Глас от Битоля: Трябва да се признае на кой език са говорили предците ни

Георги Църномаров поиска да се признае историята преди 1945 г.
27 мар 2021 15:00, Петя Славова
361
Глас от Битоля:  Трябва да се признае на кой език са говорили предците ни
Снимка: БГНЕС

За мен България е държавата, където живее братски народ. Ние сме братя с българския народ. Трябва да се признае историята преди 1945 г. Да се признае какъв народ е живял, какъв език е говорил, на кой език са говорили нашите предци, на кой език са говорили нашите воеводи.

Още по темата

Днешните служби на Македония действат със същите методи, както по времето на Тито. За тях българите в РС Македония са държавен неприятел. А ние не сме никаква опасност, нито за държавата, нито за правителството. Това заяви пред БГНЕС Георги Църномаров от Културния център "Иван Михайлов" в град Битоля.

Отношението спрямо България в РСМ се формира от правителството и Агенцията за национална сигурност. По тази причина не се забелязва и голяма промяна, защото методите на работа на службата за сигурност са същите както на УДБА – зловещата държавна сигурност на диктатора Йосип Броз Тито.

"Те са същите като УДБА от югославско време. Същите хора, същите методи“, каза Църномаров и добави: "Ако си българин в Македония, си държавен неприятел!"

Интересуваме се толкова ли са страшни българите, той отговаря: "Не сме толкова страшни, колкото те искат да ни изкарат".

Българите нищо не искат да направят против Македония, сегашната Северна Македония. "Тази е нашата държава. Ние там сме родени, там сме израснали, там работим, там градим семейство. Просто си отстояваме правата, както всеки човек в Северна Македония", обясни Георги Църномаров.

Той смята, че е настъпило времето македонските българи, живеещи в РС Македония, да бъдат защитени. Това би казал и на премиера Бойко Борисов, ако има възможност. А българският министър-председател на свой ред да предаде това на своя колега Зоран Заев.

"Да бъдат българите в РС Македония на едно и също ниво с македонците, с албанците, с турците и с всички останали", желае Църномаров.

Те настояват да няма натиск срещу тях нито от правителството, нито от Агенцията за сигурност. „Ние не сме никаква опасност, нито за държавата, нито за правителството“, подчерта Църномаров.

Според него лошото отношение към българите се дължи на югославската история, която гражданите на Македония са били принудени да учат в продължение на десетилетия, „започвайки от 4-5 клас, та чак до края на образованието“.

Църномаров се надява, че скоро ще започнат да учат македонска, а не югославска история.

Той иска децата да знаят какво се е случило преди 1945 г., на какъв език е говорил народът преди създаването на Македония в рамките на Титова Югославия.

Църномаров сподели, че хората в Македония не знаят нищо за периода от 1919-1941 г., че през този период са избити няколко хиляди души от сърбите. Нищо не се споменава за Тиквешкото въстание или Охридско-дебърското въстание.

„Споменават се само колкото да се каже, че ги е имало. Нито се казва кой ги ръководи, нито от кого са вдигнати, нито против кого“, заяви нашият събеседник.

Попитан за смяната на имената на улиците в Скопие, която предприе местният градоначалник Петре Шилегов, и по-специално кръщаване на улица на 29 ноември – празника на Югославия, Църномаров е категоричен: Той вероятно иска да върне Македония много години назад... За него тази дата може би е по-важна, отколкото Деня на независимостта – 8 септември. За обикновените хора, които живеят в Северна Македония не би трябвало да е така.

Георги Църномаров иска спорните въпроси между България и РС Македония да се решат

„От страна на Македония да се признае историята, никой не им оспорва, че след 1945 г. е създадена нова нация – македонска, или нов език – македонски. Преди това някой се е декларирал като македонец – да, но по територия. Никой не се е самоопределял като македонец преди 1944-45 г. Всички са били по националност българи, а по местоживеене македонци“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
2
 
! Отговори
запомнете преди 3 години
До АнонименКогато първите "гърци" населяват Балканите по вода заварват местното население безкрайно добродушно и необуздано, дивак, не подлежи на възпитание го наричат ТРАКИ.
46
2
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Това момче ме просълзи. Когато бях малък, през 50-години все още беше жива връзката ни с нашите македонски братя, по това време лелите ми и чичо ми /от Врачанско/ беха младежи и пееха македонските песни като наши песни,, а една от тях се казваше "Битоля, мой роден край". Дано Господ спаси македонските ни българи от Титовите УДБА-шии. Амин.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре извадете архивите от Сърбия,Македония,България и западни личности за насилствената сърбизация и македонизация и ги популяризирайте,сключете един договор с определен срок за признаването на българските личност и история и за македонската изкуствено създадена нация след 1944 година,създайте взаимно -изгоден бизнес,направете добър път и железопътна линия до Скопие и Охрид
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата България можеби е една от най-старите,само че генетичното съдържание в хората които живеят през вековете се променя непрекъснато. Това което е сега и преди е много различно. Както и езика ,който ползваме сега и преди 10 века е много различен.Това важи за целия свят. Гените и народите са толкова смесени,че е абсурдно да се спори на настоящите теми. Аз съм Българин и така се чувствам,но какви гени имам не знам и не е и важно. Важно е да съм лоялен на България.
43
9
 
