Турската икономиката бележи сериозен възход

6% е ръстът през първото тримесечие на годината
31 май 2021 13:50, Анисия Иванова
55
Турската икономиката бележи сериозен възход
Снимка: БГНЕС

Турската икономика продължава да расте със силни темпове тази година, задминавайки всички държави от Г20 с изключение на Китай през първите три месеца на 2021 г.

БВП се е увеличил с 6,3% спрямо година по-рано и с 1,3% спрямо четвъртото тримесечие според проучвания на Bloomberg. Министърът на финансите Лютфи Елван заяви в четвъртък, че "данните сочат ръст от 6% през първото тримесечие на годината“.

Според данните за икономическия растеж в Турция има „илюзия за обменния курс“, смята Енвер Еркан, главен икономист в базираната в Истанбул „Тера Ятирим“, който е класиран от Bloomberg като най-точния прогнозист на данните за турския БВП.

Отбелязвайки, че БВП на глава от населението в щатски долари е спаднал с близо 40% от 2013 г. до около 7700 долара миналата година, Еркан заяви, че скорошният икономически модел на Турция не е устойчив. Причината е, че растежът се управлява главно от потреблението, което е подкрепено с държавни разходи.

„Това става за сметка на лирата и ценовата стабилност“, съобщи Еркан, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Правителството подтикна банките да увеличат кредитирането, за да помогнат на бизнеса и потребителите да излязат от Covid-кризата миналата година. Кредитният бум беше съчетан с цикъл на експанзионистична парична политика, който помогна на икономиката.

Този тласък отслаби валутата с 20% миналата година и запази двуцифрената инфлация. Икономиката се сви до 717 млрд. долара миналата година спрямо 760,8 млрд. долара през 2019 г.

Освен това турската лира загуби 10% спрямо долара през първото тримесечие, след като президентът Ердоган уволни бившия управител на централната банка Наци Агбал през март.

Данните разкриват предизвикателствата пред новия управител на централната банка Сахап Кавчоглу, който се стреми да възстанови ценовата стабилност в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли е трудно да се назначи един свестен преводач.Изкълчили са си езика направо.Уйдурма новина за добрата новина.С една дума не се радвайте пак ще атакуваме лирата, само че пенсионираха доди.
20
1
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Ашколсун кьопоолар! Разбрахте къде акат гладните, отново.!.
19
4
 
5
 
! Отговори
Мустафа паша Ататюрк преди 2 години
До Kafkas kartali Сатанаил е вашият предводител! С кой завоювахте империята си- с продажните и смрадливи гьбеци - българи, сърби, гърци, арнауте! Колко бяхте като воювахте през 12 век с ромеите и колко бой изядохтеот тях и монголите?? За съжаление ние ви докарахме-балканските тарикати!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли успяха да пробутат в изстрадалата ни родина домати , патл*жани , пипер, краставици ,пълни с нитрати, ядки с преминал срок ,цитруси ,обработени с всякакъв вид химикали ,че да траят с месеци..как няма да е във "възход" икономиката им ..а вагон с нитратни домати за 10 лири тук колко е килограм домати - 3.50 ..без "печалба" за мастития БГ "бизмесмен"
17
2
 
10
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 2 години
Довчера-девалвация на лирата, икономиката пропада.. (по вашия сайт), а сега, след два дни - възход?Редакторът да не е напушен или смръкнал нещо вредно? Или търсите "политкоректност" по комшийски?
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази новина все едно е пусната от ККП и в нея се казва, че няма такова нещо като балон в китайската икономика и другарите постигат всяка година +180% развитие на икономиката. Когато един режим започне да пуска подобни новини, напук на фактите, значи краят му е близо и се опитва панически да залъже обществото, че светлото бъдеще аха-аха и ще е тук.
15
19
 
19
 
! Отговори
Kafkas kartali преди 2 години
Турция до 3 години ще са в Г-7. Защо толкова се учудвате? Да не мислите, че случайно владеехме 3/4 от познатият свят толкова време. Има натрупвания, култура, език, държавнически традиции. Турците могат да правят съюзи исторически. Трябва да се върви към обединение с Азербайджан. С тях сме един народ и да си върнем световното господство. Целта е Туран, пътеводителя - Коран. Аллах да брани и води турчина.
14
5
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Кьополу,имамбаялда,баклава и рахат...локум,ще ядат на...корем.
13
4
 
6
 
! Отговори
Мисиркистан преди 2 години
Един мармот кара Фолксваген голф 3ка....
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ставай страна огромная
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-сериозин е възходът на Путинската икономика. По 6% на час.
10
8
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Русия и Саудитска Арабия,Катар и Израел наливат и наливат петролни кинти в Турция. Защо ли? Защото Царство България пречи с геополитическото си местоположение. Цел е Турция да има позиция в обмена между Китай и Европа,а Царството ни да бъде под вонящ руски ботуш. Ето защо Родината ни трябва да има стратегически чисти,ясни и настоятелни ЛИЧНИ политико-икономически взаимоотношения с Велик Китай ,Кралство Италия,Кралство Франция, Ирландия и Шотландия,Кралство Сърбия,Кралство Румъния. Това е бъдеще
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера Ефес Истанбул станаха европейски шампион по баскетбол На финала спечелиха срещу Барселона
8
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Расте икономиката, ама само на хартия!Обикновените хора и там, и тук си бачкаме като разпрани за жълти стотинки.А лирата е сериозно девалвирала и инфлацията в Турция е голяма, та кел файда, че икономиката расте.
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българино , спри само да мрънкаш Целият свят ти е виновен за мизерията ти Научи се да работиш качествено , стига си плюл само по другите
6
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално - Турция е над 8о милиона население и турците са известни навсякъде по света със своето трудолюбие Работят по 12-16 часа Затова са вече 13 икономика в света
5
6
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
По времето на Царя бяхме най...добре,ама тогава Тиквата беше...само Главсек на МВР.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо, ако беше истина!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това показва защо българите си чупят краката да бягат всеки уикенд за стоки в Одрин
2
7
 
13
 
! Отговори
Мюмюн преди 2 години
Защо лъжете хората?