Приятелски мач скара Турция и Гърция

Двете страни от години имат разногласия по редица въпроси
14 юли 2021 07:22, Нели Христова
13
Приятелски мач скара Турция и Гърция
Снимка: Pixabay

Турция изрази пред посланика на Гърция в Анкара "силен протест" по повод отношението на гръцките власти към футболния клуб "Галатасарай" преди планиран приятелски мач в Атина, предаде Ройтерс, като се позова на Анадолската агенция, съобщава БТА. Гръцкият посланик в Анкара е бил повикан в турското външно министерство.

Футболистите на "Галатасарай" пристигнали преди два дни в Атина с частен самолет, за да участват в приятелски мач с гръцкия клуб "Олимпиакос". Гръцките власти поискали от футболистите да се подложат на бързи тестове за ковид на летището, въпреки представените от тях резултати от PCR-тестове. Футболистите на "Галатасарай" отказали да повторят тестовете и съответно да влязат в Гърция. В крайна сметка мачът бе отменен.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обсъди случая по телефона с гръцкия си колега Никос Дендиас, предаде в. "Хюриет дейли нюз".

Турското външно министерство обвини Атина в "произвол". Злобното и неспортменско отношение, което бе показано спрямо "Галатасарай" в Атина, не може да бъде прието. Винаги стоим зад нашите отбори, посочи Чавушоглу.

Фактът, че предоставените от нашите футболисти PCR-тестове бяха сметнати за невалидни и целият отбор е трябвало да извърши повторно тестване, е далеч от джентълменството и добрата воля, заяви по-рано днес говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

"Галатасарай" - клубът, който много пъти е представял Турция в Европа, за първи път се сблъсква с такова неуважително отношение. Очакваме извинения от официални гръцки представители за отношението им към нас, което противоречи на зачитането на човешките права, посочиха от истанбулския футболен клуб.

Турският министър на младежта и спорта Мехмет Касапоглу и Турската футболна федерация също осъдиха действията на Гърция. От Турската футболна федерация посочиха, че с отношението си гръцките власти "вредят на духа на спорта".

Гръцкият заместник-министър за защитата на гражданите Никос Хардалиас съобщи, че по негово нареждане турските футболисти не са били допуснати в Гърция заради това, че са отказали да им бъдат направени бързи тестове на летище "Елефтериос Венизелос".

Отношенията между Турция и Гърция са обтегнати. Двете страни от години имат разногласия по редица въпроси. Миналата година съюзничките в НАТО бяха близо до въоръжен конфликт, което се отрази отрицателно върху отношенията между Европейския съюз и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен Какво им е велико да колиш и изнасилваш безащитни хора. Като срещнат сериозна войска се *** от страх.
8
3
 
6
 
! Отговори
до no coment преди 2 години
Толкова злекаруси ли живечт в БГ господи,прибери си ги,моля....Гърция и Турция са ДЪРЖАВИ и за да ги сравнавяш е редно да посочиш други държави.Комунизъм е политическо течение,а за твое сведение комунистическото мислене на българина не е отминало вече повече от 30 г. т.нар. демокрация..
7
2
 
3
 
! Отговори
222 преди 2 години
Балканска му работа. Добре, че ние поне нямаме никакви проблеми с наши комшии.
6
4
 
4
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
Гърците и турците се обичат точно толкова,колкото българите и комунистите.Нито повече,нито по-малко.
5
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е велика нация а турците са велик нанод!
4
20
 
14
 
! Отговори
Георгиос Николаис преди 2 години
ТУРКИЯ НЯМА ДА Я ИМА СКОРО..А ТУРЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ НАПРАВЕНИ НА КУРБАН..ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ РАЗНУВА С ГЪРЦИЯ.....КУРДОСТАН И ГЪРЦИЯ = ОБЩА ГРАНИЦА НА РЕКА ЕФРАТ ....ГЕОРГИА И ЕЛЛАДА = ОБЩА ГРАНИЦА ДО БАТУМИ ...И С АРМЕНИЯ = ПАК ТАМ НЯКЪДЕ НАБЛИЗО .
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестове, ваксини, паспорти, нямат значение, всичко трябва да се повтаря отново и отново. Толко са ги произвели, че трябва да се ползват. Сбърканяци!
2
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В спорта няма политика но и там се намърдаха гърците. Ако се стигне до конфликт ще се молят като арменците на чужди сили.
1
2
 
35
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Приятелски мач между неприятели.