Заев обяви, че е възможно решение с България до юни

„За македонския език и македонската идентичност не се преговаря“
3 апр 2021 13:08, Елка Василева
244
Заев обяви, че е възможно решение с България до юни
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за Канал 5, че е възможно да се постигне решение с България до юни, така че да бъде проведена междуправителствена конференция през 2021 г., съобщи МИА.

"Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения", каза Заев.

Заев заяви, че въпросът с историята може елегантно да бъде решен, като се каже, че за един период двете страни наистина са имали обща история.

Още по темата

Това е формулировката и в Договора за сътрудничество с България и ние трябва тук да спрем, каза премиерът на Република Северна Македония.

Зоран Заев добави, че решение може да се намери до юни. Чувствам, че може да направим това, може да седнем през май и юни и да намерим решение. Наистина очаквам първата междуправителствена конференция тази година, която ще бъде последвана от скрининг и отваряне на първите глави, каза Заев.

Според премиера на Република Северна Македония проблемът с България трябва да бъде решен двустранно.

Ние сме тези, които трябва да решат проблема. Европа е тук, нашият стратегически партньор САЩ са тук да дадат съвети и помощ. Ние подписахме Договора за добросъседство и Споразумението от Преспа чрез двустранни преговори, изтъкна, Заев. Той добави, че преговорите със София ще продължат след изборите на 4 април в България.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
драги ми македонци пиша на бугарски оти не знам македонски ама белким нема проблем. Защо не нападнете бугария и проблемот ке се реши. ние ке се предадем на македония и ке си направите велика дръжава.защо се првите на идиоте като наште комунисте незнам.
178
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
говорите български,създаде ви коминтерна...за угода на тито,крадете историята ни,не спазвате Договора...прочети учебниците на децата си по история лъжецо...горите Трибегреника ни,тв-тата ви лъжат и манипулират...сеят омраза...обслужвате сърбите и руснаците...опитват да ви вкарат като троянски в ЕС...да сеете разделение и омраза...ЕС няма нужда от повече коне...имаме си достатъчно...учете албански ,Народа ни не ви приема като роднини отдавна...еничарството не е ценност в България!!!
177
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонименне познаващите Историята...Троянският кон бе обявен като.."подарък"...няма такава държава като РСМ...историческите факти го доказват..."подарък" са от Коминтерна...е до кога ще плащаме сметките на подобни подаръци???нека си живеят хората...но насърчавате кражба на История на достоен и лоялен Народ...Народа на България е лоялен и Достоен съюзник!!!!
176
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По какъв начин ще направи услуга на Русия ,ако Македония влезне в ЕС.Услуга на Русия е Македония да не в ЕС. ВМРО от двете държави защитават интересите не на РУСИЯ ,а по точно на Путин.На Руснаците им дреме на оная работа ,ние или Македонците в кой съюз са. Но определено за САЩ е много важно Македония по скоро да влезне в ЕС и не само на САЩ, и за България е от голяма важност да влезне в ЕС.Другото е анти-Българско,да блокира Македония.Но за да се разбере това трябва малко акъл щ.
175
1
 
2
 
! Отговори
Пешев преди 3 години
Само истината ще ви освободи.
174
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не се знае САЩ дали ще защитават Северна Македония и дали ще ни притискат по-бързо да подпишем. Все пак това не би било в американски интерес. По такъв начин (ако американците ни притискат) биха направили услуга на Русия, чиято марионетка на Балканите е Сърбия. Русия пази Сърбия... Сърбия лиже зaдникa на Русия, а ако САЩ ни притиснат да подпишем нещо не в наш интерес, значи все едно да направим подарък на Сърбия, с други думи на Русия.Друг въпрос е, че не би трябвало да се допуска неправда.
173
0
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Не трябва да отстъпваме- нашите деди са лели кръв, за да ни се подиграват едни потурковци - бюрмаджии. 30 години още и да им уврат главите. Лошото е ме политиците ни са все предатели и не им се занимава с управление и външна политика и все чакат началниците какво са им кажат.
172
1
 
