Доброволец, гасящ пожарите на Евия: Държавата я няма никъде

Помощта за тях идва от местните жители
14 авг 2021 19:36, Нели Христова
23
Доброволец, гасящ пожарите на Евия: Държавата я няма никъде
Снимка: БГНЕС

"Научих се да се боря с пожарите, защото трябваше. Това не е моя работа, не съм пожарникар. Но почувствах, че това е мястото, което има нужда от мен, затова го направих".

Горските пожари принудиха стотици хора да напуснат гръцкия остров Евия. Огънят разруши къщи и събори електропроводи.

За една нощ жителите на Евия трбяваше да се превърнат в пожарникари. Те станаха доброволци в опит да сложат край на горските пожари, които разкъсват целия остров.

Спирос, местен служител в семейния супермаркет, говори пред BBC за това как той и други са се обединили, за да спрат пожара.

"Когато гася пожарите, единственото, което си мисля, е че това може да е къщата на човек, който познавам, на приятел или на роднина. Чувствам задължение. Трябва да го направя, точно както много други хора се чувстват по същия начин. Лично моята къща не е засегната, но аз искам да помогна на други човешки същества. Нямаше помощ от другаде, каквото сме постигнали, сме го постигнали сами", казва Спирос.

Властите казват, че много от пожарите са задържани именно благодарение на усилията на местните жители, които са отказали да се евакуират от острова и са останали да помагат в борбата с бедствието.

"Това, което искам да кажа на правителството е, че ние не ги видяхме абсолютно никъде. По телевизиите в Гърция те просто казват това, което мислят, че искаме да чуем. Не очакваме нищо от никого. След като пожарите се разпалиха, хора от страната и от чужбина ни показаха своята подкрепа. Те застанаха до нас по много различни начини. Носеха ни храна и вода, стояха до нас постоянно, показваха интерес как могат да ни помогнат. Третират ни като онези, които са спасили този регион. Имаме страхотна подкрепа от обществото тук", допълва доброволецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Островът се казва ЕВБЕЯ.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къщи в горския фонд. Ми то като във Витоша.
17
1
 
15
 
! Отговори
иво8 преди 2 години
Каква държава бе?Ако имаше такава Бойко Борисов,Терзийски и Младен Маринов отдавна щяха да са в затвора.След кадрите с полицейският садизъм да говорим за държава е безпредметно.
16
1
 
7
 
! Отговори
Доброволеца преди 2 години
да изкара едно евро което да не декларира, да види къде е държавата :D :D :D
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е,че подцениха пожара и чак когато пламъците станаха колкото 10 етажен блок се засилиха да действат.Прав е човека,че в началото изобщо нямаше грижа държавата.А има и друго.Там има постове на всяко възвишение пожарникари дежурят денонощно и при най-малкият пушек действат.Вятърът обаче рязко се усили и неможаха да смогнат навреме да овладеят пожара.И като духна този вятър с дни духаше яко.Температурата толкова вискока,че скалите на лава стават.Няма гасене това!А точно там беше като Родопи
14
5
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Велик и благороден Китай ще ни върне държавта. Това означава смъртъ за руските евреи,,чиято територия е всъщност българо-китайска. Смърт за Руско-Германски Шкеназ!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека поне България ( стига народа да иска и да е доброволно) да изпрати провизии храна и лекарства на съседите гърци, имаме много жито и слънчогледово олио. Все пак сме съседи, да им помогнем с каквото можем, ако трябва и самоинициатива ,нека да им помогнем, въпреки че гърците не ни харесват от векове.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата е заета с важната мисия да боде овцете. Некви пожари имало, голяма работа.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИЦОТАКИС:ЕВБЕЯ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА!МАКЕДОНИЯ Е ГРЪЦКА!ВАЖНОТО Е,ЧЕ СКОПЯНИТЕ СИ СМЕНИХА ИМЕТО...А ТОВА ЧЕ ВТОРИЯТ ПО ГОЛЕМИНА ОСТРОВ Е ПРВЪРНАТ В КУПЧИНА ПЕПЕЛ ВЪОБЩЕ НЕ МЕ ЗАСЯГА!
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е нормален човек. Ако беше българин щеше да каже: - който не гаси е *** ,що да се прави на по специален защото гаси .
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гасенето на пожарите е целогодишна работа- почистване на гората , пускане на стада с кози да прочистват , противопожарни коридори , подготовка на екипировка и техника...
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя не е ли чувал че до септември държавната администрация е в заслужен отдих.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми държавата, това сме ние, ако ни нема, значи и държава няма да има.....хахахаха :))) Иначе със сладки приказки сме първи у Европата сигурно.....хахахаха :))))))
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е ужасно и е съвсем близо до нас, това е под олимпийската ривиера, което си се води македония като област. Тоя Мицотакис дали не трябва да види гнева на гърците. И без това откакто смени Ципрас отношенията с България не са както бяха.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В един клип имаше много загинали от огъня овце, цяло стадо. Един гърцки пожарникар разправяше, че докато са били изпратени да гасят в едно село, в двора на една къща са блеели жално овце, имаше и вързано куче, което е скимтяло, но пожарникарите поради големия огън не са могли да ги спасят, животните са изгорели живи. Това го разказваше през сълзи този пожарникар. Един грък е спасил зайче в горящата гора, дивото зайче само е дошло при човека след като беше повикано, пренебрегвайки страхливостта с
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВО МУ ПУКА НА МИЦОТАКИС ЗА ПОЖАРИТЕ НА О-В ЕВБЕЯ... ВАЖНОТО Е ДА КРЕЩИМ ПО ПЛОЩАДИТЕ,ЧЕ МАКЕДОНИЯ Е ГРЪЦКА...ПЪК ТОВА,ЧЕ ВТОРИЯТ ПО ГОЛЕМИНА ОСТРОВ Е ПРЕВЪРНАТ В ПЕПЕЛ...КАКВО ТОЛКОВА.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само местните, но и от други държави, включително и с българска подкрепа са се отзовали на помощ на гърците.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ Я НЯМА...КАКВО МУ ПУКА НА МИЦОТАКИС ЗА ПОЖАРИТЕ В ЕВБЕЯ...ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО,КОЕТО ГО ИНТЕРЕСУВА Е КАК ДА "ДОКАЖЕ"НА СВЕТА КОЛКО ГРЪЦКА Е МАКЕДОНИЯ.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая Евия, островът е Евбея, хиляда пъти ви го казаха, стига с тоя копи пейст от гугъл транслейтър.