Заев очаква въпросът на РСМ за ЕС да бъде решен през ноември

Той обяви, че страната има готовност да номинира две дипломатически ноти
3 сеп 2021 20:20, Нели Христова
45
Заев очаква въпросът на РСМ за ЕС да бъде решен през ноември
Снимка: БГНЕС

Всички информации сочат, че в България ще има трети парламентарни избори, заедно с предстоящите президентски. Очаква се след това да бъде сформирано правителство, с което ще може да се преговаря за намиране на решение за отблокиране на процеса и начало на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Това заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос, свързан с по-нататъшното развитие на отношенията с България.

„Имайки това предвид, очаквам в края на ноември и през целия декември да можем да приключим въпросите, тъй като всички те са посочени в пътната карта”, каза Заев. Това означава, че посредством сроковете и посочените институции за засилване ефикасността на реализацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България се дават и гаранции за неговото изпълнение.

„В същото време имаме готовност - и аз призовавам публично това да стигне до България, да номинираме двете дипломатически ноти”, каза Заев.

Едната, че Северна Македония е едно и също като Република Северна Македония, се отнася до териториалната цялост на Република Северна Македония. В нея се казва, че Скопие няма териториални претенции към някоя от съседните държави, включително България и има готовност да я изпрати, където е необходимо, „включително в ЕС, в България, на съседите, в ООН”.

Втората нота е свързана с ненамесата във вътрешните работи, включително по отношение на малцинствените права.

„Както казах в съвременна Европа, а ние се смятаме за европейци, България е член на ЕС, тези въпроси се решават от съда в Страсбург и няма защо ние да се намесваме или те да се намесват у нас по подобни въпроси. Нашата цел е да се грижим тук за всички етнически общности, за всички малцинства, които имаме в страната, включително и за българското малцинство. Определено правим това и много неща са подобрени", каза премиерът Заев.

Той изрази увереност, че когато животът се нормализира и проблемите с пандемията бъдат преодолени, капиталовите инвестиции в инфраструктурата могат да бъдат засилени.

Всичко това ще създаде по-положителна среда, особено у нас, но също и в България, за да можем да продължим по пътя си към Европейския съюз, подчерта македонският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
15
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
"Мислете, като гласувате! ВМРО, Възраждане трябва да влязат!" За Възраждане незнам, но вмро - то защо? Паспорти за продаване ли останаха? Четри години си правиха алъш вериш, и като го питаха шкембе войвода какво е правил да защити националните интереси в случая - прехвърли всички отговорности на народното събрание! Двамата с бачо му варели да си вързват релсата на шията и...
13
2
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Чак...след десетия премиер след Зоран Заев,Северна Македония ще бъде приета в ЕС. (От...пророчествата на Нострадамус,Катрен 2371,стих 247)
12
1
 
25
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Тея твърдоглавци не разбраха че у тях е решението и че не ние се натискаме за ЕС. Някой ги лъже много отвън и те много му вярват.
11
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера, на какво се дължат подобни нереални и все пак постоянни очаквания? Какво са направили скопиянци, че да заслужат някакво доверие? Те още продължават да си правят устата за царете, особено Самуил, Персиян, за азбуката ни, та чак до Гоце. Кой какво им е обещавал от наша страна, това трябва да стане пределно ясно! И в никакъв случай да не се допускат предатели като *** и ДАЙ БГ да имат каквато и да роля в този случай! Мислете, като гласувате! ВМРО, Възраждане трябва да влязат!
10
0
 
32
 
! Отговори
България къмЗайоБайо преди 2 години
Ще почакаш още 20-30 г.....МОРКОВИТЕ свършиха!
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъже, предимно себе си.
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според албански виц, на въпроса какво става когато изкъпеш хубаво един "македонец", отговора е,чист БЪЛГАРИН!Заев сигурно още не се е изкъпал хубаво, но постепенно и това ще стане!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според албански виц, на въпроса какво става когато изкъпеш хубаво един "македонец", отговора е,чист българин!Заев сигурно още не се е изкъпал хубаво, но постепенно и това ще стане!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Биляна Македонска...Не му вярвай,бъди по резервирана...омразата е много дълбока..
5
5
 
22
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Какво българско малцинство бе кютюк...българин си отгоре до долу....
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквал? Той непекъснато очаква, но не рави нищо по въпроса. Защо бе, Заев не си изпълни до сега ни една точка от договора, който подписа през 2017та?Мкедонците много обичат нищо да не правят но да "очакват".
3
12
 
6
 
! Отговори
Биляна Македонска преди 2 години
Първото възпитано изказване на официално македонско лице за последните 520 години спрямо България.
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много е противен тоя и нагъл македонец
1
3
 
30
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Трай Зайо за зелена тревица!