По една доза от ваксината на "Пфайзер" за проболедувалите COVID в Турция

Започва ваксинация на летища и ГКПП-та
4 юли 2021 17:47, Нели Христова
26
По една доза от ваксината на "Пфайзер" за проболедувалите COVID в Турция
Снимка: БГНЕС

В Турция отменят ваксинирането с втора доза от препарата на Пфайзер/Бионтех за лица, които са прекарали коронавируса, съобщи телевизия СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на турското министерство на здравеопазването, пише БТА.

От министерството на здравеопазването изпращат смс-и на хората, изкарали КОВИД-19, в които е посочено, че втората доза ваксина на Пфайзер/Бионтех за тях на този етап се отменя. В смс-а пише още, че поставянето на втората доза ваксина на Пфайзер/Бионтех се отменя в съответствие с решение на Научната комисия за борба с коронавируса, според което една доза от този препарат е достатъчна за лицата, прекарали коронавируса.

На последното заседание на комисията на 30 юни, председателствано от министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа, също така е било постановено, че хората, прекарали КОВИД-19 може да се ваксинират срещу заболяването 3 месеца след прекарания вирус (вместо 6 месеца след болестта, както бе досега).

В Турция започва ваксинация на летища и ГКПП-та, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Започва ваксинация на летищата и граничните контролно-пропусквателни пунктове. Предлагаме на нашите граждани, пристигащи от чужбина, имунизация с първа или втора доза ваксина в 38 от общо 48 летища. В момента на ГКПП-та в 4 окръга има ваксинационни пунктове. В понеделник започва имунизацията в пунктове на 2 летища и на 2 други ГКПП-та, каза Коджа, като добави, че броят на този тип ваксинационни пунктове скоро ще се увеличи.

Над 52 милиона души вече са ваксинирани против КОВИД-19 в Турция. Ваксинационната кампания в Турция стартира в средата на януари. Гражданите могат да избират между препаратите на китайската компания Синовак, на Пфайзер/Бионтех или руската ваксина Спутник V.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи хем си изкарал болестта, хем пак искат да те набодат. Въпреки, че ваксината ще бъде моментално неутрализирана от естественике антитела, които имаш. И логиката е?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, не ми било достатъчно, че съм изкарал болестта по учебник и имам една камара антитела. Те учЕните от изследвания не се интересуват. Важното е да си пробутат залежалата стока. Пфффф гади ми се от вас, продажници!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** да протестираш и са да си изкарваш агресията в Истанбул. И да не ти харесва , това са фактите.
15
3
 
3
 
! Отговори
До доктора преди 2 години
Точно такива като теб "лекари" пратиха много народ на едно "по-хубаво място". Грешките на архитектите са над земята, а на докторите под земята. Вторите май са много повече, при това без да се стараете. Чакам да ме убедиш, че при наличие на антитела, дето не разбрах как и от къде дойдоха, трябва да се ваксинирам. На кукуво лято, и още веднъж - за по-сигурно на 36-ти март.
14
3
 
6
 
! Отговори
До 19 до доктор преди 2 години
Викш, 1ва доза, разболял се и затова няма 2ра? Такива деибли като теб увреждат генофонда на човечеството.
13
7
 
4
 
! Отговори
До лекар преди 2 години
Прочете ли добре, докторе, а по-важното е разбра ли наисаното. Хората, преболедували ковид получават съобщения, че няма да им слагат ВТОРА ваксина. Което означава, че са са разболели след ПЪРВАТА. Господ да пази от доктори като вас. И знаеш ли, не ми пука, че като неваксиниран ще си плащам лечението/според Мунчев/, а ме е страх, че ще ме лекуват такива лекари.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото оня " швед" е лекар, толкова и този. А аз съм Айнщайн.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар - категорично научна терминология, "мощно подсилва", казваш. По какво сте лекар бре колега, по маркетинг?
10
15
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Има клинични проучвания, че една доза рнк ваксина мощно подсилва имунитета на преболедувалите. Няма никакъв риск ако са две. Но след като и една е достатъчна за преболедувал, някои държави решиха да спестят дози, за да има за повече хора, щом като на преболедувалите им стига една. Преди да избухнете от възмущение антиваксъри , напомням, че цитирам проучвания.
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой вярва ли на тези лъжливи данни за процент ваксинирани в държавите по света? Особено пък представени от български журналисти? Колкото статистиката за бг заразени и починали е вярна, толкова и всичко друго дето драскат. Така им е наредено. Пазят си хляба.
8
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който го е минал тежко е най-застрашен, защото ако го цапне втори път ще е фатално!
7
7
 
19
 
! Отговори
Маските падат преди 2 години
Още ли има хора които си мислят,че т.н. "ваксини" имат нещо общо с борбата с т.н. "пандемия"?
6
9
 
24
 
! Отговори
Сина преди 2 години
До кога ще ни промивате мозъците с ваксини, вируси, антитела и всякакви простотии. Народа се умори от вас и ви мразим! Спрете, хора живейте си живота и сваляйте кирливите маски!
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** мноо важно. Много заповеди още ще се отменят. И в Турцуя и навсякъде. Циркът свършва и клоуните ще останат без работа.
4
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво им е тас ваксина като са го преболедували?
3
5
 
9
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 2 години
До Анонимен 4Даааа, доста са ''умни''!
2
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
54 милиона ваксинирани! Дори турците излязоха по -умни от бг
1
7
 
35
 
! Отговори
Баба Марта преди 2 години
Брей, не се харчат пустите ваксини!