В какво се измерва добросъседството ни със Северна Македония?

"Борим се срещу фалшификации, а те – срещу истина", смята проф. Матанов
18 яну 2022 22:00, Петя Славова
29

Символична – уж се дава ново начало, а същностните въпроси не са засегнати. Така историкът проф. Христо Матанов определи срещата на българския премиер Кирил Петков и македонския му колега Димитър Ковачевски в Скопие.

"Двете страни казаха, че не престъпват червените линии. Това, което за мен е важно – историческата комисия отиде на заден план. Видя се, че тя не може да свърши работа", изтъкна историкът в студиото на "Денят ON AIR".

Проф. Матанов се дразни на равнопоставеността, с която се ползват македонските историци в комисията. "Борим се срещу фалшификации, а те – срещу истина", изтъкна той.

Добро впечатление му прави външният министър на Северна Македония – албанецът Буяр Османи, според когото Северна Македония "не е задължена да следва югославската политика спрямо България".

"Македонци дълго време следваха тази линия на поведение – България е лошата, фашистката, Тодор-Живковата. Когато отидеш на границата, те унижават. Искрено се надявам, че той е честен в своята позиция", заяви историкът пред Bulgaria ON AIR.

Опасенията на проф. Матанов са, че възпитаниците на "Харвард" ще се огънат под външен натиск. "Допускам, че натиск има и от македонска страна – за компромис. Съмнявам се, че новата политическа класа има желанието да удържи на натиска. Подхождат технократски",  коментира той.

Според историка, договорката за съкратеното име на Северна Македония на практика означава, че съседката ни се отказва от териториалните си претенции спрямо Пиринска Македония. Доброто нещо от срещата е обаче скрит компромис.

"Виждаме, че има и скрита дипломация. Компромисът на Северна Македония е за българското малцинство, а нашият – историческата комисия да отиде на заден план. Да се изтикат напред други въпроси", обясни проф. Матанов.

По думите му процесът по приемането на Северна Македония заедно с Албания в ЕС ще отнеме "във всеки случай" години.

"Ако мръднат назад с учебниците, това е мърдане назад на македонизма. Биха се лишили от стожер, който ги крепеше. Трябва да устискаме", завърши той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Отначало беше ясно че харвардските киркокорчовци ще оплескат работата -понеже там не се изучава български национален интерес , а само личен интерес. и те са такива имат добри бизнеси , парички , власт но интересите на България за тях са на заден план.
15
2
 
6
 
! Отговори
115 преди 2 години
България да настоява за изпълнението на ньойския договор, или поне да получи обезщетение!
14
0
 
10
 
! Отговори
Професор Матанов е преди 2 години
Много умен човек. Имах щастието да ми преподава. Другия такъв е доцент Николов
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
киро дава на фона на Лазим Дестани шиптър , който дори се спрагаше за премиер на Македония 34 милиона лева държавна пара да правят електромобили в Ловеч , сметнете 10 процената от това за него , може би затова Чобанов е заплашван
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те Карнегиевата анкета не я признават , от Ал Македонски са се телепортирали при първиот македонски цар Самуил
11
0
 
7
 
! Отговори
неутрално преди 2 години
До 12 и 16 и всички като тях: Четете " The Other Balkan Wars": Другите Балкански Войни" на Карнегиевата Комисия. Те поясняват с факти как са били третирани българите в днешна Северна Македония и в днешна Гърция, ЗАТОВА че са българи.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такова нещо ,като добросъседство. Макетата никога няма да се променят. Може временно да лижемерничат ,но дадем ли им зелена светлина за Европа ,ще ни го набият яко от з ад!
9
1
 
9
 
! Отговори
коко преди 2 години
До АнонименКрайно време е да се преразгледа Ньойския договор и ако не друго, то поне Македония да влезе в границите на България! Това е и най-лесния начин Македония да влезе в ЕС!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В селяния се измерва.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се обяснява,че Берлинския договор-1879г,койт е разделил на 2 части-Южна,Северна царство България обявено с граници и учредена държавност с конституция-конституционна монархия след подписан Сан-Стефански договор за повече територия в очертанията от предишни граници по придобити български епархии известни в борбата за екзархия още до войната 1877-78г. и след Съединението 1885г. за тез части обявено през 1908г. в техни граници е обявена Независимост с изплащане на всички дългове за териториите.
6
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какви сърбомани и тито бълнувате братя Българи говоря за изселници от Егейска Македония там югославска коминнтерновска пропаганда не е имало явно гърците в егейския дял на Македония са сътворил македонското самосазнание на тамошното славянско население ,колко сте подли Братя българи когато нещо не ви одговаря .
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не контролира какво пише в българските учебници. 25% увеличение на учителските заплати за да си затварят очите какво преподават и как програмират новите поколения с лъжи диктувани от брюксел по най-различни теми.
4
20
 
0
 
! Отговори
Чернопеев преди 2 години
Българи доло мазните ви мръсни раце от Македония спрете с шовинизма и великобългарския шовинизъм не си ли научихте урока от три войни между съюзническа първа и втора световни войни още колко катастрофи ви трябват да проумеете с бетонените си глави че хората от Македония не ви искат
3
10
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Нека ги приеамат в ЕС а за нас да паднат визите за САЩ и всеки по-пътя си.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези една водоноска немат .Борисов тиквата им праща водоноски тези ни псуват и ни викат фашисти.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил ще прави връзка до Скопие със самолетчик пато до Тирана а ток лети в цени даже го гасят на места .