Пендаровски: Подкрепям договора с България до последната буква

Трябва да се търсят пътища за намиране на решения, заяви той
27 май 2021 19:37, Петя Славова
50
Пендаровски: Подкрепям договора с България до последната буква
Снимка: БГНЕС

През 2019 г. бях избран за президент на РС Македония с директна подкрепа за договора с България от 2017 г. Договорът така, както е написан, го подкрепям до последната буква.

Това заяви президентът на РС Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали подкрепя договора от 2017 г. и по-конкретно в частта за общата история.

Президентите на РС Македония и България са на едно свято за нашите народи място - базиликата Санта Мария Маджоре, където папа Адриан ll освещава книгите, написани от Светите братя Кирил и Методий.

"Изключително силен знак, че точно на това свято място президентите на РС Македония и на България отправят ясно послание към нашите граждани за сътрудничество, за доверие и приятелство", каза българският държавен глава Румен Радев.

Той заяви, че трябва да търсим всякакви възможности, пътища на сътрудничество и намиране на решения и на най-сложните проблеми, които стоят пред двете страни.

"И днес мога да ви уверя, че България е готова да работи последователно за изграждане на мостове между нашите две страни, за развитие на икономически, търговски, образователни връзки", каза българският президент.

Българският държавен глава подчерта, че европейската идея на РС Македония има перспектива. "Двете страни трябва да работим с още по-голямо доверие и с още по-интензивен диалог", каза той и още веднъж наблегна, че нашите две страни помежду си трябва да решат тези неща. "Не в Брюксел, не в Париж, не в Берлин. Там накрая ще го коментираме. Ние трябва заедно да го решим", заяви Радев. Той отново подчерта, че нямаме нужда от посредници. "Като се включи европейска страна трябва преводач. Защо ни е преводач?", добави българският президент.

Стево Пендаровски уточни, ЕС вече е включен и припомни, че миналата седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели беше на посещение и в двете страни. "Така че европейска помощ имаме", каза той. Радев отбеляза, че комуникацията с Европа върви, но "най-важното е конуникацията и доверието между нас и ние затова работим с президента Пендаровски и аз му благодаря".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
27
 
5
 
! Отговори
Леандер Литос преди 2 години
Днешните билгари са Гърци-70процента и Склавяни-30 процента . ФИРОМЦИТЕ СА СЛАВОГЛАСНИ ЕЛЛИНИ .
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези на приказки и да си измислят история са номер едно.
11
24
 
18
 
! Отговори
ПАЛАЧЪТ преди 2 години
Радев не става за държавник, то се видя че единствено Бойко Методиев Борисов е респектиран и уважан в Европа. Когато Бойко ходи около него има аура на респект и уважение, когато Радев ходи около хората никой не го приема на сериозно и му се смеят понеже му липсва мъжественост и сила.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само гламавите вярват на Пендеровски и северномакедонците.
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендаровски,какви пътища,какви магистрали търсиш.Въртите, сучете пак ще дойде време за езика и историята.А тя е една,че сме били един народ преди и че сте нова държава след 1944 год.Признайте това и да се свършва..
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой каквото му каже и Радев е годов да му се мазни. Човек без личност. Това ли са съвременните генерали?
7
11
 
15
 
! Отговори
ПАЛАЧЪТ преди 2 години
Бойко Борисов, най-великият политик в модерната Българска история, ще спаси България от червената мафия на Радев и компания. След 11-ти юли всички мишки които надигнаха глави ще бъдат ПРЕМАЗАНИ и върните по дупките си.Радвайте се още един месец, защото много като вас плакаха и ще плачат.
6
8
 
12
 
! Отговори
Ех, преди 2 години
От Радев нищо нестава.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милите думи ги слушаме от години, действия братя макета трябват.
4
2
 
10
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Великолепна снимка. Изглежда като Радев да се готви да вкара един десен ъпъркът на Пендаровски. А и на поглед го докарва.
3
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците са бедни. Ако извадят от някъде 100 милиарда евро, нека да купят България. За нас ще е добра сделка. Но за по-малко не си струва.
2
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият пак не е в час, та Пендаривски трябва да му обяснява кои участват в преговорите.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има някаква уловка. Таксито на Пендаровски ще го изпълзалят.