Заев вярва на европейския дух на Радев и Пендаровски за излизане от спора

Двамата президенти ще бъдат заедно в Рим
63
Заев вярва на европейския дух на Радев и Пендаровски за излизане от спора
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че вярва, че европейският дух на президентите на Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев ще даде тласък на намирането на решение на спора с България и за разблокиране на интеграцията на Скопие в Европейския съюз, съобщи БТА като цитира МИА.

Още по темата

Заев, който по-рано днес положи цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий в държавния университет в Скопие, наречен на тяхно име, направи това изявление на въпрос на журналист за съвместното пътуване на Пендаровски и Радев в Рим, където те ще се поклонят пред паметта на Светите братя.

Премиерът на Северна Македония изрази надежда, че двамата президенти ще отбележат напредък в разрешаването на спора, който според него спъва европейската интеграция на целите Западни Балкани. "Вярвам, че европейският дух на президентите Радев и Пендаровски ще бъде стимул да направят крачка напред и - с помощта на пътната карта, разбира се - да бъдат в състояние да ускорят и да повлияят върху прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България", каза Заев.

Той припомни, че страната му е кандидатка за членство в ЕС от повече от 16 години, откакто е подписала споразумение за стабилизиране и асоцииране през 2001 г. - веднага след Словения и преди Хърватия, които вече са членки на ЕС. Никоя друга кандидатка не е чакала толкова дълго, колкото Северна Македония, отбеляза Заев и допълни: "Вярвам, че България ще бъде силен привърженик на Северна Македония и на целите Западни Балкани в пътя ни към интеграция в ЕС".

По отношение на днешния празник Заев каза: "Радвам се, че днес македонският език и македонската азбука са живи наред с всички славянски езици и азбуки като част от европейското наследство. Надявам се, че нашият македонски език ще стане един от официалните езици на Европейския съюз".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ЕСЗаевПендаровски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо официално прозвище "Бъългароубец" се цензурира?
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха! Какъв спор го гони този? БЪЛГАРСКИ народни песни пише на изданието от 1861г. на сборника на братя Миладинови! Пайсии Хилендарски роден в Банско пише История славяноБЪЛГАРСКА! Декрета за въвеждане на "макединската"азбука е написан на българска пишеща машина и затова новите ПЕЧАТНИ букви, заети от сръбската азбука са дописани на ръка! Точното име на император Василий *** е Василий II МАКЕДОНСКИ! Династията му е от днешния район между Одрин и Истанбул, наричан тогава Македония!Хаха!
20
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонският език е много спорен като отделен език. Смес е от бг и сръпски. И е наложен като е забранен българския а бг учителите са изгонени и избити.
19
0
 
32
 
! Отговори
БГ Маке преди 2 години
Аз па съм против и не вервам. Стойте си при албанците!
18
0
 
35
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Айде не се комплексирай,де.Какво ти пука какво ще говорят македонците.Важното е,ние да държим твърда позиция и да не се поддаваме на натиск от ЕС.
17
1
 
33
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Борбата е между Заев и Пендаровски,кой първи, ще се съгласи ,с условията на България и естествено ,ще понесе позора,а другия ще се прави на приятно разсеян.
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само с думите македонски език и вече ни изгуби. Пишете се и марсианци ако искате, но преди 41-ва година сте си чисти българи. Радеф дано не се изложи и там.
15
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ги каним заедно да ходят нашите държавници в Рим? Откъде накъде! Ами ще имат претенции разбира се, като не си знаем интересите. Утре ще почнат да го разправят, че ние говорим македонски, а не те български
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха... Румпата европеец.
13
0
 
39
 
! Отговори
като Гърция преди 2 години
България е равноправен член на ЕС, така както и Гърция. Щом Гърция си постави условията и докато СРМ не ги изпълни гърците не отстъпиха, така трябва да постъпим и ние. Колоко души в СРМ се казват Самуил, Климент или Наум? Там е пълно с Александровци, ама се оказа, че те нямат нищо общо с Александър Македонски. Нямат общо и със Самуил, Климент или Наум. Охрид е столица на Първото българско царство.
12
12
 
19
 
! Отговори
. преди 2 години
Време е за война между България и Македония, която да реши всички спорове. Друг вариант не остана!
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, Заю баю пак се появи да ме разсмее. Видя ли го тоя и ме напушва смях. Няма друг такъв клоун.
10
0
 
27
 
! Отговори
Я! преди 2 години
Щом видя Заю Баю ме напушва един смех,бате...
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заю-баю,и аз вярвам на българския президент и знам,че няма да предаде интересите на България.
8
1
 
21
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Така е!!! Всеки трябва да вярва в нещо, защото вярата не изисква доказателства. Аз, например, вярвам, че ще пия още една бира.
7
1
 
21
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Тцъ, тцъ, тцъ... Не позна брат, ще си гниете в забвение, където ви е мястото. Европа ще мине и без вас.
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Радев подпише влизането на Макетата в ЕС, мисля, че е време за протест. Това е национално предателство.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвам, че македонците ще колонизират космоса ...и ще се изнесат.
4
3
 
33
 
! Отговори
Как няма да преди 2 години
Вярва в Радев... че те кумунделите ви създадоха, пребивайки българи и насила ги писаха македонци...Сега пак те ще ви дадат зелен светофар без съгласието на народа и историческата истина! Продажници!
3
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайко, не сте готови още за ЕС. Няма македонски език, има диалект на българския. Все едно да кажа, че има варненски език, защото има и варненски диалект. Но това си е български език.