Доц. Ташев за РСМ: Допуснахме дискусия по безспорни факти

Други формират представата за нас, заяви той
28 май 2021 11:58, Анисия Иванова
40

Българската и македонската делегация са заедно на визита в Рим за общо честване на Светите братя Кирил и Методий. Кои са червените линии между България и Северна Македония и ще намерим ли пресечна точка по спорните въпроси?

"Фактът, че двама президенти пътуват заедно, е показателен. Това не е първото съвместно посещение в Рим. През годините имахме период на спираловидно развитие на отношенията. Стигнаха и до точка на замръзване, вината е в двете страни. На нас ни липса стратегическа визия за развитието на отношенията. Не си даваме сметка, че това, което е станало в Скопие, е последица от намесата на други фактори. Докато това влияние не се прекрати, влиянието на Белград, който е инициатор на създаването на тази политика на конфронтация. Северномакедонските политици са зависими от Белград. Средствата за масова информация в Скопие са контролирани до голяма степен от Сърбия", заяви доц. д-р Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че страната ни е изостанала като не е създала своя информационна среда, която да представя по-независим облик на страната ни.

Още по темата

"Позволихме други да формират представата за нас. Не трябва да отстъпваме от позицията си, но трябва да я надградим. Тя не е достатъчна, за да постигнем целите, които преследваме. Изпаднали сме в самоизолация. Без проактивна политика от наша страна няма как да разчупим тази среда", подчерта доц. Ташев.

Има опипване на почвата, като никоя от двете страни не отстъпва от своите позиции. През изминалите 30 години страната ни е допуснала редица българистични центрове по света да бъдат закрити, смята той. По думите му сме изостанали стратегически в отстояването на българската кауза в Северна Македония и няма как за няколко месеца да компенсираме това дългосрочно изоставане.

"Премиерът на Гърция може да ни бъде поучителен. Двустранният договор между Скопие и Атина беше много детайлен, в него имаше срокове и конкретни стъпки. В договора между Скопие и София имаме само добри пожелания. Няма конкретни механизми дори за контрол. На заседанията на съвместната комисия няма протоколи, от страна на Скопие се отказва, не спазват договорките", каза доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че на този етап нямаме нужда от външни посредници и позицията на президента Румен Радев е правилна.

"Допуснахме дискусия по безспорни факти. Трябва да възприемем политиката да публикуваме документите в оригинал - за тези спорни исторически личности. Езикът на омразата беше провокиран отвън, най-вече от Белград. Европа не ни разбира понеже затънахме в историзма. Езикът ни не е модерен. Темата за правата на човека е нещо модерно, към което се проявява интерес. Само през тази година имахме няколко драстични случая на нарушаване на правата на човека в Северна Македония", обясни експертът от БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес не е Србия в Македония. а самата Македония е антобългарска, зарем толкова елементарно нещо не може да се разбере..Във вардарско е отдамна приклучил процесът на создаване на нова нация и тази нация в много неща е антопод на българското...А Ташев докато беше директор на културният център на РБ в Скопие какво направи или помогна на българите в РСМ..един амбициозен технократ "демограф" от кого нищо не става...
31
1
 
2
 
! Отговори
Македонец дваж бугар преди 2 години
България у жадно закъсня спрямо Македония! Те никога няма да приемат, че са дефакто българи! В най-добрия случай ще им отнеме 100г. Допуснем ли ги сега в Европа. Македонският вирус ще унищожи и малкото останала българщина. А на запад не ги интересува кой какъв е на балканите или каква им е била древната история. Във всеки един случай ще сме губещите! Московско-белгрсдските ни братчета ни ***...ха за пореден път!
30
11
 
2
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Ако фактите са безспорни,какво има да се дискутира,но се оказа,че са спорни.Нашата истина е обикновено лъжа и затова не ни разбира Европа. Просто не искат да ни кажат директно,че сме лъжци.Нашият прочит на историята е за малки деца,които може да ги лъжеш колкото си искаш,но не става така на Европейско равнище.
29
0
 
