Балканите горят: Жертви, изпепелени къщи и гори, евакуирани...

Каква е ситуацията унас, в Гърция, Турция и Северна Македония?
Обновена: 5 авг 2021 09:42 | 5 авг 2021 09:42, Нели Христова
39
Балканите горят: Жертви, изпепелени къщи и гори, евакуирани...
Снимка: БГНЕС

Горещото време доведе до множество силни пожари из целия Балкански полуостров. България, Турция, Гърция, Северна Македония и Албания от дни се опитват да се справят с огъня. Двама души загинаха у нас, 8 загубиха живота си в Турция, а възрастен мъж е загинал в Албания.

Днес в България времето продължава да е пожароопасно. Със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи.

Вчера в страната е имало 187 пожара. Стихията над Сандански, която отне живота на двама горски служители, продължава да бушува. Рано сутринта група горски служители за пореден ден се качиха в планината, за да помогнат на противопожарните служби, които цяла нощ опитват да овладеят огъня.

Вятърът в района утихна, а температурите се понижиха. Според огнеборците сега е най-подходящият момент пожарът да бъде овладян. Няма опасност за селото, в което хората са спокойни, не се говори за евакуация.

В Северна Македония от понеделник са регистрирани 10 пожара,  според последните данни, обявени вчера от директора на ЦУК Стоянче Ангелов. В страната ще бъде обявена кризисна ситуация.

България помага с 5 противопожарни автомобила за овладяването на ситуацията в критичната зона край село Нови истевник. Българските екипи помагат в гасенето на пожарите в най-застрашената зона - пред входа на село Пехчево, където все още има активни огнища.

Със стихията се борят 2 македонски и 3 сръбски хеликоптера. Засега, въпреки мащаба на пламъците, жертви няма.

Ситуацията беше най-критична в понеделник вечерта близо до източния град Кочани, където масивните пожари стигнаха опасно близо до покрайнините на града, изгаряйки няколко къщи и превозни средства по пътя. Девет души са потърсили медицинска помощ след вдишване на дим. Пожарът беше овладян във вторник с помощта на пожарникари, доброволци и армия.

Голяма критика за правителството беше, че страната не може да използва трите специализирани противопожарни самолета, които притежава, тъй като те не са поддържани от две години и не се считат за годни за летене. Сърбия във вторник изпрати четири свои хеликоптера в Северна Македония, за да помогне в битката с пожарите.

Във вторник пожар край южния град Гевгелия за кратко затвори най-натоварения граничен пункт в страната с Гърция - Богородица.

Според Центъра за управление на кризи, няколко горски пожара остават активни в района на столицата Скопие и в районите на градовете Струмица, Куманово, Битоля и Щип.

"Ситуацията се променя от час на час. Не можем да прогнозираме предварително как ще се държат пожарите, защото изключително сухата растителност, високите температури и вятърът допринасят за бързото им разпространение и смяна на посоките", каза Ангелов в изявление пред МВР.

Продължава борбата с огъня в Турция. В страната има 11 пожара, които са извън контрол, в шест провинции. Заради приближаващ пожар в турската провинция Мугла беше евакуирана топлоелектрическа централа и близко населено място.

Според местните власти, всички опасни материали и химикали са изнесени от съоръжението, но има опасност от експлозия на тонове складирани въглища, с които ТЕЦ-ът работи. Има вероятност целият град да бъде евакуиран.

Пожарите в страната бушуват повече от седмица - загинали са 8 души, а огнищата са над 180. Властта и президентът Реджеп Ердоган са остро критикувани за начина, по който се справят с огнената стихия.

 

В капан на пламъците продължава да е и Гърция. Горските пожари са изгорили всичко по пътя си от Варибоби на север от Атина през Кос, Евия, Ираклион, Мани, Родос и Месиния.

Във вторник следобед пожар във Варибоби беше извън контрол, изгаряйки десетки хектари борова гора, както и къщи. Хората се евакуираха от домовете си, а пожарникарите се бориха с пламъците дори през нощта.

На остров Евбея, в Лимни, стотици жители и посетители бяха евакуирани от десет села. Пожарите там са унищожили горски земи, домове, туристически квартири и фабрики. Ситуацията е много опасна в района на Дримонас, където група монаси отказват да напуснат манастира "Св. Давид", въпреки че сградата е заобиколена от огън.

 

Височината на пламъците достигат от 30 до 40 метра в боровата гора, а огънят е обградил манастира. "Задушаваме се от дима, това е кошмар", каза игуменът на "Св. Дави" пред агенция ANA-MPA.

Досега, според гръцката полиция, няма жертви. По отношение на големия пожар в Северна Атика, областният управител, Джоргос Патулис, каза пред телевизия SKAI, че той е стартиран от трансформатор.

Според държавната агенция Атина Македонски новини, Миграционното министерство в сътрудничество с Министерството на защитата на гражданите, поради пожара в района на Варибоби и от съображения за безопасност, прехвърли 16 непридружени деца от центъра за задържане на мигранти в Амигдалеза, Атика, към бежанския лагер Скарамагас

Продължават и опитите за овладяване на пожарите около Атина. Задимяването в районите на огнищата вече започва да надвишава допустимите норми.

