Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонската земя

Публикацията предизвика множество реакции в РСМ
1286
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонската земя

Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като държавен празник.

"Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя – Владимир Путин", пише в туит на посолството на Русия в Скопие, съобщи БГНЕС.

Още по темата

"Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя", се казва в втора публикация на руското посолство в РС Македония.

Публикацията предизвика множество реакции, вариращи от благодарност към „братския руски народ”, че „винаги е на правилната историческа страна”, до призив за признаване независимостта на църквата и подигравателни постове относно „татарите” и „българите, които се държат като бивша ревнива приятелка”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
884
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1027 Учениците на Кирил и Методий, преобразуват глаголицата в кирилица, удобна за българите и по-лесна за превеждане, и преписване за първи път, на църковно български, в България, в някой български скриптове, манастир. Българският цар Борис I, създава няколко книжовни школи, за целта. В Охрид изпраща Климент, Наум твори в Преслав, където се смята, че е създадена Кирилицата.Глаголицата се запазва по-дълго в Охридската школа и прилежащия й регион, сегашна РСМ, което доказва, че не е създадена там.
883
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинчо,що не си говориш на майчиния си език-иврит и ни остави на мира.
882
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй,де,ама уточни македонските земи.Братята са от Солун,а това е македонска земя ня територията на Гърция.
881
0
 
11
 
! Отговори
wer преди 2 години
По принцип, освен, че е кръгла, цялата земя е македонска
880
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1028 Не виждам връзка между твоите писания и моите. Аз говоря за събития преди 2 дена ти ми говориш за събития преди стотици години. Някой наистина има бели полета в мозъка си.
879
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1027 Трябва, да попълниш белите полета в образованието си по история. Днешна РСМ е била част от българската държава, единствената съществуваща в Източна Европа, след Византия, която изпраща светите братя с мисия, да посветят населението, на тази част от континента. Българският цар Борис I, приема прогонените от Моравия ученици и им предоставя всички условия, да творят и превеждат, за първи път, църковна литература от Византия, на езика, който са говорили българите.
878
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товарищ Митрофанова благодари на България за славянската азбука, в същото време руския посланик в Скопие цитира туитовете на Путин за македонския произход на същата азбука. Извода е имперска Русия вбива клин между България и Македония с единствената цел да стопира приемането на Македония в ЕС и предизвикването на разправии и крамоли на Балканите което е любимото занимание на Русия от 160 години насам. Русия не желае мир на Балканите. И ми е противно когато видя българи да се възхищават от Русия.
877
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, "македонските земи", е обширно понятие и не се отнася само, до територията на днешна РСМ. Второ, Когато, прогонените от Моравия ученици на светите братя Кирил и Методий, продължават делото им в България, приети радушно, от българския цар Борис I, единствената държава, след Византия, по това време в Източна Европа, е била именно България. Трето, територията на РСМ е част от държавата България. Климент е изпратен от българския цар, да просвещава българите в нея.
876
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е кадър на КГБ, там не учат много история, само тази част от нея, в която болни мозъци, са написали, че Русия е "най-великата държава, която ще завладее света".
875
12
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Единствена заслуга на нашите владетели е била,че сме допуснали учениците на Кирил и Методий да ни ограмотят и просветят.Писменоста си е Славянска,както и езика ни.Когато ти подарят нещо е нормално след време да кажеш,че е твое. Но да не забравяме,че прабългарите не сме славяни, а сме се претопили в безкрайното славянско море.
874
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Я ПОМНЮ ЧУДНОЕ МГНОВЕНЬЕ, КОГДА ЭТИ БОЛГАРСКИЕ БУКВЫ ЯВИЛИСЬ ПЕРЕДО МНОЙ О, РОЖДЕННЫЙ АЛФАВИТ ЛЮБИМЫЙ!" Пушкин, Александр Сергеевич
873
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквато държавата, такова и поздравлението. Северомакедонците страдат от мания за величие и пренебрегват историческите факти, затова, лесно ги лъжат. Особено Путин, който не пропуска възможност, да всее раздор сред балканските държави.
872
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви македонски земи? Тя е писана в Преслав-Плиска...
871
0
 
9
 
! Отговори
Сръбска Измама преди 2 години
Това е ИЗМИСЛИЦА на Сърбите... След 1881 г, след като СВАЛЯТ от власт руския цар Александър ВТОРИ, Освободил България от Ислямско робство, всички останали Руски царе и руските комунисти ПОДКРЕПЯХА сърбите... И Затуй Сърбите нападнаха БЪлгария, когато се ОБЕДИНИХА България и Източна Румелия, през 1885 г. А после сърбите успяха да ни ОТКРАДНАТ Македония през 1913 г... А Когато, през 1914 г, сърбин уби краля на Австро- Унгария, руския цар- Мошеник ги подкрепяше. И затуй го убиват с РЕВОЛЮЦИЯ..
870
1
 
15
 
! Отговори
Веселинъ 7112136869 преди 2 години
Добро утро, руслета ! Започнахте ли да чувствувате декомпозицията на тези крадени о дедите Ви територии български, които днес наричате "руски". Във френският език има един прекрасен глагол,който има много общо с наименуванието а псевдодържавата Ви. Глаголът е RUSER (хитрувам). Той има много общо с кирливото име russophile(русофил, сиреч хитролюбец), russifier(de russe) ост. порусвам, налагам руската култура и цивилизация.Русивизация С това казвам всичко. Благодаря на френският народ за истината
869
9
 
3
 
! Отговори
Старата школа преди 2 години
Говори се за "земи". Солун е точно град на територията на областта Македония! Престанете да търсите под вола теле, няма го!
868
0
 
3
 
! Отговори
Сръбска Измама преди 2 години
Това е ИЗМИСЛИЦА на Сърбите... След 1881 г, след като СВАЛЯТ от власт руския цар Александър ВТОРИ, Освободил България от Ислямско робство, всички останали Руски царе и руските комунисти ПОДКРЕПЯХА сърбите... И Затуй Сърбите нападнаха БЪлгария, когато се ОБЕДИНИХА България и Източна Румелия, през 1885 г. А после сърбите успяха да ни ОТКРАДНАТ Македония през 1913 г...
867
0
 
20
 
! Отговори
ИМАМЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТ? преди 2 години
ПРЕД ОЧИТЕ НИ ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ - ПРЕНАПИСВАТ НАШАТА ИСТОРИЯ, КРАДАТ БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ......... РУМЕН РАДЕВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО.... МЪЛЧАТ, ПРОДАВАТ НИ.............. О С Т А В К А.......... НА.... АНТИБЪЛГАРИТЕ.!!
866
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо се смята, че писмеността има нещо общо с говора и езика? И преди кирилицата и глаголицата българите са говорили на същия език. Да не говорим, че в 9 век 99% от населението е било неграмотно и реално писмеността не е служила на народа. А твърдението на Путин е очевидно заяждане с българите, заради развилата се напоследък вражда.
865
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бившата ревнива приятелка да не дойде да си вземе всичко . Да внимават