От първо лице: Докато автобусът вървеше, се удари от дясно...

Оцелелите на АМ "Струма" разказаха за минутите между живота и смъртта
24 ное 2021 17:30, Анисия Иванова
118

Докато автобусът вървеше, се удари в тротоара от дясната страна, гумите на автобуса се спукаха и започна да избухва пожар. След това автобусът се премести 20 метра вляво и спря сам. Така започва разказът на 26-годишия Лулзим, който е сред малцината оцелели в огнения ад. До него във фаталния автобус спи годеницата му Медина, когато започва кошмарът.

Оцелелите при трагичния инцидент на АМ "Струма" разказаха от болничната стая за минутите между живота и смъртта.

"Спях и изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спяхме, беше около два през нощта. Чух деца да плачат, имаше много деца", сподели Медина Лютфи.

"Хората започнаха да кашлят да повръщат, да крещят като във филми на ужасите. Успях да счупя страничното стъкло на автобуса и скочих. След това издърпах годеницата си, която не можеше да ходи, защото кракът ѝ беше счупен още преди инцидента", разказа още Лулзим пред Bulgaria ON AIR.

Освен себе си и годеницата си, Лулзим успява да спаси и останалите петима, които оцеляват след катастрофата. Техни близки прекараха нощта пред болницата в очакване на информация за състоянието им.

"Ние сме от вчера сутринта тук. Дойдохме да донесем храна и вода на оцелелите, но не можем да ги видим. Имаме четирима близки от седмицата преживели инцидента. Но изживяваме и трагедия, защото други наши близки починаха в катастрофата", споделиха роднините, които бяха пред "Пирогов".

Властите са започнали процес по разпознаване на жертвите чрез ДНК. Не е ясно обаче колко време ще отнеме, а дотогава официален списък от имена с починалите няма да има.

"И аз имам бегъл контакт, знаейки, че голяма част от семействата са мои приятели на мои познати, защото са от Скопие - от общината, откъдето аз идвам. Не можем да им потвърдим, защото все пак трябва идентификация. Затова обявихме оцелелите, за да стане ясно, че ако не са сред тях, значи са загинали", каза министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

Оцелелите ще останат за допълнително наблюдение още поне няколко дни. 16-годишното момиче, което е най-младият пациент, спасен в огнения ад, ще бъде оперирана заради травма на дясното коляно.

Властите в Скопие са изпратили молба до българската прокуратура в разпознаването на жертвите да се включат македонски експерти.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
0
 
! Отговори
Кон преди 2 години
До За Витков!Какво да му мислим толкова - в случая, шофьорът е платил с живота си. Това удовлетворява ли те?
66
3
 
15
 
! Отговори
Жо преди 2 години
С РИСК да ме нападнете, ще кажа- причината е каране на къси светлини със 120 км/ч. На магистрала се кара само на дълги светлини, освен ако се движиш след друго МПС. На шосето се превключва на къси при РАЗМИНАВАНЕ, но там междинният участък се осветява едновременно от двете МПС-та. На магистралата, има две отделни пътни платна. С превключването на къси, при 120 км/ч. виждаш само на 50 метра пред теб и трябва да намалиш скоростта до 60 км/ч. за да можеш да спреш, ако има препятствие на пътя!
65
2
 
5
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Шофьорът - накой бързак младок ли е бил? ??? Поне кажете КОЛКО ГОДИШЕН Е БИЛ и някои неща ще се поизяснят.
64
5
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 67 --- Много точно! Вие действително пътувате. Не зная откъде на доста хора им иде идеята да ползват автобуси. Първо, губиш ценно време. Второ, стоиш като замръзнал в автобуса с часове и пристигаш, като отрепан от гъдел. Трето, губиш пари за няма нищо. Малко хора отсяват тази ситуация, но ... нейсе...
63
4
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Катастрофи стават всеки ден и около 6000 човеци дават фира.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бил пълен с туби нафта
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрерсъщото и аз. до Гърция, 1 час и 50 евро със самолет, а рейса иска 80 евро
60
1
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Най интересното е що е изостанал от колоната и с какво е бил напълнен. Двигателя на автобусите е отзад и то неслучайно за мисирките.
59
1
 
7
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
Просто се замислете какви са заплатите на автобусните и въобще на шофьорите? Каква отговорност се носи и какво получават на среща!?
58
1
 
11
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Пътувал съм с автобус от София до Амстердам и НИКОГА повече няма да предприема подобно дълго пътуване. Цените на самолетите са дори по-ниски от автобусните, а времето е ПАРИ. За час - два и малко отгоре достигаш всяка западна евро-дестинация. Пътувал съм с бус от Париж до Лондон, за да се покефя на Ламанша (Инглиш Ченъл) на борда на едно от феритата и толкоз.
57
1
 
8
 
! Отговори
Феникс преди 2 години
Всички катастрофи се случват много преди да се случат.
56
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На буци крадливит фирми така строят,на много места катасатрофи заради некачествено строителство
55
4
 
31
 
! Отговори
nqkoi преди 2 години
Абе колкото и да е подвеждаща маркировката, когато се шофира все пак се гледа и какво има отпред. Ако ще разчиташ само на маркировката, нямаш място на пътя.
54
2
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Откъде знеш с колко е карал?
53
39
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо си помислих че са българи или северномакедонци и се бях притеснил. Ся като знам че са албанци и ми е интересно само от техническа гледна точка.
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маркировки !!как да ги види през ноща като е карал с 120 км
51
11
 
11
 
! Отговори
Маркировки ЛЕШ преди 2 години
Избелели маркировки, няма знаци за отбивка. Направо ЛЕШ. Е и водача явно нещо не е бил читав, но то за една автомобилна катастрофа винаги са налице няколко фактора. И пак биха оживели доста хора, ако не се бе запалил автобуса.
50
4
 
22
 
! Отговори
По преди 2 години
За мен си е подвеждаща цялата маркировка и отбивката, е не толкова, защото хиляди са минавали пък не са се набивали на мантинелата там. Ама , малко да се разсееш и като нищо се качваш. Те на прав път излизат в канавките, нормално ПТП, не нормално , че така бързо е изгорял.
49
1
 
39
 
! Отговори
Стефчо преди 2 години
Преди това от там са минали другите три автобуса, без никакви проблеми, а не само те са минали покрай тази отбивка без да катастрофират. Едва ли и шофьора на този автобус минава за първи път по този път. Има нещо форсмажорно което се е случило, разсейване или заспиване на шофьора, техническа неизправност или друг проблем
48
2
 
3
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Нещата тук са на ниво air bac :)