Радев в Скопие: Да подновим диалога между двете страни

Пендаровски се надява да разговарят и по най-тежките въпроси
26 май 2021 16:00, Елка Василева
173

Снимка: Президентството

Президентите на България и на Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски отлетяха за Рим и Ватикана, където традиционно ще се състои аудиенцията при главата на Римокатолическата църква за празника на българската просвета и книжовност. Двамата ще почетат заедно делото на Светите братя Кирил и Методий.

На път за Рим българският правителствен самолет спря в Скопие, за да вземе делегацията на Северна Македония, водена от президента Стево Пендаровски, предаде БНТ.

Още по темата

Пендаровски лично посрещна българския държавен глава на летището, след което двамата се оттеглиха на кратка среща.

Пред медиите след срещата Радев благодари на Пендаровски за гостоприемството. "Съвместното ни пътуване до Рим и отдаване на почит към светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво и да заявим нашата обща воля да развитие на нашите отношения в дух на сътрудничество, приятелство и добросъседство", каза Радев.

Стево Пендаровски заяви, че ще използват пътуването до Рим, за да разговарят за актуалните теми, свързани със съвместните отношения между Република България и Република Северна Македония. Уточни, че сега срещата на летището им е била кратка - било е "приятелско пиене на кафе" и са обсъдили решенията на Европейския съвет в Брюксел.

Пендаровски заяви, че се надява като приятели да разговарят и по най-тежките въпроси. Надявам се, че това, което ни разделя, ще ни сближи, заключи Пендаровски.

Това е първа изява на двамата държавни глави за последните две години. В делегациите им присъстват ключови министри за просветата и културата. В ситуацията на деликатна фаза, в която са отношенията Скопие - София, визитата на държавните глави е от изключително значение.

България продължава да настоява за спазване на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., за зачитане на нейните национални интереси и сигурност, което беше потвърдено и от служебното правителство. На 24 май президентът Румен Радев също подчерта, че европейският път на РС Македония минава през София.
 


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На фотото - русофил среща русофил.
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турция не можа да я дебългаризира 500 години. Но комунистическите удбаши на Тито го направиха за 10 гозиди
117
3
 
14
 
! Отговори
Реално преди 2 месеца
Имаме мащабна, почти глобална атака срещу България! Трябва да сме единни и да спрем междуособиците за се спасим...
116
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българска работа, започнаха да плуват и да мразят и собствения си президент?!?
115
2
 
16
 
! Отговори
Хайде бе! преди 2 месеца
От къде на къде ще им се молиш? Те обикалят навсякъде и клеветят България, подиграват се с паметта на загинали българи, а ти им правиш мили очи. Имат поставени условия и това е! Само направете глупостта да им вървите по акъла и тогава ще видите кон боб яде ли!
114
6
 
11
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 месеца
До Радев за смях...: "Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти"? Невежеството на гербаджийските тролове наистина не знае граници.
113
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 110Погледни къде се намира територията ни, ще ти стане ясно защо ни мразят :)) Най-малко имаме притеснения от Тито, те са въздушен балон :)) Нали според историчарите им, сме имали план да ги затрием като нация през ПСВ, как не сме се сетили да го направим, имали сме 1000 възможности :))
112
2
 
12
 
! Отговори
Бунгар преди 2 месеца
Продължаваме да затъваме в собствените си фекалии....
111
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 110 Не е само Тито. България е отделена от Македония още 1878 г. и оттогава се дебългаризира от окупаторите Турция, Сърбия или Гърция.
110
5
 
7
 
! Отговори
Радев за смях... преди 2 месеца
Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър председатели.
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Сърбите забраняват бг езика след 1913 г. в Македония и гонят бг учителите и ли ги избиват. Видели са от турците че с бг езика местното население ще се бунтува. Като няма бг езика, македонските деца учат сръбски или македонски и ги промиват.
108
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко е измислено в Русия срщу нас Георги Димитров и Тито са
107
2
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 2 месеца
До Анонимен 101: Християнство е имало, но Македония е нямало, нямало е такава държава през средновековието. Имало е област с такова име, но не на едно и също място, според византийските хронисти. Например император Лъв Македонец е роден в Адрианопол (Одрин). И не случайно ти писах, че си съчинител като историчарите в РСМ. Нещо забрави да спориш за това, кой е строил манастирът Свети Наум и кой е изписан до входа на църквата (и до днес е с избодени очи). А се залови да пишеш за християнството.
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бокича нали се осмели да се покаже, хапеше устни и мълчеше :)) Ако не се беше самозабравил, щеше да има подкрепа, ама пуста суетност :) Иначе макетата рискуват съвсем да ни загубят доверието, Радев просто е отишъл да ги отешава :))
105
1
 
9
 
! Отговори
партизини преди 2 месеца
След четири години в землянката предателя си показа носа.
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е троянския кон на Сърбите в ЕС
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЪРБИТЕ СИ СЪЗДАДОХА държавата мак и на 200% я контролират там бърлогата на злото
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО - А мишо професорчето от "Боково Информационно обслужване КОГА, КОГА?!?
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев да поднови диалога, да действа или иска друг да свърши работата ? Толкова много иска да надмине Борисов. Сега му е времето. Да покаже, че е по-добрия политик. После да посети и Ердоган. От там яко настъпват мигрантите.
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ognyanzНе познават историята мен, какво очакваш :) Преди княз Борис I, сме имали много ханове, ромеите са треперили направо :)) Иначе на Борис I, най-големото му постижение (освен покръстването) е, че е направил Симеон Велики, иначе е изклал до девето коляно родата на болярите, които още са вервали в Тангра :))