Кой замени имената на избити български войводи с македонски?

Политиците подклаждат противопоставянето между българи и македонци
28 сеп 2021 10:50, Ния Христова
55
Плоча с надпис към камбанария от 1910 г., загатващ , че местните хора там са се самоопределяли като българи, е открит край македонския град Прилеп. 
 
"Църквата е в малко населено място, което е като предградие на Прилеп. Буквите от надписа са почти изтрити и много малко могат се видят и разчетат. Плочата е запазена, защото никой не ѝ е обърнал достатъчно внимание досега", коментира пред Bulgaria ON AIR журналистът и писател Владимир Перев. 
 
"На това свято място е подменена историята. На стария паметник на комитите, избити в борбата с турците, са били изписани имената на убитите българи. На паметника имаше стихове на Ботев. Но преди години той е срутен и подменен, а имената на загиналите са сменени с македонски окончания", заяви Владимир Перев.
 
"Това е безобразие, обидно е. Върху гроба е оставен оригиналният кръст, но надгробната плоча е направена от местната партийна организация, където войводата е почти македонизиран. Всичко това е документирано и се знае, но никой не се занимава с тези случаи", добави журналистът пред Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че политиците подклаждат противопоставянето между българи и македонци.
 
"Когато се седне на маса с приятели всичко е спокойно. В разговорите на чаша ракия е една политическата ситуация, но когато се говори официално - тогава се създават проблемите", коментира Владимир Перев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
36
 
! Отговори
БЛАГОДАРЯ преди 2 години
Благодаря на Смъpдия и СССР за над 100 години цирк и шизoфpeния!
25
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Македония се ваксинираха 47% от населението над 18 години ,а там започнаха да се ваксинират три месеца по-късно от нас.Лекарите и учителите им са ваксинирани над 98% .У нас учителите са ваксинирани на 35%Те са далеч по-близо до показателите на ЕС.Ние сме ваксинирани на 17%.Едиствено Косово е близо до нас от цяла Европа,но мисля ,че и те имат по-висок процент.
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЯ ДОБРЕ ЛИ Е БЕ? СЕРИОЗНО ЛИ НА РАКИЯ ЩЕ СЕ РАЗБИРАМЕ? МНОГО НЕСЕРИОЗНО! НАЙ МАЛКОТО ЩЕ СЕ ИЗБИЕМ БЕ!
23
12
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Старо пиянде без мозък. Аре отивай да си пиеш ракията и не ме занимавай с глу*ости
22
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи и македонци сърбаме попарата, надробена от руснаците. Верувайте ми!
21
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко *** сте нали.Не Ви се получава.
20
4
 
50
 
! Отговори
АТИНА преди 2 години
От мен само едно ке им кажам - АЛБАНСКИ ДА СЕ УЧАТ
19
50
 
15
 
! Отговори
BURSA преди 2 години
А ,,човечните,, управляващи в България преди 10 ноември 1989,защо смениха имената на българските турци? Защо бе ,,другари,, комунисти направихте това,с тази скромна и работлива част от хората на България?
18
8
 
20
 
! Отговори
Обективно до 17 преди 2 години
ЗАДАЧАТА ТИ Е ДА СМРАЗЯВАШ ХОРАТА, НО НЯМА ДА ТИ СЕ ПОЛУЧИ, РУСКА С.В.ОЛОЧ!!!
17
3
 
40
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
НАРОДЪТ Е ЕДИН И НЕ СЕ МРАЗИ. МРАЗИ НИ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА ТАМ, ЗАЩОТО СЕ СТРАХУВА , ЧЕ НАРОДЪТ ЩЕ ПОИСКА ДА СЕ ОБЕДИНИ И ТОГАВА ТЕ ОТИВАТ В НЕБИТИЕТО! ТОВА Е ИСТИНАТА. ПРИЯТЕЛИ ОТ МАКЕДОНИЯ - БОЛ ИМАМ!
16
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще отнеме повече време да се върнат към разума. Комунизмът там не беше като тук, а минаваше за нещо хубаво. Там хората си бяха яко натикани в комунизма и подкупени с тоблерони и дънки и днес им е трудно да приемат тогавашните престъпления.
15
8
 
25
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Ние се интересуваме кой поне 40 години си мълчи за тези действия в услуга на Русия.И кой измисли и разписа калпавия договор с РСМ през 2017г.И кой допусна македонска партия в Бг да агитира за малцинство в БГ.И защо медиите си траят в полза познайте на кой.И кой артист го игра десен проевропеец приятел на Меркел в полза на Русия и колко загуби БГ.А ми и този дето идва сега стария доста помогна с Ц.Ц. и Мая Манолова.С огр. корупция и простотия.Отлична игра за лупаците.Но идва глад и мизерия .
14
4
 
32
 
! Отговори
A преди 2 години
Интересуваме кой окраде от народа и държавата милиарди евро?
13
2
 
51
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Не се учудвам вече на нищо. Но това не значи, че такива случаи в РСМ трябва да им се прощават. На този и подобни случаи трябва да се дава гласност в ЕС, за да можем да защитим нашата позиция за членството на Северна Македония в ЕС.
12
5
 
81
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Македонец да псува българия, това е все едно дете да псува майка си
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам да се включи САТА НАТО и Диана.Те бяха на предните избори след всяка статия за Македония.
10
40
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познайте кой плаща за такива предизборни негативни статии за Македония.Запомнете имената на троловете,те ще бъдат след всяка статия.Ще има още много такива.В минали месец нямаше нито една статия за Македония,а днес само тук са две.Очаквайте все повече до изборите.И пак казвам запомнете имената на троловете.Те ще пишат колко противни са Македонците и колко ни мразят
9
28
 
6
 
! Отговори
Трябва един аршин преди 2 години
Мартинзаимовци има не само в България, но и в РС Македония.
8
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идват избори.Започна се отново да се ползва темата Македония за избори.Аз в предишната предизборна статия Ви писах ,че ще има все по-често такива негативни статии.Днес са две статии тук в тази медия.Те ще стават все повече,като в предния месец нямаше нито една статия.
7
2
 
63
 
! Отговори
Отдавна се знае... преди 2 години
Някой да е чул поне една лоша дума от македония за сърбите , които ги мачкаха толкова години ? Няма и да чуете .