7
 
! Отговори
нова история преди 2 години
Разделянето на България на две държави се дължи само на Москва.
28
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За правата на човека губим защото и българи се отказват от България след като са безработни и търсят живот в чужбина и се пишат чужди граждани. Икономическата политика на България куца, няма заплати, а македонците ще се пишат лесно българи ако имат полза. Но нямат и даже българи се отказват от бг гражданство. С историята едва ли ще успеем много. Езика български лесно ще се научи от македонците но икономиката на България куца и не може да ги върнем както и емигриралите българи.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХИТЛЕРА ГРАБИ, ГРАБИ НАЕДРО, ПОСЛЕ ПО-НАДРЕБНО, ОЩЕ ПО-НА ДРЕБНО И НАКРАЯ ПОЧНА ДА ГУБИ НА ДРЕБНО, ОЩЕ ПО НА ЕДРО И НАКРАЯ се изпи цианида с жена си бункера на 200 метра от русите...като гледам размириците псевдоизборите и масовите престрелки в световния полицай и ми е ясно че нещата са все едно СССР през 1981 година...
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Манипулация и отново манипулация.Как може всички наши политици да имат добри отношения със Сърбия, а на Македония да и е забранено.Сърбия и Македония имаха влошени отношения на всяко ниво,Вучич ги подобри след като им дари ваксините срещу Ковид.По-скоро България в последните години има затопляне на отношенията със Сърбия.Бойко им построи газопровод на Сърбия за рекордно кратко време ,а не Заев.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Манипулация и отново манипулация.Как може всички наши политици да имат добри отношения със Сърбия, а на Македония да и е забранено.Сърбия и Македония имаха влошени отношения на всяко ниво,Вучич ги подобри след като им дари ваксините срещу Ковид.По-скоро България в последните години има затопляне на отношенията със Сърбия.Бойко им построи газопровод на Сърбия за рекордно кратко време ,а не Заев.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шпионските тролчета на нечии западни посолства - с влизането на разни страни в зависимост от военни и политически блокове, доминирани от големите страни в тях не става по-добре на народите, защото освен своя крадлив елит трябва да хрантутят и окупаторите. Всички тия блокове историята е показала грабят грабят грабят, па отвътре се пукнат като цирея, така ще стане и с Блато и с ЕС, САМИЯ ФАКТ ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ПРИПАРЯТ В УКРАЙНА А СЕ ДЪРЛЯТ ЗА лИХТЕНЩАЙН, кОСОВО И мАКЕДОНИЯ ПОКАЗВА ЧЕ СА НА РЪБА.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент Ташев явно и той суче от Бойко.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спиш 10г. - другите не. "Изпуснал си влака" дет се казва. Вместо решителни мерки, гробавото правителство отпуска стотици милиони всяка година, докато макетата методично си присвояват история.. от Българската - до това води липсата на политика и интелектуален капацитет.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости и само глупости.Бойко се прегръща Вучич и им построи на Сърбите ,Руски газопровод за 3 милиарда евро с наши и европейско пари,Радев се прегръща с Вучич ,а Македонците били зависими от Сърбия.Спрете с тези агенти от ДС,които само лъжат хората.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАРАКАЧАНОВ УЧАСТВАШЕ В ПОДПИСВАНЕТО НА ТОЗИ ПРЕДАТЕЛСКИ ДОГОВОР СА МАКЕДОНИЯ И Е РЕДНО ДА СИ САМОЗАКРИЕ ПАРТИЯТА - ЕТО ПЕНДАРОВСКИ СЕ ЛОВИ КАТО УДАВНИК ЗА СЛАМКА - ПОДДЪРЖА ИЗЦЯЛО ВСЯКА БУКВА ОТ ТОЗИ АНТИБЪЛГАРСКИ КАРАКАЧАНОВ ДОГОВОР. МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СПОРИ ЗА ИСТОРИЯТА С ФАЛШИФИКАТОРИТЕ?!?!?!?!НАЛИ ИСТИНАТА Е САМО ЕДНА?????БОЙКО ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ВЛЕЗЕ МАКЕДОНИЯ В НАТО И ПОРУГА ЗА СТОТИЦИ ГОДИНИ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, ВСЕ ЕДНО НА НАТО МУ Е НА ЖИВОТ И СМЪРТ ДАЛИ МАКЕДОНИЯ ЩЕ В
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
братя българи - ние много се заблуждаваме че хората в Македония са обезбългарени по собствена воля. НЕ! НЕ, ТОВА Е СТАНАЛО С ЕДИН ВЕК И 20 ГОДИНИ ПСИХИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ ТОРМОЗ! ТРЯБВА ДА СЕ РАЗКРИЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА БЕЗРОДНИЯ ЕЛИТ ТАМ, КОЛАБОРИРАЛ С КРАЛСКА ЮГОСЛАВИЯ И С КОМУНИСТИЧЕСКА ЮГОСЛАВИЯ, ОСОБЕНО ПРЕЗ КРАЛСКИЯ ПЕРИОД ТЕРОРЪТ НАД БЪЛГАРИТЕ ТАМ Е БИЛ ОТВРАТИТЕЛЕН.
18
0
 