В Албания пожарите са причинили смъртта на един гражданин, а един офицер е ранен и хоспитализиран във вторник. Министърът на отбраната Нико Пелеши е разпоредил евакуацията на три села в района на Гирокастра във вторник.

"Загубата на живота на 64-годишен мъж от село Асим Зенели в административното звено на Антигона в Гирокастра и тежките рани на съпругата му са трагичният резултат от пожари в района", заяви Брикена Джани Метай, журналист от Гирокастра, пред BIRN. Тя добави, че хиляди хектари земя са изгорели.

Според Министерството на отбраната все още има около седем района в Албания, където полицията и военните сили работят за гасене на пламъците. Полуостров Карабурун е най-проблемното място по отношение на пожарите.

Полицията арестува трима души във вторник по подозрение за палеж.

В Хърватия горски пожар в Сегет Горни, навътре от южния крайбрежен град Трогир, който избухна в понеделник, все още е активен, а до сряда е изгорил около 1600 хектара храсти и борови и маслинови дървета, според медиите .

В Черна гора няма активни горски пожари в момента, след като през последните дни няколко бяха регистрирани в столицата Подгорица и град Никсич.

По-малки пожари имаше и в полетата край Тузи и Даниловград, докато пожарникарите поставиха голям пожар на депо в близост до Никсич под контрол.

След като някои от засегнатите държави се обърнаха към ЕС за помощ при овладяването на пожарите, Механизмът на Гражданската защита на ЕС изпрати два хеликоптера в Албания и противопожарен екип с 45 пожарникари в Северна Македония и четири въздушни трактора и екип за борба с наземни гори от 40 пожарникари към Гърция.

Комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич заяви: "Ние работим денонощно, за да изпратим помощ, тъй като пожарите бушуват в цяла Европа. Благодаря на Кипър, Чехия, Франция, Словения и Холандия за бързото разполагане на противопожарни самолети, хеликоптери и екип от пожарникари в подкрепа на страните, силно засегнати от горски пожари."

"Понастоящем, тъй като няколко средиземноморски държави са изправени пред пожари, Гражданската защита на ЕС гарантира, че нашите инструменти за гасене на пожар се използват с максимален капацитет. Това е отличен пример за солидарност на ЕС в моменти на нужда", добави той.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 месец
warnings about terror with digitтal holographic weapons .преди малко заваля дъжд..Благодарение на дъжда бе засечен огромен тежко увреден обем десетки хиляди метри дълъг до 5900 метра широк и дебел около 890 метра. От тях около 290 метра вътрешно в обема бяха остро увреждащи. Имаше мощни електрически разряди по краищата риск от пожари на големи територии. Увредения обем е от нагло престъпни дигитлано холограмни оръжия и бели високо вредни скенери вкл инсталирани на автомобили
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
TOVA SA PALEJI. STOTICI MESTA SE ZAPALIHA EDNOVREMENNO OT GLOBALNITE TERORISTI I TEHNITE SLUGI
35
0
 
1
 
! Отговори
питам преди 1 месец
Кои запали тези пожари.? Едновременно навсякъде дори в сибир дето едва ли има пушачи и хора
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ПРАКТИКАТА МИ ВИНАГИ, КОГАТО ПУША В ПОЖАРООПАСНИ УСЛОВИЯ В ПОЛЕ ИЛИ ГОРА,ИЗПОЛЗВАМ НАЙ-СИГУРНИЯТ НАЧИН - ФАСЪТ НА ЗЕМЯТА ПОД ПОДМЕТКАТА И РАЗТЪРКВАМ. ТАКА ПРЕМАХВАМ ВСЯКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗБУХВАНЕ НА ОГЪН. А ТРАГЕДИЯТА С ДВАМАТА ГОРСКИ ПОКАЗВА, ЧЕ ПРОБЛЕМЪТ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ХОРАТА Е ПОДЦЕНЕН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА. ТОВА ЗА МЕН Е ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ И Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТГОВОРЪТ СЕ СЪДЪРЖА ВЪВ ВАШЕТО ОПИСАНИЕ "...преди 20 години на лагер ... запалихме суха трева ..." ЗАПАЛИХМЕ - ИЗПОЛЗВАЛИ СТЕ ОТКРИТ ОГЪН - КИБРИТ (клечкопал) ИЛИ ЗАПАЛКА. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ СТЕ ИЗВЪРШИЛИ УМИШЛЕНО ДЕЙСТВИЕ С ЦЕЛ ДА ЗАПАЛИТЕ ОГЪН. НЕУМИШЛЕНОТО ДЕЙСТВИЕ - ХВЪРЛЕН ФАС, МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ПОЖАР САМО ПРИ СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ (например хвърлен в горещо време в купа сухо сено). НА НИКОГО НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ВЪРВИ ИЗ ИЗСЪХНАЛО ПОЛЕ ДА ПУШИ И ДА МЯТА ФАСОВЕ КЪДЕТО МУ ПАДНЕ.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балканите горят.Чия мечта се сбъдна.Чий джоб ще се напълни.
31
0
 
