Руската игра на Балканите - ще се прокара ли нова линия?

Русия има големи интереси в различни балкански държави
25 мар 2022 15:22, Росен Стойчев
160
Руската игра на Балканите - ще се прокара ли нова линия?
Снимка: БГНЕС/EPA

През последните седмици постоянно се говори за международните действия на Русия. Някак между водещите теми обаче минава поведението на страните на Балканите.

Истината е, че този регион винаги се е разглеждал от руското правителство като приоритетен. През последните дни редица балкански ръководители сигнализираха, че имат притеснения за плановете на руското правителство за техните страни. 
 
Премиерът на Косово Албин Курти през седмицата обяви, че очаква опити на Русия да разшири своето влияние на Балканите чрез своето партньорство със Сърбия. Той очаква страната да потърси разширено поставяне на своите интереси в региона.Всъщност тези твърдения не са първи по рода си и в тях има основания. От началото на годината между другото минава и темата с поведението на Република Сръбска в Босна и Херцеговина.
 
Представителят на региона в тристранното председателство на страната Ивица Дачич от месеци работи за административното отделяне на района. Дачич е известен със своите проруски позиции. Той често провежда срещи и с руския външен министър Сергей Лавров. Въпросът е дали опитите за административно отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина не са предварително обсъждани с руското правителство. И дали Дачич не се възползва от разсейването на вниманието в момента, за да затвърди тези решения.
 
Той нееднократно е заявявал, че би обмислил повторно обединение със Сърбия. Сръбското правителство с удоволствие би приело подобен вариант. Да не забравяме и сериозната подкрепа, която страната получава от Русия в международен план. Подобно обединяване, което определено ще се осъществи с подкрепата на Русия, би дало основания за формирането на Велика Сърбия. Тогава обаче може да стигнем до ответно решение на Косово, което би се почувствало в рискова ситуация.
 
Страната отдавна прави намеци за обединение с Албания. Този аргумент често се използва в преговорите със Сърбия за общо признаване. Много е вероятно едното действие да последва другото, което ще доведе до огромно напрежение на Балканите. Сръбското правителство многократно е заявявало, че няма да приеме подобно обединение, а Русия може да използва влиянието си, за да прокара нова линия на Балканите. Сърбия може да се обяви официално за представител на руското влияние, ако получи подкрепа за обединение на сръбското население в региона в една държава.
 
През последните месеци Босна и Херцеговина предприема всякакви действия, за да гарантира своето единство. Представителят на тристранното председателство Желко Комшич призова ЕС да задвижи процедура по нейното признаване за кандидат за членство. Европейски представители предприеха и икономически действия спрямо ръководството на Република Сръбска. Това обаче отваря ново пространство за Русия. Страната може да разшири своето влияние в обалстта и да търси нов регион, който да я подкрепи.
 
В Босна и Хецеговина се надяват, че определени действия на Запада могат да защитят единството на страната. Северна Македония също е част от тази картина. В страната има огромни противоречия около преговорите с България. Руското посолство вече на няколко пъти се възползва от тези противоречия. Често се подават сигнали, че Русия е готова да подкрепи определени претенции на Северна Македония в културната сфера, ако страната позволи нейното влияние. Не е тайна, че някогашните управляващи от ВМРО - ДПМНЕ обичаха да се заиграват с идеята за руското правителство. В момента те са в доста удобна позиция за победа на следващи избори. Преговорите с България биха могли да се използват като удобен претекст за евентуален геополитически завой на страната, която към момента се опитва да поддържа синхрон със западните действия.
 
В Черна гора вече имат опит с действията за руско влияние. Преди шест години бяха направени разкрития, че руското правителство е подкрепило заговор за смяна на правителството в страната. Тогава това само засили инерцията на балканската държава към западните групи. Черна гора обаче продължава да е интересен обект за руска дейност. Близо две години продължиха делата срещу проруските опозиционери Андрия Манчич и Милан Кнежевич. През последната година в страната има несигурна политическа ситуация и нестабилни правителства, което я прави важен обект за руския пъзел на Балканите.
 
