Сърбия и РС Македония едновременно замразиха цените на храните

Целта - защита на стандарта и предотвратяване на ценови шокове
10 дек 2021 16:28, Елка Василева
45
Сърбия и РС Македония едновременно замразиха цените на храните
Снимка: архив, БГНЕС

По предложение на министерството на икономиката правителството в Скопие на заседание в събота прие решение до края на януари да бъдат замразени цените на основни хранителни продукти в търговията на едро и дребно. Това съобщи министърът на икономиката Крешник Бектеши във Facebook.

Замразяват се цените на хляба, захарта, брашно тип 400, слънчогледово олио, трайни млека с масленост от 2,8, 3,2 и 3,5 процента, прясно месо и колбаси, сирене и извара. Нивото на цените на въпросните продукти не трябва да бъде над цените, които са важали на 1 декември.

Бектеши заяви, че целта е да се защити стандартът на гражданите и да се предотвратят ценови шокове, особено по време на енергийна криза. От правителството на Република Северна Македония заявиха, че решението за определяне на таван на цените на основните хранителни продукти може да бъде продължено и след 31 януари 2022 година, ако състоянието на пазара изисква това.

Правителството на Сърбия преди седмица също прие решение да ограничи цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември тази година. Става дума за цената на кристалната захар, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, ултрапастьоризирано мляко с 2,8 процента масленост.

Ограничаването на цените бе прието с цел да се отстранят вредните последици от инфлацията и да се предотвратят сътресения на пазара. Замразяването на цените в Сърбия се въвежда за 60 дни, т.е. до края на януари.

Производителите нямат право да намаляват обема на доставки на тези продукти под средното ниво от последните 12 месеца, а за нарушаване на тези разпоредби са предвидени парични глоби от 100 000 динара (1662 лв.) до два милиона динара (33 242 лв.) и забрана за извършване на дейност за срок от шест месеца до една година.

Мерките в двете страни бяха предприети заради драматичното нарастване на цените на основните хранителни продукти. В Северна Македония първо бяха замразени цените на хляба, млякото, захарта и брашното, а след това бе обявено, че същата мярка ще важи и за ориза и яйцата.

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разкритикуваха решението като ненавременно и припомниха, че са настоявали за тази мярка още от пролетта на тази година. Някои експерти като университетския професор Зоран Ивановски разкритикуваха решението, оценявайки, че то няма да повлияе за смекчаване на ценовия шок. И от бизнеса отправиха критики за мярката на правителството. Според търговците замразяването на цените на основните хранителни продукти ще задълбочи кризата и вместо да се окаже подкрепа на гражданите, мярката ще доведе до намаляване на производството в компаниите и освобождаване на работници, при което гражданите ще се сблъскат с празни рафтове в магазините.

Според Държавния статистически институт цените на хранителните продукти в Република Северна Македония през ноември 2021 година са нараснали с 4,8 процента в сравнение със същия месец на миналата година.

"Замразяването на цените на основни хранителни продукти до края на януари е популистко решение на правителството, което може да доведе до дестабилизация на пазара. А ако продължи твърде дълго време, то може да доведе и до по-дълбока икономическа криза и рецесия. Интервенциите с декрети в икономическите закономерности са примамливи и популярни за много кратко време, докато не се изпразнят рафтовете по магазините, защото никой не иска да произвежда загуби", коментира журналистът Ерол Ризаов за "Независим весник".

Белградският вестник "Блиц" съобщи, че търговците в Сърбия в следващите два месеца няма да могат да продават захарта на цена по-висока от 89 динара /1,48 лв./, олиото - над 205 динара /3,40 лв./, а дълготрайното мляко - на цена не по-висока от 170 динара /2,82 лева/, в противен случай те ще бъдат глобявани. Освен че търговците няма да могат да продават стоките на цени над максималните, които са важали на 15 ноември, те са задължени да не намаляват доставките на тези стоки, които трябва да са на средното ниво от последните 12 месеци.

Задължителното снабдяване ще предотврати възможността тези продукти да изчезнат от магазините, заявиха от Стопанската камара на Сърбия.

"Всичко започна с намаляването на производството на глобално ниво заради пандемията от коронавируса. Заради поскъпването на всички енергоизточници се повишиха и цените на суровините и амбалажа. Сърбия, когато става въпрос за суровини и амбалаж за основни хранителни продукти, е изгубила своето производство и зависи от внос от ЕС, а поскъпването на тези два компонента в цената на хранителните продукти в Европа се движи от 10 до 30 процента. С оглед на по-малкото предлагане и по-голямото търсене крайната последица е, че производителите вдигнаха своите цени, за да оцелеят на пазара", посочва пред вестник "Блиц" Десимир Тадич, собственик на "Еуропром", една от най-големите търговски вериги в Западна Сърбия.