3
 
! Отговори
Зора преди 1 месец
По нашите медии няма нито дума за пожара непосредствено до Босилеград! Българите там се самоорганизират да гасят с подръчни средства. Сърбия и България пращат техника и огнеборци в С. Македония, а точно до границата ни има сериозен проблем с и без друго изстрадалото българско население от раьона.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пожарите са мащабни и дано контролирани,трябва нощем да се следи от високо. Караул.Как пък ни един дрон не видя подпалвачите!?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пожарникарите да се наричат огнегасители.Подпалвачите от кого са обучени!?
28
3
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 1 месец
До25Ти си за затвор или за лудница или за детската градина,как може да хвърляш фас в суха трева по това време.преди 20 години на лагер на Витоша през месец април!!! , запалихме суха трева на една поляна, Едва загасихме поляната, в единия край почти се беше прехвърлило на гората. Това са детски истории, които носят страпен риск. Работата е изключителн осериозна, а още по-безотговорно е да съветваш другите, че няма риск да си хвърлят фаса. То и до бензиноколонка може да се намерят умници с фас
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До АнонименРусия първо да загаси палежите на путинския режим в Якутия и тогава да ходи да гаси чужди пожари. Там е някакъв ад вече много време.
26
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен СПРЕТЕ.. преди 1 месец
... И НАБЛЮДАВАХ - НИКАКВИ 451 ФАРЕНХАЙТА, НИКАКВИ ПРИЗНАЦИ ЗА ГОРЕНЕ - ПРИ ЛЕК ВЯТЪР ФАСОВЕТЕ ПУШИХА ДО ДОГАРЯНЕ И КРАЙ.
25
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен СПРЕТЕ.. преди 1 месец
КОГАТО СЕ ПАЛИ НЕЩО НЕЗАВИСИМО ОТ ПРИЧИНАТА ТО СЕ НАРИЧА ПОЖАР. А ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС ВТРЪСНАЛО МИ Е ДА ПАЛЯ И ГАСЯ ПОЖАРИ. В 99% ОТ СЛУЧАИТЕ ПОЖАРИТЕ СА ЗАПАЛЕНИ УМИШЛЕНО И САМО В 1% СА ВЪЗНИКНАЛИ ОТ СЪЧЕТАВАНЕ НА ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ. СМЕШНИ СА ОБЯСНЕНИЯТА КАТО НЕБРЕЖНА ЦИГАРА... ДОРИ ТАЗИ СУТРИН НАПРАВИХ ПРОВЕРКА - ИЗПУШИХ ДВА ПЪТИ ЦИГАРИ НАПОЛОВИНА,ВНИМАТЕЛНО ГИ ПОСТАВИХ В ИЗСЪХНАЛА ТРЕВА (жълта като слама) И НАБЛЮДАВАХ - НИКАКВИ 451 ФАРЕНХАЙТА, НИКАКВИ ПРИЗНАЦИ ЗА ГОРЕНЕ - ПРИ ЛЕК ВЯТЪР ФАСОВЕТЕ
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете да наричате палежите пожари!
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЛУЧАЯТ С ДВАМАТА ГОРСКИ, ЗАГИНАЛИ В ПОЖАРА, Е НА СМЕТКАТА НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ АКО НЕ БЯХА ИЗПРАТИЛИ ПОЖАРНИКАРИ В РСМ, ГОРСКИТЕ ЩЯХА ДА ВЪЗКРЪСНАТ. А МАКАДОНЦИТЕ, КАТО НАСЛЕДНИЦИ НА ФИЛИП и АЛЕКСАНДЪР, МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ И САМИ БЕЗ ПОМОЩ ОТ МРЪСНИТЕ БЪЛГАРСКИ ФАШИСТКИ ТАТАРИ!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Завещанието на гърбавите, няма пари, няма техника, няма екипировка, няма вода. Има само чекмедже, а хората да горят, да се давят и да измират. После пак ги слушайте троловете на дебелия от банкя.
21
1
 
3
 
! Отговори
Ай стига преди 1 месец
Ало, тия от кръчмата! Ай стига сте правили политика от всичко!Ако не можете да коментирате нещо смислено просто си мълчете !
20
1
 
14
 
! Отговори
Некадърното преди 1 месец
Служебно правителство изпраща пожарникари професионалисти с техника да гласят пожари в чужди държави, я тук необучени и неекипирани горски, който по тая причина изгарят живи дни преди годежа си - оставка Янев, оставка некадърници !!!!
19
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 месец
Проблем ли имаш с помощта от Русия, сорсоидче ? Сигурно ще се кефиш като луд ако гори къщатата на баба ти, само и само да не я изгаси руски самолет...
18
2
 
10
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 1 месец
Половината ни гори са изсечени, другата половина изгорени. Хора!!! Ако останем без гори, тук ще стане пустиня. Трябва да помислим сериозно за повторно залесяване на опустошените от ГЕРБ и ДПС територии.