И разбира се стигаме до България. Ясно е, че в страната има много големи проруски настроения. Това е абсолютно нормално, като се има предвид общото минало между двете държави. Ясно е, че в страната има стабилно проруско лоби. Няколко малки партии често организират всякакви прояви в полза на руската позиция. Групата на "Възраждане" е ясен представител на тази идеология. От там дори организираха протест в момент, в който висши американски представители бяха на посещение в страната. Ясна е и позицията на БСП. Реално в партията осъзнават западната насоченост на страната, но се притесняват от всяка възможна дума, отправена към Русия, тъй като имат сериозно лоби сред русофилските среди. Така и страната става лесен обект за прокарването на руските интереси сред обществото. През последните дни руският посланик Митрофанова буквално си прави експерименти с българското общество, излизайки с изявления срещу кабинета, което е абсолютно недопустимо за един дипломат.
 
Преди няколко години в Сърбия имаше скандал с руски шпионаж. Тогава сръбското правителство побърза да отклони вниманието, като директно заяви, че България имала по-мащабна шпионска дейност в страната. Българската страна често е обект на подобни обвинения. Продължителните преговори със Северна Македония пък се използват като удобна тема от руските представители, които опитват да разубедят българското общество в европейското бъдеще на страната.
 
Балканите са място, където се води мащабна игра за влияние. Да, повечето държави поеха пътя към Запада. Много от тях обаче са притеснени от забавената европейска интеграция. Това ги кара да се оглеждат за алтернативи. Редица балкански ръководители призоваха ЕС да действа бързо, за да не се налага да се обръщат към варианти на Изток. Сърбия е пример за това. Страната може и да кандидатства за присъединяване към ЕС, но не крие широкото си партньорство с Китай и Русия. Тя дори е част от Евразийския икономически съюз. Самата Сърбия има толкова големи интереси на Балканите, несъотвестващи на западните, че много скоро може и да предпочете руската подкрепа за тези интереси пред икономическия напредък.
 
През следващите дни ще видим как ще се развият сценариите по няколко основни страни. България си остава основен представител на Запада в региона, но самата държава очевидно се опитва да балансира пред различните лобита, което я поставя в особено положение на търсене на компромисно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
хр4 преди 2 години
Иване, спомняш ли си "златното пръстче", на болния лидер.А помниш ли изборния резултата на Атака.Аз ще те подсетя-10,3%. Колко беше пък на обединените *** няколко години по-късно? М? Подсещам-9,07%. Та отговора на въпроса ти е много лесен-има едни около 10% *** които мигрират. Това е целия изборен потенциал на КоZтя, въпреки твърдението на "проф" Иво Христов, че в България живеят 80% ***...
134
1
 
2
 
! Отговори
Весело ми е преди 2 години
Русофилите в България ще продължат да намаляват - най-много да се преместят от една русофилска партия в друга.Броят на русофобите обаче расте драматично и те ще определят бъдещето на България! Нейсе ще станем нормална държава!
133
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Докато сме на темата. Никой не обяснява факта, че на изборите през ноември 2021 "Възраждане" взеха 4,86 %, а последните прогнози на "Галъп" са 7,9 %. Нещо да ви говорят тези цифри?????
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За правоверните ни евроатлантици няма страшно. Веднага ще си спомнят как за завършили в Съветския съюз и са яли хляба на политбюро и хоп - пак правоверни и на власт
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МусаИ каква е програмата на тази българска партия. Ще приемаме ли еврото, натовци ли ще сме още ?, Македония, енергетика, зелени помиярщини, Белене, газови потоци, европомияри ли ще сме? Доходи, мигранти, пазари протекционизъм за българския бизнес, здравна вероучение? Нещо да сме чули по темите от тази българска партия? Едно е да викаш оставка пред парламента друго е да имаш план програма
130
2
 
7
 
! Отговори
ОТГОВОР преди 2 години
С нашите национални предатели - да ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ .
129
4
 
