Босна отбелязва 26-та годишнина от геноцида в Сребреница

Ще бъдат погребани 19 идентифицирани жертви
11 юли 2021 12:15, Нели Христова
9
Босна отбелязва 26-та годишнина от геноцида в Сребреница
Снимка: БГНЕС

Мемориалният център Сребреница-Поточари днес отбелязва 26-ата годишнина от геноцида на бошняците през юли 1995 г. от сръбските сили.

Както Бета съобщи, на честването няма да има представители на сръбските власти, но е обявено присъствието на делегация от правителството на Република Сръбска. В Поточари, наред с други, ще бъдат президентът на Черна гора Мило Джуканович и вицепремиерът на Черна гора Дритан Абазович.

Тленните останки на още 19 идентифицирани жертви в Сребреница ще бъдат погребани днес в Поточари.

Досега Мемориалният център Сребреница-Поточари е погребал 6 652 жертви на бошняшкия геноцид в Сребреница, а други 237 жертви са погребани на други места, според желанието на техните семейства. Сред тях са 435 непълнолетни. Още хиляда изчезнали жители на Сребреница все още се издирват.

След влизането си в защитената зона на ООН през юли 1995 г. сръбските сили, водени от командващия армията на Република Сръбска Ратко Младич, са убили около 8 000 души, предимно мъже и момчета.

За геноцид, престъпления срещу човечеството и други престъпления, извършени в Сребреница през юли 1995 г., Хагският трибунал и съдилищата в БиХ, Сърбия и Хърватия досега са осъдили 47 души на повече от 700 години затвор.

Младич беше осъден на доживотен затвор от Международния наказателен съд в Хага, както и бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич. Трима други висши офицери от армията на Република Сръбска излежават доживотни присъди за геноцида в Сребреница.         

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
***, годините затвор не се сумират!!!
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До1 . Не е така Ив Израел има мюсюлмани , който си живеят спокойно. И трябва да правиш разлика че има Хизбула.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 1 в момента парите са у евреите,така че те поръчват музиката
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Питащати май нещо много питаш, аман от антисемитизъм! България ще плаща кръвнина и репарации на Израел за депортираните в газови камери през войната евреи от Македония.
3
1
 
8
 
! Отговори
:( преди 2 години
За това Сърбия не е в ЕС, а приятел на Русия
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПитащаМоже би защото Израел и евреите имат право на държава след Холокоста, изпепелил над 6 милиона евреи?
1
1
 
14
 
! Отговори
Питаща преди 2 години
Моят въпрос: сърбите подложиха на геноцид бошняците в Босна- мюсюлмански народ. Целия свят скочи да защитава босненските мюсюлмани и успя да спре и осъди този геноцид, разбораемо и правилно! В същото време Израел подлага ежедневно и от много години на геноцид и непрестнен терор мюсюлманското население на Палестина, като статистиките са кръвосмразяващи! С същото време обаче, абсолютно нито един лидер на Запад не ще дори да коментира този геноцид. Защо има такива двойни стандарти за сърби и евреи?