България е трябвало да информира за проблемите в Скопие

От наша страна имало пасивност
17 сеп 2021 22:13,
10

България е трябвало да алармира международните институции за проблемите в Скопие, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR доц. Спас Ташев от БАН.

По думите му вместо това от наша страна е имало пасивност.

Той коментира и появата на „Нон пейпър“.

„Появата на този документ е вид провокация. Журналисти от Македония, с които съм се срещал, твърдят, че не са виждали такъв документ. Информацията, която имам е, че такъв документ е съставян под влияние на Скопие, на един доста ранен етап от опитите Скопие да предизвика чуждестранна намеса, с цел да бъде предрешен този спор“, каза доц. Ташев.

Още по темата
"Излиза, че на истината може да има алтернатива, това е лъжата и те са еднакво равностойни. Не смятам, че от българска страна това може да бъде прието. Всичко в "нон пейпър" е безумно. Там се твърди, че има единомислие между България и РСМ. Ако има някакъв македонски наратив, това са опозиционни македонски структури, които са се борили за отстояване истината и своето българско самосъзнание. Фундаментална грешка е, че България не обръща внимание на документи, които вече съществуват", допълни още той.

По думите му 5000 души в Северна Македония са се определили като българи при преброяването.

"Ако твърдят, че са толкова, е голям напредък, бяха 1417 при предното преброяване. Един пример - в Босилеград живеят около 20 000, които по югославско време са мигрирали там, по актовете те са българи, а уж ние имаме 1417 души. Преброяването става на тетрадки, с молив, нищо не е заверено. Дали тези данни от тетрадката ще се появят в официалната статистика?", попита доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Станахме за смях пред света с нашата глупава позиция спрямо Македониа,че чак и вето им наложихме. Навиването на ръждясалите псевдо патриотични пружини ни прави даже още по смешни.Това,че сме давали безмислени жертви си е наш проблем.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ветото ще е дълго и дебело за северняците
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е. Пасивността е характерната черта на всички български правителства, когато стане въпрос за защита на националните ни интереси. Просто не им пука. Защо тогава българите в Македония да рискуват да си имат проблеми със сърбоманската власт, когато никой от България няма да ги защити.
3
4
 
9
 
! Отговори
Какъв е Радев? преди 2 години
ФИ-***-РАНТ обслужващ руските интереси! Кой назначи служебното правителство? Радев! Кой от българска страна да се обади? Никой, защото така е наредено от някъде! Тези са майкопродавци!
2
3
 
10
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Da, za Makedonijaняма такова териториално...България е една...навсякъде се ползва Кирилицата...,путин нали лъжеше света,че кирилицата тръгнала от...македония,защо пишеш на латиница като...сръбско псе?България държи ключа...приятелите ни от САЩ и те осъзнаха,че сме прави...България не иска нищо от рускиятви троянски ...да спазвате подписаните договори...да признаете исторически факти,СССР и Югославия са мъртиви...когато възкръсне римската...и вашите ...може би,жертва сте...използват ви...
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЮРМ иска членство те трябва да са активните не ние. Ние когато трябваше затваряшме блокове на АЕЦ, рязахме ракети и т.н. Условията сме ги поставили остава БЮРМ да се активизира и да ги изпълни, а не само да шикалкави и увърта като стара мома.