Косовските сърби на мирен протест в Грачаница и Косовска Митровица

Прищина възнамерявала да ги лиши от правото на комуникация с Белград
25 мар 2022 16:22, Елка Василева
24
Косовските сърби на мирен протест в Грачаница и Косовска Митровица
Кадър: YouTube

Решението на правителството в Прищина да прекрати практиката да провежда избори в средите,  където сръбското население е мнозинство, бе разкритикувано от Белград, но и от сърбите в Косово, които организираха днес протест, съобщи  сръбската национална телевизия РТС. Заради протестните шествия специални части на косовската полиция бяха забелязани на няколко магистрални пътища  в Косово.

Още по темата
Недоволни  от решението на правителството на Албин Курти да не позволи провеждането на избори по досегашния модел, когато сърбите гласуваха в средите, където живеят, а ОССЕ събираше гласовете, сърбите в Косово организираха днес протести в Косовска Митровица и Грачаница.  Протестното шествие  в Грачаница  започна от манастира Грачаница и продължи по централната улица на града. Протестиращите заявиха, че им се отнема правото на глас. Те посочиха също, че Прищина възнамерява да ги лиши от правото на комуникация с Белград.

Сръбските медии съобщават, че  всички сръбски прокурори и съдии, които работят в  съдилища в Косово,тази сутрин са напуснали работните си места  след решението  на властите в Прищина да отстранят  председателката на Основния съд в  Митровица Лиляна Стеванович заради това, че се е срещнала със сръбския президент Александър Вучич.  Председателят на община Щръпце Далибор Йевтич заяви, че тяхното решение е да не идват на работа, докато  решението за суспендиране  на председателката на съда не се отмени.

Съдебният съвет в Прищина суспендира Лиляна Стеванович, защото присъствала на среща с президента Александър Вучич с косовски сърби преди два дни в Белград, посочва РТС. Директорът на службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович  окачестви решението за отстраняване на  Стеванович, само защото е присъствала  на среща на сърбите от Косово с президента на Сърбия  Александър Вучич, като "огромен скандал и директен политически реваншизъм".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Христо Велчев преди 2 години
До бгАз мисля че е от великобългарската дума ***,която великите българи изписват ,откъдето минат,хахаха
22
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 2 години
До Анонименне забравяйте че Сърбия ни нападна през 1986г.
21
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 2 години
Курт е старобългарска дума , която означава вълк.В Косова още от 14 век е имало българско население , остатък от него вероятно и този най-веротно албано-българин с фамилия Курти , което значи Вълчев.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 Искаш да кажеш, заради войната на Путин Украйна, страдаме всички.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите само имитират , че ще нападнат Косово. Сами никога не участват във война. Сега са от всички страни е НАТО и ЕС. Само Хърватите могат да ги спрат
18
0
 
1
 
! Отговори
Иван Иванов преди 2 години
И да добавя - в някои държави, рускоезичните украинци и руснаците въобще не приемат войната като война между два народа, а като конфликт между режима на Путин и Украйна. Утре той ще си отиде.Не ме разбирайте погрешно, военната операция на Русия не ми харесва. Заради нея страдаме всички, въпреки, че не сме руснаци или украинци - плащаме по-скъпи горива, а инфлацията е тласкана нагоре с брутални темпове. Не смятам обаче, че заради това трябва да въздигаме украинците в привилегирована каста.
17
2
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов преди 2 години
Не знам защо някои месят Русия, но разрушенията са в Украйна, не в Москва. Освен това, реалната война срещу силен съперник помага да се добие представа какво и как да се промени, за да бъде армията способна на необходимите действия. Доколкото ми стана ясно, унищожената инфраструктура в украинските земи е за над $190 млрд., а населението навън е милиони... Да, в този момент руснаци и украинци се подозират и мразят, но в един бъдещ ден, да кажем след 10 години, връзките ще бъдат продължени.
16
1
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Председателка на Основния съд се среща с премиер на държава, с която Косово има екзистенциален спор... Това е нелоялност пар екселанс. Шта ти е од српски идиотизам, брате!
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските шоколади - най-добрите школади в света (ако ги намерите). Руските болни - най-здравите болни. Руската армия - най-могъщата армия в света (вече 30 дена "оперира" блицкрийг в Украйна). Руският вожд - най-смелият вожд в света ( в бункера). Руската флота - най-модерната флота в света ("Орск" - да се чете "ор_к" гореше вчера до Бердянск). И пак да се върнем на шоколадите - руските са най.
14
3
 
5
 
! Отговори
Още по-гадняр преди 2 години
До Гадняр....шоколадите са отврат, както всичко окраинско!
13
4
 
6
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
Порошенко може да е ***, но шоколадите му са качествени и на добра цена. Но ако някой предпочита шоколадовите изделия на нашенските мутри, да му е сладко!
12
10
 
5
 
! Отговори
Bayraktar air преди 2 години
Сърбите мътят пак водата на Балканите. С Косово не знам, но с Босна ще стъпят много накриво. Там освен байрактари, ще ги бъхти самия аскер на терен. А той където влезе, не бърза да си тръгва. Ще им се случи нещо като на арменците в Карабах. Бъркат годините с 90-те. Нито армията им е армия, а Турция е близо за разлика от россия.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата седмица четох в сръбските медии и статии че ако Косово реши да влезе в НАТО ще има последствия от страна на сърбите! Тук тази новина не се публикува
10
5
 
7
 
! Отговори
Не купувайте сладки, преди 2 години
бонбони и сладкарски изделия на украинската фирма Roshen, тя е създадена от свинятта Порошенко ( справедливо наричан Потрошенко). Та Roshen е от Порошенко >>(Po)Roshen(ko)
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2. В продължение на много години. Косово бе забравено за инвестиции от сърбите . Те извличаха само суровините от мините на гърба на местните. Нещо като нашето съветско - руско ГОРУБСО. в кърджалийско ли беше. Сега А. Курти сключи договор с фирма за слънчеви панели и така е независим от Сърбия. Американските инвестиции не се харесват на Вучич. Това е проблема та Л. Степанович отишла да търси подкрепа в Белград.
8
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
сащ готви следващия удар след украина сега на ред е косово в албания открихапреди дни някакъв военен център те мирни не могат да стоят трябва да се гърмии да се мре дано хората в косово не им се вържат на въдицата да не правят провокациипомежду си защото те ще страдат а не янките на 20 000 км
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има Видов ден - това е. Интересно е, че това е голям празник в Сърбия. Сърболята от всичките ни съседи бяха с крадливи на територии. Получи им се с Югославия, където от Белград мачкаха и хървати, и словенци, и черногорци. За да им угоди, чичко Сталин даже им изобрети нова "нация" - т.нар. древни македонци (с недостатък, че говорят на български и им се губи историята между IV в. пр. Хр. и 1944 г., да чопват българската). От 1992 г. сърбите си сърбат попарата, мразени от всичките си съседи.
6
3
 
4
 
! Отговори
Войната идва и на преди 2 години
Балканите, захлопа на вратите на Сърбия, Сръбско Косово, Албания.. Утре - на кого?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гомор се опитва да активира всички инсталирани *** на Балканите. В опит да дестабилизира региона. Никой не трябва да се връзва. Очевидно е.
4
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
Да си сърбин в Косове е мъченичество и героизъм.Косоварите ще се пробват да се възползват от проблемите на Русия да притиснат Сърбия с американците.