3
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
В Македониа,както и в България се е говорило на майчин език.Разбира се ,че българския език сега е много по различен отколкото преди 100 години,както и македонскиа. Кога ще може да говори така свободно един македонец живеещ в България,било то и потомствен/сега асимилиран/.Наследниците на македонците в България още докато се родят ги записват българи.Македонците не правят нищо по различно от българите. Там даже има гласност и трибуна /телевизия/ и всеки може да се самоопределя както намери за добр
42
2
 
10
 
! Отговори
НКК преди 3 години
Големи историци се извъдихте. Целият проблем между България и Северна Македония е ,че те настояват за македонско малцинство в Пирин. България това не може да го приеме никога.
41
1
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
До Анонименв източната римска империя областите са наричани теми .Тема Македония се е наричала областта около Адрианополис-сегашен Одрин.Дори има император от тази област -отначало бил охрана на действащия император след това прави преврат и става той император-нещо като наш Бойко
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е интересно как Българин е станал Македонец за 70 години насилствено, а преди това над 500 години при това по време на робство не е станал турчин. Русия е искала и са станали Македонци,а не Българи. Нека някой чужд експерт да ни обясни всичко,защото на мен доста неща ми изглеждат много странни. Нещо балканската история не ми изглежда ок.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Славяни доколкото съм чел е термин измислен през 18 век от Екатерина II Велика, преди това е нямало такова понятие :) Има причина да ни наричат татари сърбетата, въпреки че не сме, просто сме се омешали с други племена, то и затова толкова имаме дарба да плюем, отдава ни се :)) Иначе България е втората най-стара държава на Балканите след Елада, ако съдим по това че никога не сме си променяли името, сме най-старата държава у Европо, мейби у свето :)))
38
5
 
6
 
! Отговори
бг преди 3 години
Македонците трябва да си върнат юнашките сърца и смело да се освободят от сръбските палачи и ченгета , които са им налазили държавата и ги дърпат да ги вкарат в Сърбославия.Не може народ от два милиона души да се страхува от 30 хиляди сърби .Да се съюзят с албанците и да ликвидират сърбизма!
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не отидат до Македония и да направят репортаж или предаване да видим истински хора от там. Дайте нещо от реалния живот. Ще видите ,че и там са като нас. Искат с *** газ да напуснат страната без значение кой как се определя. Там не е проблема който посочва пиленцето от Битоля, друг е проблема. А той е същия като у нас и всеки нормален човек го знае. Проблема се казва корупция,мафия и липса на справедливост. Спрете с погрешната кампания,която създава само омраза.
36
5
 
5
 
! Отговори
Сюргюн Сюргюняев преди 3 години
Боли *** сюргюня за тяз мръши еблал съм ги тяз уа! Ай ,чи *** фана сюргюню йежти ми лайнята и да вии сладко и да ми поблагодарите ,чи съм ви срррал във устити!!!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До РеалноТракизма се е пръкнал през 19 век,няма тракизъм,това нещо "тракизма" е измислено през 19 век от немците,а разпространители на тракизма са западните шпиони - Александър Фол и съпругата му и дъщеря му.Използва се, за да се фалшифицира историята на Балканите и да разделят(!!!) народа на Балканите,няма такова нещо "тракизъм" , до 18 век, въпреки,че сме били под турско робство,основното население е било славянско и българско на Балканите,те са коренните жители на Балканите.
34
11
 
0
 
! Отговори
Вии знайте преди 3 години
Негов отец и негов брат Фердинантом и Борис каторай убиват и преследват болгарски интелектуалци и артисти и писатели , он тоже сделсм но мащаб целоговай народ .... Виж последнии резултати школа ....Пиза виж ...
33
7
 
3
 
! Отговори
Откъде преди 3 години
Полазиха толкова селяци, само се псуват тука...
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40 много ли та бия мъъършо ши ми станиш личната ккуучкка
31
15
 
0
 
! Отговори
Так тоже преди 3 години
Ни каторай не может докажете що не такой народ болгарскии или он създаден изкуствена.Имает много намеси много исторически ошибки сделани *** развитие етагава древнагова народа и всьо раз каторай мъи хочили намерите нашегова достойнагава място мировой некаторай дурак решават друга ... Меня не смешна почиму кончина врага народ след Сакскобурготскам нацист почти сигурна ... Минираной всьо срещу государства и народом. Свещенником облюдки ...секти облюдки
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"на гърците езика им е бил създаден от фанариотизма,90% от гърците се заселват в началото на 19 век от Азия"смени дилъра ...--Това,че ти си незнаещ и не означава,че другите са ти виновни,по-скоро ти си смени чипа, гърците се заселват за първи път в днешна централна и северна Гърция през Балканските войни и най-вече след турско-гръцката война - началото на 19 век.А фанариотизма се ражда около 16-17 век от Азия и Истамбул и цялото население на Балканите се бори срещу фанаротството
29
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонската пехота е завладяла цяла България чак до Черно Море, така че технически погледнато, България е провинция на Македония. Няма братски народи, провинцията трябва да се подчинява. Поклонете се пред слънцето.
28
2
 
14
 
! Отговори
сега преди 3 години
Един език - две държави - това е действителността.