Македония и подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история преди това. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци.

Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях. За разрешаване на тези спорове беше създадена съвместна комисия по историческите въпроси. За съжаление, три добри години след подписването на споразумението за приятелство, трябва да заключим, че нашите партньори в Република Северна Македония са се сбогували с неговото прилагане. Последиците са едностранното разпускане на смесената историческа комисия в Скопие, очернянето на българите като фашисти в учебниците в Република Северна Македония и постоянната дискриминация на българските инвеститори", обяснява българския външен министър пред германското издание.

Тя отбелязва още, че гражданите на Република Северна Македония, които се припознават като българи, биват тормозени и обвинявани, а адресите им се разкриват в социалните мрежи. Скопие отлага и инфраструктурни проекти за икономически важни транспортни коридори - финансирани от ЕС проекти.

"130 милиона евро вече са загубени за изграждането на магистрала А1 между нашите две страни, защото Скопие игнорира исканията за финансиране от ЕС," посочва още Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
преводач от немски преди 3 години
три добри години... gut drei Jahre == повече от три години
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като друго не могат, да мразят. Това им е смисъла на сърбомакедонщината.
17
0
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
И к'во пра'йте, герберски калинки, за да поправите тази несправедливост към Българския род !!!Какви държавнически ходове предприехте и с какъв успех се увенчаха те ???!!!МАй с ник'ви, а !!!
16
4
 
1
 
! Отговори
демек преди 3 години
Мразете си своето не братушките
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лельо Катя, време е български мъж да заеме тази позиция и да работив върху нещата с Външно Министерство, не ти отива,леличке тая работа, дрънкаш само общи приказки, а на дела - нищо!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еми пренаписват, явно знаят, че скоро няма да има България....
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историята се пише от победителите, а победители са македонците, докато ядохте и пихте със Заев и се фръцкахте насам-натам. Македонските политици отстояват своя национален интерес а вие отстоявате Брюкселския национален интерес.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аиде веднага да се насочи вниманието към макетата да оставим русия
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
празни приказки на спаружена локумка
10
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До професор пръцЦ, прекалено меки са, защото знаят, че срещу себе си имат истеричната СМ държавна пропаганда, направялявана от сръбско-руската ръка и се надяваха, че с убеждение ще постигнат повече (точно както Запада се заблуждаваше, че с убеждение ще успее да убеди комунистите за реформи). Всичко това се оказа илюзия и сега се налага да се "реже сурово месо".
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целият свят е за пренаписване. Много далече стигнаха с игрите си всички
8
4
 
6
 
! Отговори
tyo преди 3 години
Същото направиха и в Банско. Взеха всички песни и традиции от околните градове. Даже са им малко и си създават и нови традиции
7
4
 
19
 
! Отговори
професор пръц преди 3 години
Нашите политици са прекалено отстъпчиви и нерешителни по темата Македония...Това е така защото искат пак техните фирми да строят пътища,магистрали към Македония...Изобщо гледат първо своята изгода...От пътища и магистрали се печели,но дано не предадат националните интереси...Няма такова нещо македонски българин???Гоце Делчев се е декларирал сам като българин,човека саг го е твърдял,защо слагате македонски???Не преиначавайте,не шмекерувайте...Александър Велики македонски грък ли е?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А ВИЕМи ТЕ сключиха договора от 2017, а лично аз многократно съм чел за проблемите, които ни създават северномакедонците оттогава.ТАМ са, където трябва да са, но като не ще, не ще!
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига ***, вие ни затрихте
4
9
 
10
 
! Отговори
GB преди 3 години
Какъв е този черен кожен костюм? Тази от Червените фенери ли се връща?Македония ни е най-малия проблем в момента.
3
6
 
6
 
! Отговори
А ВИЕ преди 3 години
КЪДЕ БЯХТЕ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ???КОЛКО ПЪТИ ВАШИО ВОЖД ИПАДИШАХ СЕ БАЦКАШЕ ПРЕГРЪЩАШЕ СЪС ЗАЕВ И ДРУГИ?ВИЕ ИМ ДАДОХТЕ ВСИЧКО ТОВА НА ТЕПСИЯ. ТОГАВА БЯХТЕ ДОБРОТОЧЕНГЕ СЕГА СТЕ ЛОШОТО. КАКТОВИ ОТЪРВА.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония беше продадена за едно шише ракия , един буркан кисело зеле и едно парче сланина от най-големите предатели в българската история Георги Димитров и Васил Коларов, такава държава и такъв език никога не е имало Македония е изкуствено измислена държава след втората световна война от Тито и руснаците, там населението винаги е било българско и албанско, такъв народ като македонския не съществува , българите са били презирани и погубени и сега някакви "македонци" ходят и се представят за нас
1
4
 
16
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Пълен локдаун за тия от цяла Европа.