Пендаровски: Подготвени сме за преговори с България

Проблемът, според него, е, че няма ясен победител на изборите
27 апр 2021 21:10, Нели Христова
90
Пендаровски: Подготвени сме за преговори с България
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви в Брюксел, че страната е подготвена веднага отново да седне на преговорната маса с България, за да се реши двустранният спор и да се отвори пътят към ЕС, съобщи кореспондентската на МИА в Брюксел, пише "Слободен печат".

Пендаровски днес имаше срещи с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, предаде БТА.

На срещите, както заяви Пендаровски, най-голяма част от разговорите била посветени на спора с България, поради който Република Северна Македония не може да проведе първата междуправителствена конференция с ЕС, независимо от позитивното решение за начало на преговори, прието преди повече от една година в ЕС.

Ние сме подготвени още днес да се върнем на масата, но с известните червени линии в преговорите, заяви Пендаровски.

Той каза, че проблемът е, че изборите в България са завършили без ясен победител и вероятно ще има нови избори през юли, а дотогава ще има служебно правитетелство, което няма легитимност да взима решения.

Според Пендаровски сега е необходимо да се идентифицира преговарящ от българска страна, независимо дали става дума да отделен човек, институция или правителство.

Зависи само от България, заяви Пендаровски, цитиран от "Слободен печат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачмите му са в повече, дисбаланса му е голям. Готов за преговори с червени линии. Слагай си цървулите и по червените линии при Путин и Вучич
28
2
 
7
 
! Отговори
сърбо-руско педал преди 3 години
по добре да станете първата руска губерния на МАРС наречена велики македони
27
3
 
16
 
! Отговори
ОЩЕ НЕ СТЕ ГОТОВИ ! преди 3 години
ДОКАТО СКОПСКИТЕ СЪРБО-КОМУНИСТИ НЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ КОМИНТЕРНОВСКИТЕ ИЗМИСЛИЦИ ЗА МАКЕДОНИЯ И ОТ ИДЕИТЕ НА ХАЗАРИНА ТИТО -УБИЕЦЪТ НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ, ТЕЗИ ВЛАСТНИЦИ НЕМАТ РАБОТА В ОБЩЕСТВОТО НА ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ... българин-европеец
26
2
 
10
 
! Отговори
T преди 3 години
Стево, сладурче, ще те чукам
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ сега границата уж е отворена, но македонците ни съдят в ЕС за ОМО Илинден и че сме македонци.
24
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Сега, на всички ни е ясен планът, 20 години докато махнат "червените си линии", през това време влиза Сърбия, тя започва спора с църквата и така още 20 години. В края на краищата ни ще имаме граница с Албания
23
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента, в който С.Македония влезе в ЕС и границата с България се отвори, Сърбия губи влиянието си върху нея. Не знам колко трябва да е сляп някой, че да не го вижда и да спъва преговорите. Че нали всички тези провокации срещу България са именно защото върху С.Македония може да се упражнява все още натиск. Докато тази държава седи изолирана от ЕС (България), този натиск ще продължава. В момента, в който границата се отвори, Сърбия ще пие една студена вода.
22
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Малко фактиНе е точно така. До 1944 г. само ние ги считаме за българи, а Югославия е кралство на сърби словени и хървати и няма българи. Има го в Нойския договор на България и всички са срещу България.
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефчо, България ви сложи вето и обясни защо ви слага вето, сега вие сте на ход. Ако не видим реформи в Северна Македония, пак ще има вето. Можем и 50 години да чакаме, докато си научите уроците, не бързаме за никъде.
20
4
 
17
 
! Отговори
мекере сръбско преди 3 години
ЕС кога цъфнат налъмите
19
6
 
23
 
! Отговори
Малко факти преди 3 години
До 1944 жителите на Северна Македония се чувстват българи, говорят на български и пишат с българска азбука ! След 1944 вече са македонци с македонска ( измислена ) азбука !
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандаровски няма правителство мойто момче айде да дойдеш друг път
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важна проверка за България доколко може да разчитаме на ЕС и НАТО в будеще и дали са на наша страна или са антибг и прибързано влязохме
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България изобщо не се интересува. Какво значи България е неубходимо да направи това или онова? България не трябва да прави нищо и тази тема изобщо не присъства в дневния ред. Имаме си далеч по-сериозни проблеми да решаваме. Изпуснаха да преговярят с предишното правителство, сега ще чакат с месеци, ако не и с години. Може и още червени линии да си начартае, никой не се интересува.
15
5
 
29
 
! Отговори
Стево, Стево, преди 3 години
Стево, Стево, още не сте готови ! Ще го разберете по трудния начин - както признахте , че не сте антични гръцки македонци и клекнахме на гърците ( почакахте 20 г. за НАТО ) така ще признаете , че сте нация от 1944 г. по нареждане на Коминтерна ( пък може пак да ви трябват 20 г. ) !
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да няма ясен победител ?! Тези, 165 депутати дето променят изборните правила в полза на пРезидента са победителите
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много важно какво сакате и какво не сакате.Договорите трябва да се изпълняват.Вие не сте идпълнили договора от Преспа.Влизайте, но без нас.Намерете си връзки, плащайте подкупи - ваша си работамаседонецо от скопско.
12
37
 
3
 
! Отговори
Македонец от скопско преди 3 години
Македонja ke биде у европска униja ke влягаме сите назе сакат Дека что овоj бели свет од всекои страна член наша влада решава македонскиот народ некогиш е бил на трj морета и пак ке биде!
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще чакате . Слави трябва да събере минимум 121 депутати , тогава ще управлява и ще има преговори . Не се знае кога ще се случи това , може и след 10 , може и след 15 години, може и никога
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом можаха да си сменят името на северна и езика на албански , тогава ще сменят и езика и историята на бг.