8
 
! Отговори
ЗАЕВ - ЛЪЖЕЦНАНАРОДА преди 2 години
Сръбска народна поговорка - Какво остава, като изкъпеш един македонец? - Остава *** вода и чист българин, така сърбите знаят какви са македонците, но в Северна Корея-Македония управляващите са се вкопчили да заблуждават населението, защото техните бащи и деди са избивали хората с българско самосъзнание там. ДЕЦАТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО - ДА ОБЪРКВАШ УПРАВЛЯВАНИТЕ ОТ КАКЪВ НАРОД СА СИ Е ВИД ГЕНОЦИД... ПРОСТО ТРЯБВА ДА СИ ОТСТОИМ ИСТОРИЯТА А ТАМ ДА КАПИТУЛИРАТ ЛЪЖЦИТЕЗАЙЦИ
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историците да не се бъркат в политиката.Разпуснете комисията и се помирете.Но,като добри съседи Макетата трябва да се откажат от т нар мак.малцинство.Топката е в тях.Уви,нашите тъпигьози не знаят да го кажат.Впрочем ,ако се бавим на финала ще останем без един приятел в ЕС и Нато.Ако целта е да ни изгонят и от ЕС мале мале.И това ще доживеем.Соц историците са с увреден мозък и лъжци,никакво доверие към агенти на ДС.Тия возиха Агджа до Св.Петър.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историците да не се бъркат в политиката.Разпуснете комисията и се помирете.Но,като добри съседи Макетата трябва да се откажат от т нар мак.малцинство.Топката е в тях.Уви,нашите тъпигьози не знаят да го кажат.Впрочем ,ако се бавим на финала ще останем без един приятел в ЕС и Нато.Ако целта е да ни изгонят и от ЕС мале мале.И това ще доживеем.Соц историците са с увреден мозък и лъжци,никакво доверие към агенти на ДС.Тия возиха Агджа до Св.Петър.
15
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите соц историци са като Фердинанд 1913.Не може да обяснят какво и защо го искат.В крайна сметка ще загубим всички и всичко.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северномакедонците така или иначе ще ядат какалашката. Дали сега, дали след пет години, дали след век - изкуствените неща и лъжите не успяват да преживеят дълго. Аз само се чудя защо световните историци не се намесят(неутралните) и не им *** фантазьорските канчета. Щото то "евентуално можело ако не броим ония 1000 факта, и тълкуваме малко по-особено еди-кой си един факт, да приемем че еди-кой си се определял като северномакедонец". Пф. Смешки.
13
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Прав си, доцент Ташев ! И ние като народ допуснахме един случайник да се окичи с държавна длъжност -Фигуранта и днес берем плодовете на тази грешка ! Още дълго ще плачем за тази грешка - десетина години! ( ако все още я има България )