Заместник-министърът на търговията Ясмин Ходжич каза по повод замразяването на цените на основни хранителни стоки, че не е добре, когато държавата се намесва по този начин. Въпреки това обаче според него мярката е била необходима за стабилизиране на цените.

Вследствие на пандемията бе прекъсната глобалната верига на снабдяване и се стигна до повишаване на търсенето, така че правителството се намеси с приемането на тази необходима мярка. Показахме се като социално отговорна държава, която иска да защити най-бедното население, да защити икономическия стандарт на гражданите, заяви Ходжич за телевизия Н1. Той припомни, че подобна мярка е била предприета и по време на извънредното положение през 2020 година.

Според прогнозите на Народната банка на Сърбия цените и инфлационният натиск ще растат до средата на 2022 година. Мерките в Сърбия са разчетени за два месеца, но е възможно да бъдат продължени.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
kirasirrav преди 2 години
Тука май едни хора чели някакви учебници ама не са наясно :1 Производството на храни принципно е губещо (освен за някои неща и специални обстоятелства ), и затова се субсидира -/по един или друг начин / почти в целия свят.2.Разни хора си представят че като почнат да се занимават със земеделие, животновъдство и хранителни стоки и трябва задължително да правят яки пачки и да продават с яките печалби, ако ли не, не искат да го правят...а ако никой не иска да го прави? как ще оцелее човечеството?
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяха у ЕСс това няма да се разрши, икономиката на Европа ще губи
36
1
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Защо вместо конституционното име Северна Македония изписвате РС Македония?
35
2
 
10
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Ти живееш в някъв твой свят.Мачове не гледам още по малко на Северна Македония ,а и не разбирам какво общо има с албанския им министър.На Балканите няма толерантност ,най малко пък е Македония.Шиптарите я превзеха отдавна.Македонците не смеят да се обадят по темата.Това е страх не толерантност.да го духаш също така
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми аз съм го казвал на макетата, че са сърбета :))) После се чудим за какво ни плюят :)
33
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха каква злоба и завист в коментарите... тук ще купувате до седмица хляб за 2 лева и бензин за 3 лева, държавата е на автопилот
32
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да Бекташи е истински Македонец,както и всички останали етноси в Македония.Да си гледал мач как играят в националния отбор на Македония,без значение от коя етническа група са.Аз съм гледал и точно Албанците ,най-много се борят за репрезентацията.Това нацистко настроение,което го има тук,там го няма.Изчезна преди години.Там осъзнаха ,че имат една държава и трябва да се борят за нея и да живеят заедно в разбирателство,за да са по-добре.Докато тук много нацизъм и расизъм.
31
0
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Министърът Крешник Бектеши един истински македонец
30
4
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Няма да помогне, замразяването ще доведе само до дефицит и развихряне на спекулата.
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а при нас?? кога?
28
12
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Другите народи замразяват цените, защото мислят за народа си, само нашия Фигурант и п0дл0гите му *** и Кокорчо изобщо не ги е еня за това, а мислят само как по-бързо да направят коалицията и да започват с яките кражби
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мярката не е справедлива. Милионера и той ще се възползва от по-ниската цена. А когато някои стоки изчезнат от рафровете, познайте кой ще има много скрито някъде. Черната борса е следващ етап.Просто трябва да помогнат само на бедните, но може целта да е друга.
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изчезнат ама друг път.
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след седмица максимум основните хранит.стоки ще изчезнат от рафтовете , следва черна борса и жестока хиперинфлация .
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев за твоя информация преди да стане политик имаше капитал за над 100 милиона евро и не влезна в политиката да краде,а целата му беше да помогне на всички в Македония да живеят по-добре.Няма как да работи за теб,човек ,който не се научил как се вържат секрети от носа.
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днешна Македония е самостоятелна държава.Не нито Сръбска,нито Българска,нито Гръцка.Това беше решено още преди няколко века.А по отношение цените,поздравление и на двете държави,защото бедните няма как да си купуват олио на 5 лв.У нас един пенсионер има пари от пенсията за хляб,кисело мляко,сирене и макарони.Олиото е лукс.
22
5
 
17
 
! Отговори
Вече сме го гледали преди 2 години
Всички стоки с регулирани ( непазарни ) цени ще изчезнат от магазина !
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо Баев и Вучич ще дойдат ли да ми работят, ама вместо аз да им плащам те ще ми плащат?
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подмянажиите ако замразат цените магазините ще се изпразнят и ще ядете на мутрите дедовият. За мен няма да се отнася защото имам прасе и теле във вризера. Яйца от кокошките Мляко от кравата сирене и кашкавал от млякото. Плодовее и зеленчуци от градината Брашно 200 кг. За 4 човека предоволно.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познайте какво ще стане сега? Ще се редят на опашки за продукти, защото всеки ще внася до минимума или разбира се ще затвори.