Заев: Различията между София и Скопие не са толкова големи

Възможно е до края на годината да се намери решение на проблема
7 окт 2021 22:10, Нели Христова
55
Заев: Различията между София и Скопие не са толкова големи
Снимка: БГНЕС

Различията между София и Скопие не са толкова големи и е напълно възможно до края на декември да се намери решение с България, тъй като имаме отговорност към бъдещето, а не да оставаме в миналото. Това заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев по повод проведената вчера в Словения среща ЕС-Западни Балкани.

„Никога не съм виждал толкова настойчиви канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, толкова конкретни и ясни по време на разговорите с мен и с президента Радев за следващата стъпка в тази посока“, каза Заев.

Според него, приетата декларация е прецизна и споменава всички детайли на разширяването. Той благодари за всички приети до момента декларации в София, Загреб и по време на останалите срещи на върха през изминалия 18-годишен период.

Тя, обаче, остава само лист хартия, затова трябва да има реални действия, смята македонският премиер.

„Напомням, че нашата основна стратегическа цел е пълноправно членство в ЕС, а стратегическата цел на външната политика на ЕС са Западните Балкани, защото сме свързани, икономиките ни са свързани и зависим един от друг“, подчерта Заев по време на днешната съвместна пресконференция с министъра на правосъдието Боян Маричич.

По повод изказването на външния министър Буяр Османи, че включването на българите в Конституцията на РС Македония не е проблем, но не можем да търсим реципрочност, Заев заяви, че не е било и сега не може да бъде в Конституцията да бъдат вписани македонски граждани, които се самоопределят етнически като българи.

„Нашата Конституция признава етническото разнообразие и изброява македонци и албанци и сърби и турци и роми, власи, бошняци и други. Държавите от регион, които се присъединяват, през последните години имат практиката преди пълноправното членство да добавят други етнически общности освен тази на мнозинството.И нашата Конституция е структурирана точно на този принцип. Вече няколко пъти и аз, и други представители на институциите заявихме, ние нямаме проблем да добавим хървати, черногорци, българи и други, ако смятат, че трябва да бъдат добавени. Това, разбира се, не трябва да означава, че в момента ще променяме Конституцията заради тези въпроси. Вярвам, че за България това ще бъде достатъчно, ако настоява за подобно нещо по отношение на преговорния процес. Те са наясно и е много важно всички да разберат, че РС Македония няма проблем да посочи и други етнически общности, които биха били неразделна част от Конституцията“, каза премиерът Зоран Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
10
 
! Отговори
Айде въз! преди 2 години
На опашката за ЕС 20-30 години и готово.
16
4
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
Мисля, че Зоран Заев е добро момче и в близкото бъдеще аз лично ще настоявам пред Военния трибунал да не му определя най-тежкото наказание, защото все пак той е българин и не е лош човек. Най-тежките наказания са за про-сръбските македонисти. Иначе, географската област Северна Македония ще бъде върната на България лично от Джоузеф Байдън, веднага след ядрената война с феодалите.
15
1
 
19
 
! Отговори
Илиев преди 2 години
Зоран Заев,е най големият дявол на Балканите и в Европа.Ако не започне да говори за България като нормален човек,лелите и чичовците от Брюксел,няма да му помогнат с нищо за където се е запътил. СРМ,е един парцел колкото благоевградска област,но там живеят едни самонадеени индивиди,който тичат по държавите,крякат за да бъдат забелязани.Не си ли добре със съседа,нищо добро не те чака.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брех, "бугаpи" се цензурира? Няма лошо.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев не за пръв път говори хубаво, даже по едно време беше почнал да казва българи, а не ***, но бързо върна старата плоча. Докато не се видят конкретни резултати не може да му се вярва!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако направо добавят към "македонскиот народ" "и бугарски", за да стане "македонскиот и бугарски народ" си решават проблемите по въпроса с етническата принадлежност! Всеки да е какъвто си иска, един ще е македонец, друг българин, трети и двете, чиста работа!
11
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Различия няма . Макетата смятат бугарите за македонци ,а българите смятат македонците за българи :) А всъщност има разлики. Македонците поне си имат достойнство а българските политици се надупват. Заради ,,членство,, затвориха АЕЦ а и половината икономика а сега ще убият и другата половина от икономиката ;) На практика Македония остана единствената българска държава . Държат си на язика историята и народа . Не се надупват ;)
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не са толкова големи наистина, Македония е част от България, македониски език няма, всичко това е промиване на мозъци от Сталин и нашите въртоглави, за да се създаде една нова нация
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майтап бе Уили!
8
3
 
34
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Зоране, скрий си мръсната сръбска муцуна и лукав поглед. Тая тема втръсна, не света се върти около вас, нито ЕС. Меркел е пътник, Макрон си има други проблеми, за САЩ е яажно да сте в НАТО, за гърците да ви държат банките и магазините, за сърбите и русите тайните служби, за албанците да са повече от вас. Вместо да се видите в огледалото, вие на БГ се зъбите, благодарение на която дължите съществуването си.
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев, ай моля ти се. Поне не се излагайте както направихте с бутането на наш паментник на загиналите българи но на наша бивша територия.
6
3
 
28
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Селските номера на един комплексиран от съседите си народ. Заев, та вие дори не сте и нация, народ не сте, а сбирщина от объркани хора - религиозно, културно, исторически, етнически. Държавата ви се крепи на кокили и е клатена от всички страни.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама голям шмекер бе. Заевщини... лисугерщини.
4
1
 
20
 
! Отговори
Правилно е преди 2 години
Да се впише македонци, в скоби българи.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е пишман тарикат, дано нашите представители да отстояват интересите на България.
2
0
 
25
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Фурнаджийска лопата
1
0
 
27
 
! Отговори
РУМЕН преди 2 години
ГОЛЯМ ХИТРЕЦ СЕ ПИШЕ!