Зоран Заев след "не-то" на България: Северна Македония е Европа!

Албания също трябва да изчака по пътя си към ЕС
23 юни 2021 21:15, Нели Христова
405
Зоран Заев след "не-то" на България: Северна Македония е Европа!
Снимка: БГНЕС

Ние сме Европа, независимо дали ЕС ще успее да премахне блокадите, или не! Това написа преди малко във Фейсбук премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

"Днес с премиера на Република Албания Еди Рама направихме изявление за нашата позиция по решението на Съвета по общи въпроси на ЕС да не одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания", пише още Заев.

"Колкото и да бяхме наясно и сдържани в очакванията си, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания все още е голямо разочарование, но и огромен провал на политиката за разширяване на ЕС и лошо послание за целия регион.

Нашите народи и правителства, македонският народ и албанският народ имат същия път пред себе си. Ние имаме една и съща визия, едни и същи ценности - това са европейски ценности, а не политиките на стени и разделения. Ние не спираме и знам, че Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина са с нас по този път", споделя още Заев.

Според него нашите народи и правителства в центъра на Балканите демонстрират европейски маниери.

"Ние бързо премахваме пречките и границите помежду си, за да могат нашите граждани, услуги и стоки да се движат свободно. Имаме общи идеи, предизвикателства и култури с нашите братски народи от региона. Все още даваме шанс на процеса и оставаме ангажирани с нашата стратегическа цел - членство в ЕС и пълно прилагане на европейските ценности и стандарти в Република Северна Македония и Република Албания, продължава в поста си Заев. - За Албания и Северна Македония ЕВРОПА остава единствената алтернативна и стратегическа национална цел, за която полагаме искрени усилия. За нас европейските ценности са свещени, колкото и самият ЕС да не успее да ги защити. ЕС няма изключителни права върху Европа. Северна Македония е Европа. Албания е Европа. Балканите са Европа."

Албанският премиер към македонския: Дано не поискат да се наречете Западна България

"Всички имат право да се чувстват напълно разочаровани, защото изведнъж България се появява сега и иска още нещо. Казах на Зоран Заев, че се надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България, защото тогава пак ще трябва да преговаряте с гърците", заяви днес в Скопие албанският премиер Еди Рама, цитиран от Dir.bg

Ироничният му коментар е по повод решението на България на заседанието на Съвета "Общи въпроси", с което РСМ беше спряна за начало на преговори за членство с ЕС.

Заради българското решение Албания също трябва да изчака, защото върви в пакет със Северна Македония.

"Ще трябва да изчакаме отново, но ще продължим да правим същото и ще разчитаме на себе си, а не само на това, което Брюксел казва", заяви Рама, който днес е в Скопие на икономически форум и там се срещна със Зоран Заев.

"Трябва да разчитаме на собствената си енергия, да направим всичко възможно да обединим целите си в обща цел, народите си - в един народ, държавите си - в една зона, където няма да има ограничения в сътрудничеството", коментира още албанският премиер.

Президентът на РСМ: Щом ЕС ни блокира, да засилим партньорството си със САЩ

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че страната му трябва да засили партньорството си със САЩ, основаващо се на декларацията от 2008 г., след като ЕС не успя да отвори вратите си за нея, съобщава сайтът "Сакам да кажам".

Декларацията бе подписана на 7 май 2008 г. след гръцкото вето върху приемането на Македония в НАТО.

С нея САЩ гарантираха сигурността на Македония без това да бъде замяна за членството в алианса.

"Какво ако спорът с България продължи с години? Може би не 25, както с Гърция, но ние не може да седим със скръстени ръце и да чакаме добри вести от Брюксел. В условия, когато разширяването на ЕС де факто е замразено, имаме две опции - да доведем Европа у нас, и второ, според мене трябва да започнем да връщаме към живота договора за стратегическо партньорство със САЩ от 2008 г. В договора с Вашингтон има поне четири-пет области, в които може да влезем директно в сътрудничество със САЩ. За това най-вероятно скоро ще имаме срещи на ниво държавно ръководство. Това не означава отказ от европейските интеграции, напротив. Но ако спорът с България продължи, трябва да търсим алтернативи", каза Пендаровски на панел дискусия "Трийсет години независимост и евроатлантическите перспективи на Република Северна Македония".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
4
 