10
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тия ми приличат на български чушки в сръбска оранжерия !
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна го казвам, ама няма кой да чуе.С македонците не трябва да имаме НИЩО ОБЩО!Казвам го от собствен опит.ДИГАМЕ ЕДНА СТЕНА 4 МЕТРА И ДОТУК!Ако искат да влизат, ако искат да не влизат.
170
1
 
10
 
! Отговори
Да втасват преди 3 години
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете как изпълняват договора си с Гърция - те навсякъде наричат държавата си със старото й име. В медиите си, в учебниците си, в документите си... разправят Гърците да ни викат както си искат, ние си се наричаме както си искаме.Правете си извод дори и да се договорим за историческата истина колко ще спазват договора.Решението на техния въпрос е само едно - разцепване и изчезване. Като тумор са. Грешка беше и допускането им в НАТО, те за ЕС бленуват...
168
2
 
9
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Прав си Зайо. Но историята, езика и националността ви почва от 1945. Всичко си е ваше. За преди това покажи документи, кой, ког, защо, къде е македонец
167
1
 
12
 
! Отговори
мечти и илюзии преди 3 години
Поредните *** на Зайо Байо...
166
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ако си мисли, че следващата власт каквато и да е ще клекне на мераците им яко се лъже - едва ли някой ще тръгне срещу мнението на над 80% от народа ни...
165
2
 
18
 
! Отговори
Ха! преди 3 години
МАНИ щели да пишат новата история?! Абе мани, мани!Тези разчитат, че след изборите новото правителство ще бъде "натиснато" да им дадат зелена светлина.
164
2
 
18
 
! Отговори
Що се касае до преди 3 години
заплахата,че ако ЕС заради наше вето не я приеме за член,РСМ ще се обърнекъм Русия,тя е смешна и ялова.Какво ще направи Русия в РСМ,която е членна НАТО с наше съгласие?Ще построи подземни заводи за цветна паяжинаи Лади?Ще и изкопае петролни и газови кладенци?Ще направи завод за Спутникза африканските страни?Нелепи заплахи,нямащи реална стойност.
163
4
 
13
 
! Отговори
И така,и вака преди 3 години
Управниците на РСМ мислят,че следващото правителство на БГ ще сметне,че "стратегическия партньор"на РСМ ще ни натиска да допуснем РСМ дочленство в ЕС заедно с всичките и антибългарски,обидни и лъжливитвърдения.Те не виждат приемането на доказани исторически истини катоначало на реални преговори.Смятат,че това е своего рода пазар,алъш-вериш.Ако не си сменят подхода,ще останат дълбоко разочаровани.Истината е еднаи никой не може да я смени.Или я приемат,или гледат ЕС през крив макарон.
162
3
 
20
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Историята, която ще напишете за бъдещите поколения ще е лъжлива бе Заев! Или вас истината не ви интересува? Ние с РС Македония, обща история с РС Македония не сме имали! Имаме българска история, върху която вие нямате права, след като сте станали "отделна нация"! Хайде да видим, какво ще се случи, ако някои от управлението реши да шикалкави по въпроса!
161
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът с историята може да бъде решен по един ЕДИНСТВЕН начин.Като си признаят лъжите, изгорят тия учебници, където няма написана и ЕДНА истинаИ напишат учебници, които се базират на исторически факти.Те до сега дори отказват да участват в комисията по историческите въпроси.А Заев лъже и маже.
160
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Заев заяви, че въпросът с историята може елегантно да бъде решен, като се каже, че за един период двете страни наистина са имали обща история."И какъв по-точно е бил тоя период? Онзи, когато не е имало Северна Македония изобщо ли, дето всичко е било България? Този ли период? Мамин сладък пр*ч....