Цървенковски: България иска да получи онова, което не успя с войните

Изказването му бе на сръбски език
29 юни 2021 19:12, Нели Христова
143
Цървенковски: България иска да получи онова, което не успя с войните
Снимка: БГНЕС

България иска днес да получи онова, което не успя с балканските и двете световни войни. Това заяви в обръщението си на форума за Западите Балкани в Сараево бившият президент на РС Македония Бранко Цървенковски, като прави впечатление, че изказването му бе на сръбски език.

Това, което България не успя да постигне през Втората световна война от 1941-1945 г. с оръжия и военни средства, днес иска да го постигне, като използва членството си в ЕС и правото на вето за вземане на решения.

„Позицията на България ми е напълно ясна, но онова, което ме интересува, е как другите членове на ЕС гледат на този въпрос", каза Цървенковски.

Той реагира остро на изказването на бившия президент на България Росен Плевнелиев, който подчерта, че РС Македония е млада държава, която има правото да нарича себе си и своя език, както пожелае, но македонски език преди управлението на Тито не е имало и е исторически факт, че македонският език като дело на Тито.

Цървенковски каза, че ще започне отговора си на македонски език.

„И това не е случайно. Това е моят майчин език, това е езикът, на който говореше баща ми, дядо ми и дядото на моя дядо. Значи няколко поколения преди мен, които са родени и живели още преди да се родят Йосип Броз Тито и Сталин“, подчерта бившият държавен глава.

По-нататък Цървенковски продължи изказването си на сръбски език „от уважение към домакините и за улеснение на преводачите“.

„Така че никой или поне аз не знам от историята някой да е създал нация по изкуствен начин. Имало е опити, но нито един от тях не е бил успешен“, заяви Цървенковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
16
 
! Отговори
българин преди 2 години
Точно обратното е на това, което твърди Цървенковски.Аз не познавам нация и език, които да са създадени по естествен път!Преди да се роди нация имаме племена или племе. Идва един вожд и казва: "Тук ще създам държавата Патагония!"И точка! Оттук нататък всичко е изкуствено!
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много яко как сръбските *** се жалват и реват, кеф голям.Истината и силата са на страната на България!!!
18
10
 
6
 
! Отговори
Виктор преди 2 години
До Никк:И това какво показва? Кога е кодифициран и и описан Български език?
17
2
 
21
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Хвърлих един поглед на 1вия файл и срещнах 2 интересни неща:1. Идеята е била да се направи една голяма държава Македония, с Пиринска, която да се присъедини към България. Може би Димитров за това се е съгласил първоначално да даде Пиринска Македония, но после явно се е усетил че ще го изпързалят и отказва. 2. Другото беше че като са направили македонския език, хората не са го разбирали, но бил единственият разрешен в учреждения, училища и навсякъде
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е имало никога македонски език, има български диалект , написан на сръбска машина след 1944 година, знае се много добре , кои са му създателите - сърбите и българите предатели, които са се подчинявали на сърбите от страх, за да не бъдат убити!Сега виж и прочети историята на БРЦК, ВМОРО, ВМРО и интервюто на Ванче Михайлов,ако трябва да ти извадят и документи от архива, а Македония е ГЕОГРАФСКА област!И дай архива,ако не е унищожен, да видим службата за ремакедонизация какво е вършила!
15
1
 
31
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
След това изказване става безмислена темата РСМ .
14
3
 
28
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Да се присъединяват към Сърбия тогава, нямат място в ЕС с този език на омразата!!!
13
1
 
8
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Има вече декласифицирана информация от ЦРУ, където може да прочетете какво се е случвало в региона:https://cia.gov/readingroomПишете в търсенето "macedonian question"
12
2
 
24
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Този сам казва че говори на български и сега, щом неговите прародители са говорили на същия език,тъй като писмено-регионалната форма на македонски език се появява някъде 1945г. Има документ в нета, с указа за направата на македонски език, каква да е азбуката, как да изглеждат главните и малки букви и тн
11
9
 
4
 
! Отговори
Виктор преди 2 години
А косоварите и босненците. Човек, стига говориш простотии. Чети малко история за Босна. След това се запознай с популацията в Косово(Сърбия). Косоварите се определят като албанци и сърби.
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пък баш в Сърбия се изказа, че нямало изкуствени нации. А косоварите и босненците? Също като мънкедоняните..имат нямат 20-30 години история като нация
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северняците ако не сменят тона и ще си седят по чукарите изолирани. Това не им е нито Югославия, нито СССР - няма кой да се застъпи за тях, няма кой да ни продаде нас.
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете с българофобията и я изтрийте от учебници,медии,литература,спазвайте човешките права на българите,спрете да ни крадете историята и литературата и да я наричате "македонска"! Толкова ли е сложно?
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавайте с реториката, ЕС през крив макарон! В отговор на Червенков (на ски) - и пра-пра леля Ви е говорила на български диалект, но езика ви е влязъл твърде дълбоко в долната част на гърба на Сърбия и за това не можете да го разбере
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мнозинството "македонци" са със сръбска закваска, не им вярвайте изобщо на глупостите
5
2
 
27
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Сръбе на връбе, по 5 на щик!!! Тея са по-прости и от блатняците.
4
0
 
37
 
! Отговори
тоя знае ли преди 2 години
България няма зор и нищо не ще да получи.
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата, обаче им посрои тръба за милиарди на сърбите.
2
2
 
34
 
! Отговори
24551 преди 2 години
Пак смешки.Не плюи там където,после ще ближеш...Съвет.
1
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
омразата към българия идва от сърбоманската пропаганда не от самите македонци и това е ясно на всички. Сърбите още не могат да преглътнат как ги млатихме.