18
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
В РСМ правиха поне веднъж (доколкото си спомням) Световен македонски конгрес. Така че те работят на световно ниво, а може да минат и на вселенско. Нека нашите "феодални старци" от БАН (както ги нарече Симеон Дянков) да направят един конгрес по българистика и да поразкажат на нашите европейски партньори за нашата история. А държавата да се поизръси и да финансира подобни прояви.
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 270"България ще Я има" После аз съм бил неграмотен.... хахахаха :)) Ив двата случая е правилно, ама ми стана смешно, извинявай :))
222
3
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Трябва да обясняваме позицията си спрямо РСМ на политиците в ЕС. Зоран Заев е много активен, снима се с представители на Вишеградската четворка и те, излиза, че са на негова страна. Останем ли в изолация, работите могат да тръгнат на зле. В Северна Македония на това се надяват и за това тупкат топката и не подписват нищо след заседания на съвместната комисия. Така че нека депутатите ни в ЕК да се поразмърдат.
221
1
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Тия не са в час, те въобще не знаят за какво става дума, а и не искат да знаят, да...по добре сащ,китай марс, но не и да погледнат в себе си и да признаят някой не оспорими факти, психолог трябва явно, но като всяко нещо иска време, това е процес !
220
3
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Вие не сте европа, вие сте сърбомани и ще видите пътя към ЕС през крив макарон !!!
219
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България ще е има". Няма как да бъде това което си написал. Казва се "България ще я има". Не пишете като неграмотни македонци.
218
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 267Виж ся, аз ги разбирам макетата, ама погнаха нашата история, да си крадат от албанската или сръбската, ама те искат от нашата :)) България ще е има, не могат да ги съборят сърбетата макета :))
217
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този да си беше снимал като плеймейтка чинията на закуска какво е ял, щеше да има повече смисъл.
216
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва да разчитаме на собствената си енергия, да направим всичко възможно да обединим целите си в обща цел, народите си - в един народ, държавите си - в една зона, където няма да има ограничения в сътрудничеството"Казва си им в прав текст, че иска да ги анаксира, ама "татарите" са им виновни. Смешници.
215
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек позицията на Македония е, че са безгрешни и няма какво да коригират в държавицата си. Много нагли. Ама в Европа не горят Български знамена, Заев!
214
4
 
26
 
! Отговори
Марко преди 2 години
Като се разхождаш в Скопие, сякаш си попаднал в странен свят и очакваш от някой ъгъл да те подгонят Астерикс и Обелиск
213
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев, легендата им ЗОРАН Пандев, това ще им остане на макетата :)) Не знаят фразата "айнцу цваинцу дрън"..... хахахаха :))
212
1
 
9
 
! Отговори
Нашенец преди 2 години
Драги Еди,среща на Вардаро!От татък е твое,насам не!
211
5
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Ако България не беше загубила, заради глупости на Фердинанд да обяви война на всичките ни съседи вкл и на Османската империя -----//////------ Слаб си по история. Не сме обявявали война на Империята, нито на Румъния. Напротив, Фердинанд се е надявал да си спазят мирните договори. Само че турците денонсират договора за Мидия-Енос, а румънците руския цар ги насъсква да спасяват равновесието на Балканите.
210
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албанеца как котка Заев, както змията дава ябълката на ***! Заев взел да се утешава от България с албанския премиер....жалка история! Македония бие всички рекорди по г.л.упави политици, които действат срещу интересите на народа си! Това не са патриоти, ако не знаете от албанската партия в правителството са обявили, че искат промяна на конституцията, знамето и химна на Северна Македония и албанския да стане равен на измисления македонски язик! Просто Заев си стреля в краката!
209
1
 
25
 
! Отговори
Заев преди 2 години
скоро-много скоро цяла Европа ще се нарича Македония.
208
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 258Фердинант си е поинка на парламента, нормално е да обяви война на всички :)) Целта след Освобождението ни е била една, да обединим всички българи :) Справяли сме се доста добре, щом немаме пленено българско знаме :))
207
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селски тарикат!!! Струмица е в рамките на България до 1919 година, предадена е след Ньойския договор на Сърбия със Западните покрайнини! Ако България не беше загубила, заради глупости на Фердинанд да обяви война на всичките ни съседи вкл и на Османската империя, сега Струмица щеше да е един провинциален град в България и този щеше да лае друго!Е сега ще говори албански и ще се кланя на червеното знаме с орела!
206
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно им харесва, да се готвят за още
205
3
 
13
 
! Отговори
така де... преди 2 години
Най-после някой да нарече македонците с истинското им име!!! "Северна Македония" - дрън, дрън...