20
 
! Отговори
Зоя преди 2 години
В резюме: Путин и *** - в Хага.
128
12
 
48
 
! Отговори
123 преди 2 години
В България ще бъде капитализъм още 300 години , така че тежко им на мързеливите и тарикатите , учене и бачкане е бъдещето. Мечтай си, да ни управляват 4-класници от село Правец, милиционери и партийни секретари, все отбор мързелив *** пролетариат, който чака съветски танкове да го направят "министър и над него небе" - по Големанов.
127
41
 
23
 
! Отговори
joko преди 2 години
Възраждане е последната надежда преди умирачката.Така че безумци връзумете се.Всички интелигентни тип васко кръпката и подобни лиолиовци трябва да Построят АЕЦ Белене.
126
62
 
31
 
! Отговори
Муса преди 2 години
Аз съм страничен наблюдател.Но Възраждане е единствената "Българска" партия.Според устава ѝ.Всички други са или про.....Или западни лакеи.
125
44
 
27
 
! Отговори
гугленчо преди 2 години
това авторче е със жълто около устата , журналисчета който пишат по поръчка това са натовските опорки , измислят си схеми
124
38
 
61
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Възраждане трябва да последва съдбата на златна зора в Гърция - извън закона и съд за мизерниците .
123
84
 
31
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
ДА ЖИВЕЕ НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН! ДА ЖИВЕЕ НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО ПРЕМЪДРА РУСИЯ СВЯТА И МЪЧЕНИЦА!
122
20
 
74
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Несъмнено Русия има трайни интереси в България и не иска допуска , българите д имат също трайни интереси към страната си .Затова отрови Захари Стоянов , причини обесването на Левски , съсече Стамболов , застреля Д.Петков и отрови цар Борис трети и изби в периода 1944-47 над 50 хшляди българи а други 250хиляди заточи в концлагериДа не говорим че би и българсикет си помагачи като Георги Димитров , Трайчо каастов и пр и пр.
121
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хизползва се терминът ЗАДДУНАВСКА ОБЛАСТ но никога БЛГАРИЯ .
120
18
 
70
 
! Отговори
Х преди 2 години
Русия отще от царско време са мислили за българия като за колония. В не един и два официални документа на Руската империя от времето след освобождението е използвата думата "губерния" за България. И винаги има някакви продажници, както са сега Възраждане, които за копейки предават българия и я тласкат към корупционния руски модел и "традиционните ценности", като например правото на всеки мъж да бие жена си, както е в Русия. Та докато не се усетим като народ, вечно ще страдаме
119
21
 
74
 
! Отговори
Бегаййй преди 2 години
Бегай Раша, кво било УМРЕ!!! БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА ЕС И НАТО! Вашето "влияние" си ИЗПАРЯВА С ВСЕКИ ДЕН И то БЛАГОДАРЕНИЕ НА САМИТЕ ВАС! БЪЛГАРИЯ НЕ ВИ ИСКА, НЕ ВИ ВЯРВА. От Раша очакваме само едно ГОЛЯМО ИЗВИНЯВАЙ БЪЛГАРИЯ! И СЕ ОМИТАЙТЕ! НЕ ВИ ИСКАМЕ!!!! Влияете негативно на себе си!!!!!!! GAME IS OVER!!!!!!!
118
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависими от газ, петрол, ядрено гориво, изтребители, че ние сме си руска колония, троянския кон. Сега и не искаме да подкрепим и Украйна срещу нашия господар.
117
15
 
65
 
! Отговори
Star преди 2 години
Тия руснаци руския войник го нямат за нищо.Те дори не броят момчета за жертви в статистиката си.Цифрите на загубите в жива сила от началото на войната се отнасят само за офицери и щабни такива.Какво ще кажат на майките им? Че са се загубили в гората ли? Тея афгански номера от рода на ,,безследно изчезнал'' днес не вървят повече.Хората в Русия се умориха от лъжите на Кремъл.Смяната на Путин няма да промени нищо.Трябва да се направи генерлна подмяна на управлението в Кремъл.
116
23
 
21
 
! Отговори
Шкембе воевода преди 2 години
Ще видите самолети...Ама друг път....Може би някой път.Ама надали.